Pleidooi voor AED-toestellen op alle buitensportlocaties op gemeenteraad Zulte

De voorlaatste zitting van het jaar werd op een drafje afgehandeld. Op uitzondering van het punt aangaande de definitieve aanneming van het RUP Karreweg, waarbij CD&V zich onthield, werden alle punten unaniem goedgekeurd. Het agendapunt aangebracht door Pieter Verhalle in verband met het plaatsen van AED-toestellen, was dan weer gekoppeld aan de actualiteit.

Pieter Verhallen en schepen Olivier Peirs aan een AED toestel. © MVW

“Onlangs werd een Zultenaar getroffen door een hartstilstand tijdens het uitoefenen van zijn functie als voetbaltrainer van Jong Vijve”, begon Pieter Verhalle (Open Zulte) zijn betoog. “Dankzij het gebruik van het AED- toestel en een goede reanimatie werd zijn leven gered. Het bewijs werd geleverd dat AED-toestellen op alle buitensportlocaties mensenlevens kunnen redden. Slechts een deel van de sportclubs uit Zulte volgde een cursus over het leren reanimeren en het gebruik van zo’n toestel.”

Mobiele uitleenkoffer

Het voorstel van Pieter Verhalle voorziet in het plaatsen in een buitenopstelling volgens de hedendaagse normen en noden. Zijn aandacht gaat naar de sportsites in Machelen, Tuinwijk, Olsene, domein Raveschoot, bij Jong Zulte en De Waalmeers.

“Ook de sportclubs dragen echter verantwoordelijkheid”, ging Pieter Verhalle verder. “Ze moeten zelf personen inschakelen om EHBO en cursussen rond het gebruik van AED-toestellen te volgen en de garantie kunnen bieden dat telkens een van de geattesteerde personen tijdens het sporten in de buurt is. Ook kan de mogelijkheid onderzocht worden om een mobiel AED-toestel in de uitleenkoffer te voorzien. Bij grote evenementen hebben de verenigingen, die telkens materiaal van de gemeente kunnen uitlenen, dan ook een toestel bij de hand.”

“De AED-toestellen zijn een terechte problematiek”, reageerde schepen Olivier Peirs (GVZ). “Het college was daar al mee bezig en weet dat er nog toestellen kunnen worden geplaatst. We maken werk van het opstellen van een lijst om prioriteiten te bepalen. Om een AED-toestel te voorzien in de uitleenkoffer bij grote evenementen, zie ik alvast geen enkel probleem.”

Glascontainers

Geraldine Van Den Weghe (CD&V) pleitte voor het ondergronds brengen van glascontainers. Te dikwijls ligt naast de bovengrondse glascontainers nog glas op de grond. “Laat ons via een proefproject het ondergronds brengen bekijken”, aldus Geraldine Van Den Weghe.

“Aangezien wij voor een ‘proper Zulte’ zijn, is dit een goed voorstel”, aldus schepen Filip Peers (GVZ). “Dat probleem werd al eens afgetoetst. Bij nieuwe bouwprojecten zal daarmee rekening gehouden worden. Anderzijds is dit, gezien de hoge kostprijs, niet op elke site haalbaar.”

Politiezone

Enkele punten hadden betrekking op de uitbreiding van de politiezone Deinze-Zulte, die voortaan de naam ‘Deinze-Zulte-Lievegem’ krijgt en op 1 januari van start gaat.

“We krijgen dezelfde dienstverlening voor een lagere prijs”, aldus burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte). “Op de commissievergaderingen werd alles voldoende toegelicht. Voor Zulte is de uitbreiding een goede zaak. We werken de volgende jaren graag mee aan de uitbouw van een mooie politiezone.” (RMN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.