Burgemeester Peter Roose: "80 Phone Home is opgestart om de hulpvragen sneller bij het platform #8630altegoare te krijgen. De doelgroep van 80-plussers is digitaal moeilijker bereikbaar en dus zijn ze niet meteen op de hoogte van de vele vrijwilligersacties die in Veurne zijn opgestart. Zo zijn heel wat Veurnaars bereid om boodschappen te doen of om een maaltijd te maken. Met deze telefoongesprekken is de brug gemaakt en vinden vraag en aanbod elkaar meteen. Er wordt, als de nood er is, iedere woensdag een telefoontje gedaan. De vrijwilligers vragen hoe het met de inwoners gaat en doen een babbeltje. Ze koppelen meteen ook mogelijke hulpvragen aan de hulpacties die via het platform worden aangeboden", klinkt het.

Zo'n 16 vrijwilligers hebben zich aangeboden om 750 Veurnse 80-plussers op te bellen. "Het werd snel duidelijk dat er echt wel nood is aan dit initiatief. Er zijn vijf minuten per gesprek voorzien, maar in de praktijk bleek dat die allemaal een stuk langer duren. De mensen zijn blij dat ze hun verhaal kwijt kunnen, dat ze hun bezorgdheden kunnen bespreken en dat ze duidelijkheid krijgen over de maatregelen. Er zijn ook al heel wat hulpvragen opgelost. Zo is er vooral veel vraag om boodschappen te kunnen laten bezorgen."

Senioren zonder bekend telefoonnummer

"Er zijn ook heel wat 80-plussers van wie we geen telefoonnummer hebben gevonden. Vrijdag gaan de vrijwilligers, met een speciaal hesje, aankloppen met de vraag om een telefoonnummer en of er hulp nodig is. Uiteraard worden de social-distancy-regels gerespecteerd. Vrijdag is dus hesjdag8630..."

Op www.veurne.be/8630altegoare kan iedereen zijn/haar actie melden, zich aanbieden als vrijwilliger of aangeven dat je hulp nodig hebt om een actie op te starten. Je kan er ook met een algemene vraag om hulp terecht.

Burgemeester Peter Roose besluit: "Een dergelijke langdurige lockdown is ongezien. We moeten zorgen dat alle kwetsbare groepen, in het bijzonder onze tachtigers, niet van hulp verstoken blijven."

Het platform #8630 koppelt acties aan hulpvragen. Heb je een actie om Veurnaars te helpen die getroffen zijn door de maatregelen van het federaal noodplan? Plaats dit op www.facebook.com/8630altegoare. Gebruik op alle sociale mediakanalen de hashtag #8630altegoare. Zo kan het stadsbestuur je ondersteunen om jouw actie te promoten.

Burgemeester Peter Roose: "80 Phone Home is opgestart om de hulpvragen sneller bij het platform #8630altegoare te krijgen. De doelgroep van 80-plussers is digitaal moeilijker bereikbaar en dus zijn ze niet meteen op de hoogte van de vele vrijwilligersacties die in Veurne zijn opgestart. Zo zijn heel wat Veurnaars bereid om boodschappen te doen of om een maaltijd te maken. Met deze telefoongesprekken is de brug gemaakt en vinden vraag en aanbod elkaar meteen. Er wordt, als de nood er is, iedere woensdag een telefoontje gedaan. De vrijwilligers vragen hoe het met de inwoners gaat en doen een babbeltje. Ze koppelen meteen ook mogelijke hulpvragen aan de hulpacties die via het platform worden aangeboden", klinkt het. Zo'n 16 vrijwilligers hebben zich aangeboden om 750 Veurnse 80-plussers op te bellen. "Het werd snel duidelijk dat er echt wel nood is aan dit initiatief. Er zijn vijf minuten per gesprek voorzien, maar in de praktijk bleek dat die allemaal een stuk langer duren. De mensen zijn blij dat ze hun verhaal kwijt kunnen, dat ze hun bezorgdheden kunnen bespreken en dat ze duidelijkheid krijgen over de maatregelen. Er zijn ook al heel wat hulpvragen opgelost. Zo is er vooral veel vraag om boodschappen te kunnen laten bezorgen.""Er zijn ook heel wat 80-plussers van wie we geen telefoonnummer hebben gevonden. Vrijdag gaan de vrijwilligers, met een speciaal hesje, aankloppen met de vraag om een telefoonnummer en of er hulp nodig is. Uiteraard worden de social-distancy-regels gerespecteerd. Vrijdag is dus hesjdag8630..."Op www.veurne.be/8630altegoare kan iedereen zijn/haar actie melden, zich aanbieden als vrijwilliger of aangeven dat je hulp nodig hebt om een actie op te starten. Je kan er ook met een algemene vraag om hulp terecht.Burgemeester Peter Roose besluit: "Een dergelijke langdurige lockdown is ongezien. We moeten zorgen dat alle kwetsbare groepen, in het bijzonder onze tachtigers, niet van hulp verstoken blijven."