Pluche knuffelhond in strijd tegen intrafamiliaal geweld

Op de foto herkennen en we onder meer Laurens Byttebier van Jong CD&V, schepen van Welzijn Lynn Callewaert en Martine De Ceuninck, voorzitter Vrouw & Maatschappij Harelbeke. © LO
Redactie KW

Dit weekend deelden Vrouw & Maatschappij en Jong CD&V Harelbeke een pluche knuffelhond uit aan de Harelbeekse jeugdbewegingen. De pluche knuffelhond staat vanaf nu uitgestald als teken van engagement in de strijd tegen intrafamiliaal geweld.

Over heel Vlaanderen verdeelden 85 lokale Vrouw & Maatschappij-afdelingen meer dan 1.000 knuffelhondjes om de hulplijn 1712 bekender te maken en aandacht te vragen voor de gevolgen van intrafamiliaal geweld op kinderen. Zo ook Vrouw & Maatschappij Harelbeke en Jong CD&V Harelbeke, die symbolisch een hondje aanboden aan KSA Peter Benoit van Harelbeke. “Zij engageren zich om de hulplijn 1712 extra in de kijker te zetten”, aldus schepen van Welzijn Lynn Callewaert.

Vrouw & Maatschappij, de vrouwenbeweging van CD&V, voert actie rond de problematische gevolgen van intrafamiliaal geweld voor kinderen.

“Elk kind heeft recht op een geweldloze opvoeding. In meer dan 40 procent van de situaties van partnergeweld is er minstens één kind getuige van de gewelddaden gepleegd op één van de ouders. Deze kinderen worden vandaag zelden erkend als slachtoffer en worden vaak over het hoofd gezien bij het nemen van de juiste maatregelen”, duidt Martine De Ceuninck, voorzitter van Vouw & Maatschappij Harelbeke.

Goedkeuring gemeenteraad

“Getuige zijn van geweld op een jonge leeftijd heeft nochtans verstrekkende en ernstige gevolgen op de psychische en emotionele toestand en de toekomst van een kind. Daarom moet zowel in preventie, detectie en hulpverlening van intrafamiliaal geweld het kind centraal staan. Tegelijk maakt deze hond de hulplijn 1712 bekender en toont hij aan kinderen dat ze op deze plaats in veilige omstandigheden kunnen spreken over geweld bij hen thuis.”

De actie werd eerder al goedgekeurd door de gemeenteraad, die zich engageerde om het pluchen hondje een plaats te geven op het onthaal van het stadhuis en het onthaal van het Huis van Welzijn. “Op welke manier kunnen we de belangrijke hulplijn 1712 nog meer in de kijker zetten in onze stad”, vroeg raadslid Rosanne Mestdagh.

Burgemeester Alain Top, schepenen Lynn Callewaert en Kathleen Duchi en gemeenteraadsvoorzitter Rita Beyaert kregen een wit lintje opgespeld door Rosanne Mestdagh, Martine De Ceuninck en Evelyn Buyck. De overige schepenen en raadsleden van de gemeenteraad kregen ook een lintje.

(PVH)

Slachtoffers, omstaanders en plegers van intrafamiliaal geweld kunnen gratis en anoniem terecht bij de hulplijn 1712, een professionele hulplijn voor vragen over alle vormen van geweld, misbruik en kindermishandeling, ouderenmis(be)handeling, pesten, geweld in gezagsrelaties, enzovoort.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.