Plantjesverkoop is schot in de roos

Op de vrijdagsmarkt in Vichte verkochten jeugdvriendinnen Miek Vandamme, Vallery Declercq en Karen Mahieu azalea’s in alle mogelijke kleuren. © GV
Redactie KW

Het jaarlijkse Plantjesweekend midden september ten voordele van Kom op Tegen Kanker is alweer voorbij. Tijdens het kermisweekend in Vichte werden er door de Anzegemse vrijwilligers in de verschillende deelgemeenten in totaal 1.200 plantjes verkocht. Dit was goed voor een opbrengst van 8.435 euro.

Miek Vandamme (Sint-Lodewijk) en Vallery Declercq (Ingooigem) zijn nu al een kleine tien jaar de trekkers van de actiegroep ‘Begin is einde, einde is begin’. “We zijn gestart als vrijwilliger in 2006 onder de gemeente Anzegem omdat de actie ons nauw aan het hart lag”, vertelt Miek Vandamme (43). “In 2013 had de gemeente hier geen tijd meer voor en besloten Vallery en ik om dit initiatief verder te zetten onder een eigen comité. Zowel Vallery (44) als ik werden op jonge leeftijd van heel dichtbij geconfronteerd met kanker.” Vallery Declercq verloor in 2005 haar nichtje Maaike Declercq (17), de dochter van haar broer en meter van haar oudste zoon. Miek Vandamme haar beide ouders overleden ook aan deze slepende ziekte waarbij ongeremde celdeling optreedt. Luc Vandamme, een gerespecteerde huisarts in Vichte, overleed in 2016 en haar moeder Riet Lauwers in 2014.

Verschillende locaties

Ook dit jaar stonden de vrijwilligers op verschillende locaties in de gemeente. In Tiegem werden er plantjes verkocht in de buurtwinkel Prima en buitenschool De Bergop via Greet Dooms, in Ingooigem in Brood & Broodjes en in Broccoli, in Kaster kon je in leefschool Groene Poortje terecht bij Nele Vanden Broucke en op de Heirweg stond Helena Verhamme paraat. In Anzegem stonden er vrijwilligers aan de AD Delhaize en in Vichte verliep de verkoop via de Vincentiusgemeenschap en AD Delhaize.

“AD Delhaize in Vichte is onze trouwe bondgenoot sinds het begin”, aldus Miek Vandamme die het dorp waar ze opgroeide nog steeds een warm hart toedraagt. “De meeste azalea’s worden daar verkocht en telkens worden we ook in de watten gelegd.” In Deerlijk kon je in Mieks koffiehuis Mokka en Meer terecht voor een plantje en in Heestert was het Geertrui Ovaere in rusthuis Maria Love die de actie een daadwerkelijk hart onder de riem stak.”

Voor onderzoek

“Het totale bedrag van 8435 euro gaat integraal naar Kom op Tegen Kanker”, stelt Vallery Declercq. “Het zal dienen om kanker te bestrijden via wetenschappelijk onderzoek en betere behandelingen, het leed te verzachten door psychologische, emotionele en financiële steun en aan preventiecampagnes. Hierbij willen we iedereen die een plantje kocht of verkocht héél erg bedanken!”

In heel Vlaanderen werden er 328.679 azalea’s verkocht met als eindbedrag 2.315.045 euro. (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.