Plezier primeert bij Rekkemse petanqueclub De Zwientjes

De leden van petanqueclub De Zwientjes brengen leven in de brouwerij op de terreinen aan de sporthal in Rekkem. © WO
Redactie KW

Wie denkt te moeten wachten tot zijn pensioen om regelmatig een balletje te werpen bij een petanqueclub, kan die mening beter herzien. Want voor de leden van petanqueclub De Zwientjes is petanque spelen de uitgelezen manier om volledig te ontstressen na een slopende werkdag.

Dat De Zwientjes dit kunnen doen in een groen en sportief kader op het petanqueterrein van de Rekkemse sporthal, maakt het spelletje er alleen maar gezelliger op. Met een tikkeltje verbeelding en met een melkgele pastis binnen handbereik waan je je zo op een petanquebaan in de zomerse Provence. Er zijn slechtere manieren denkbaar om een doordeweekse werkdag af te sluiten. “Als het mooi weer is, vind je ons hier haast elke dag, vanaf begin maart tot begin november”, weet bestuurslid Freddy Olivier. “Tijdens de week zijn hier vanaf 17 uur al snel een achttal spelers in de weer, enkel maandag is traditioneel een rustdag. In het weekend beginnen we er al aan in de namiddag, onze clubcompetitie spelen we op zondag.”

“We waren nog maar pas aan het nieuw seizoen begonnen, toen op 13 maart de lockdown werd afgekondigd en ook de sporthal dichtging”, blikt Freddy terug op de voorbije maanden.

Cochonnet

“Zelfs trainen mocht niet meer. We zijn pas opnieuw beginnen spelen, toen het opnieuw toegelaten was om met 20 man op het plein te staan. Om zo coronaveilig mogelijk te spelen, zijn onze scoreborden noodgedwongen op stal gebleven. Het vergt wel wat extra denkwerk om de puntentelling te onthouden. Ook ons jaarlijkse 1 meitoernooi ter ere van Lucien Vervaeke, waarop we steevast een 30-tal ploegen mogen verwelkomen, kon dit jaar niet plaatsvinden. De bijhorende barbecue en Ricardbar, die extra geld in het laatje brengen, vielen eveneens weg.”

Maar het was de voorbije maanden niet allemaal kommer en kwel voor De Zwientjes. “Tijdens de zomermaanden mochten we meer spelers verwelkomen dan gewoonlijk. Normaal is de vakantieperiode een dode periode, door corona was dit nu niet het geval. Mensen zochten ontspanning dicht bij de deur. In combinatie met het mooie weer zorgde dat ervoor dat meer leden kwamen spelen tijdens de vakantie.”

“Doorheen de jaren zijn we echte vrienden geworden”

De ‘Zwientjes’ van de gelijknamige petanqueclub zijn onvervalste pleziermakers. “Als er in de buurt een toernooi georganiseerd wordt, dan zien ze ons graag komen. We drinken graag een glaasje en helpen zo de kas van de lokale clubs spijzen. Een drankje helpt trouwens om ontspannen te spelen en het zelfvertrouwen op te vijzelen. Meestal zijn we in de voormiddag goed, tegen de avond denken we dat we goed zijn”, lacht Olivier. “Hoewel we soms zelf zwijntjes zijn, is onze clubnaam vooral een verwijzing naar het kleine balletje in het petanquespel, dat een ‘cochonnet’ genoemd wordt.”

Risico’s

“De mentaliteit en de sfeer binnen onze club zijn uitstekend. We hebben misschien niet de beste spelers, maar wel de sympathiekste. Doorheen de jaren zijn we echte vrienden geworden. Maar het competitieve leeft wel, iedereen staat op de baan om te winnen. Op training worden er vaak meer risico’s in het spel gelegd, maar eenmaal het voor echt is, wordt er al eens sneller op veilig gespeeld. We spelen nooit met vaste ploegen, een trekking bepaalt wie met wie samenspeelt. Zo krijgen mindere goede spelers de kans om te leren van betere en meer ervaren spelers.”

Philiipe Depoortere. (Foto WO)
Philiipe Depoortere. (Foto WO)

Traditiegetrouw sluit de petanqueclub het seizoen af af met een kampioenenviering en een souper. “Afhankelijk van hoeveel we dan nog in kas hebben, betalen we een gedeelte van de ledenbijdrage voor het souper. Tijdens het seizoen betalen we ook de deelnamegelden aan toernooien, zorgen voor een gratis zuipkaart… Dankzij onze sponsors kunnen we onze leden ook elk jaar een attentie aanbieden, dit jaar was dat een petje. Over onze sponsors hebben we trouwens geen klagen. Zo mogen we enkele keren per jaar een machine van tuinmachinespecialist Verde gebruiken om onze terreinen opnieuw fijn te leggen. Ook uitbater David Devos van de sporthalcafetaria doet zijn duit in het zakje door de kosten voor onze toernooiaffiches te betalen.”

Verlichting

“We huizen hier op een schitterende locatie, en wanneer ook Grenskracht Menen en de meisjes van FC Menen United aan het trainen zijn, zie je hoe het hier leeft aan de sporthal. Het enige spijtige is dat wij als enige noodgedwongen vroeger moeten stoppen, wanneer de duisternis invalt. Wat extra verlichting voor het petanqueterrein is het enige wat hier ter plaatse nog ontbreekt”, besluit Freddy.

De Zwientjes

Opgericht in: 2014

Voorzitter: Philippe Depoortere (57). Zes jaar geleden stond hij samen met Freddy Olivier, Jean-Yves Vercruysse en Kevin Devolder aan de wieg van de Rekkemse petanqueclub.

Ledenaantal: 25-tal leden. “Daarmee zitten we aan ons maximum, want we willen dat elk lid de kans krijgt om te spelen, ongeacht of dat nu een goeie of minder goeie speler is.”

Terrein: De Zwientjes kunnen aan sporthal Ter Steenlandt in de Lauwestraat gebruik maken van zes petanquebanen. Met de cafetaria en het aanpalende terras vlakbij kan de dorst op tijd en stond gelest worden.