Platform van landbouworganisaties geeft tips voor meer veerkracht

Met een tasje heerlijke soep bij het uitdelen van het kaartje met de gouden tip : vlnr. Lut Bellegeer (ABS-VABS), Filip Van de Voorde (Landelijke Gilden), Sylvie Decoutere (KVKV Agra) en Joke Delepierre (LOGO). © Jos Boagerts
Jos Remaut

Aan de REO Veiling in Roeselare had deze morgen een vertegenwoordiging van diverse landbouworganisaties postgevat met een gouden tip voor alle land- en tuinbouwers in deze moeilijke tijden : ‘reken op je vrienden’.

Dit is een van de tien tips uit het boekje En hoe blijf je fit in je hoofd ?, een Vlaams initiatief ter bevordering van de geestelijke gezondheid. Een aantal landbouworganisaties en LOGO (Lokaal GezondheidsOverleg) pikken hier graag op in met enkele specifieke initiatieven naar de landbouwsector toe.

“Het platform is gegroeid vanuit het West-Vlaams Platform Suïcidepreventie”, zegt Joke Delepierre van LOGO, “al gaan we met deze werking veel ruimer dan alleen maar de voorkoming van zelfdoding. Je hoeft heus nog niet met zwarte gedachten rond te lopen om toch eens een mindere dag of periode te hebben. Het komt er dan op aan van je glas weer wat bij te vullen, en daar kunnen anderen je bij helpen.”

Wat dat betreft, neemt ze graag de term veerkracht in de mond. “Wie over de nodige veerkracht beschikt, gaat makkelijker met stress om. Je veert als het ware terug. Mensen met een hoge veerkracht laten minder snel de moed zakken. En net zoals je een spier traint, kan je ook je veerkracht trainen.”

Reken op je vrienden

“Het is heel belangrijk dat landbouwers zich niet gaan onderdompelen in isolement”, zegt Filip Van de Voorde, consulent bij Landelijke Gilden. “Sociale contacten onderhouden is van goudwaarde, en vrienden hebben ook, ze houden je in leven. Vandaar de tip die we vandaag in de aandacht brengen : Reken op je vrienden en durf met hen te spreken. Zolang je het zelf niet zegt, kunnen je vrienden ook niet weten hoe je je voelt en hoeveel behoefte je wel hebt aan contact. Maar heb je het moeilijk, dan moét je naar hen toestappen.”

“Zorg er dus voor dat je mensen heb op wie je kan rekenen”, vult Lut Bellegeer van ABS en VABS toe. “Relaties moet je onderhouden. Stuur met Nieuwjaar of een verjaardag eens een kaartje, stuur een sms’ je, of schrijf of bel eens. En : zorg ervoor dat je vrienden ook op jou kunnen rekenen als dat nodig is. Iemand anders helpen, daar kom je zelf ook sterker uit.”

Deze namiddag is er nog een gelijkaardige actie in Poperinge.

www.fitinjehoofd.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier