Platina voor André en Ivonna: “Het geheim? Rustig blijven en samen een trappist drinken”

André Lippens en Ivonna Vansteenbrugge kregen felicitaties van burgemeester Koenraad Degroote en schepen Rita Delmotte.© NS
André Lippens en Ivonna Vansteenbrugge kregen felicitaties van burgemeester Koenraad Degroote en schepen Rita Delmotte.© NS
Redactie KW

André Lippens (94) en Ivonna Vansteenbrugge (92) vierden hun platina huwelijksverjaardag. Een groot feest voor 70 jaar huwelijksgeluk kon door de coronamaatregelen niet. Het echtpaar hoopt dit later alsnog te laten plaatsvinden.

André is geboren op 29 september 1926. Zijn vrouw Ivonna zag het levenslicht op 11 oktober 1928. Het koppel woont nog in het eigen huisje en ze kunnen het nog altijd uitstekend met elkaar vinden. Ze zijn alvast heel fier dat ze hun 70ste huwelijksverjaardag bereikten, want dat is eerder uitzonderlijk.

“Mijn vader André is afkomstig van Oeselgem”, vertelt zoon Patrick. “Hij komt uit een gezin met zes kinderen en was de jongste van het nest. Tot aan de leeftijd van 14 jaar ging hij naar school en daarna kon hij aan de slag. Hij vond zijn job in Deerlijk als wever. Later werkte hij bij weverij Abbeloos in Dentergem waar hij ook zijn loopbaan afsloot op pensioenleeftijd. Mijn mama Ivonna is afkomstig van Dentergem en zij is de oudste van een gezin met vijf kinderen. Ook zij ging op 14-jarige leeftijd aan de slag en werkte bij de firma Abbeloos als bobijnopzetster. Mijn ouders leerden elkaar trouwens kennen op hun gezamenlijke werkplaats Abbeloos. Daar werden ze verliefd en je ziet, na al die jaren zelfs, dat ze nog altijd echt bij elkaar passen.”

Verzamelaar

In de goede oude tijd stapte het koppel in het huwelijksbootje op 29 december 1950. “Na hun huwelijk kozen ze ervoor om in te wonen bij mijn grootouders, de ouders van mijn vader”, gaat Patrick verder. “Dat was in Oeselgem en in die tijd gebeurde dit vaak dat één van de kinderen inwoonde bij de ouders. Ze woonden er tien jaar samen en dat lukte aardig. In het jaar 1960 verhuisden ze naar de Wontergemstraat in Dentergem en momenteel wonen ze er nog altijd zelfstandig. Ze krijgen wel de nodig hulp van mijn broer Marc.” Het koppel kreeg vijf kinderen, waarvan er één kind overleden is. Intussen zijn ze trotse oma en opa van zes kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

“De dagen van mijn ouders zijn telkens goed gevuld. Ze lezen veel tijdens de dag en naar de avond toe kijken ze op tv naar diverse programma’s. Mijn vader is een gedreven verzamelaar en is geïnteresseerd in het verleden. Hij verzamelt postkaarten, postzegels, munten en gedachtenisprentjes. Daarnaast gaat hij op onderzoek in heemkundige documenten en maakt er zijn eigen toch wel bezienswaardige verzameling van. Zo vullen zij hun tijd en ik weet dat je nooit te oud bent om bij te leren.”

André en Ivonna op hun huwelijksdag, 29 december 1950.© GF
André en Ivonna op hun huwelijksdag, 29 december 1950.© GF

Het platina koppel kreeg al vaak de vraag wat hun diepste geheim is om tot een goed en standvastig huwelijk te komen. André en Ivonna zijn rustige mensen die zich niet al te vaak opwinden. Ze houden van een warme thuis, een bezoekje, een babbeltje en niet te vergeten samen een goede trappist of een goed glas wijn drinken. Ze vonden het wel heel spijtig dat het grote familiefeest niet kon plaatsvinden. “Het deed hen wel ontzettend veel deugd dat schepen Rita Delmotte en burgemeester Koenraad Degroote thuis langskwamen. Ze kregen felicitaties, een geschenk en leuk aandenken. We hopen allemaal dat het binnenkort wel zal lukken, als de coronapandemie achter de rug is. Nu is het heel onveilig om met een grote groep samen te komen. Mijn ouders zijn bij de kwetsbare personen en we moeten voor hen zorgen. Zij verdienen een mooi en waardig feest, want een 70ste huwelijksverjaardag is niet iedereen gegeven”, sluit Patrick af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier