Plantjes en stekjes ruilen bij de ‘Plantenbieb’ in Oostende

De Plantenbieb bevindt zich op de parking van woonzorgcentrum De Drie Platanen.©Jeffrey Roos
De Plantenbieb bevindt zich op de parking van woonzorgcentrum De Drie Platanen.©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Samen met woonzorgcentrum De Drie Platanen en de volkstuinvereniging Tuinhier-Akkerwinde opende cultuurorganisatie Curieus op dinsdag 13 april een Plantenbieb op de parking van De Drie Platanen in de Nieuwpoortsesteenweg. Je kan er overtollige plantjes, zaden en stekjes inruilen voor andere.

Tegenwoordig werken steeds meer mensen van thuis uit. Dan kan een streepje groen in het interieur wel voor wat lentegevoel zorgen. Maar het vele thuiswerken kan er ook voor zorgen dat je net uitgekeken geraakt op dat stukje groen in de woonkamer. Daar heeft Curieus Oostende iets op gevonden.

“Het principe is hetzelfde als bij de bibliotheek waar je boeken gaat ontlenen, alleen wordt hier vooral geruild”, legt Peter Desnerck van Curieus Oostende uit. “Wie een moestuin heeft, zal het al vele keren meegemaakt hebben. In een zakje zitten vaak heel wat zaadjes, waardoor het gebeurt dat er veel meer gezaaid wordt dan nodig. Niet altijd alles komt uit, maar als dat dan toch gebeurt, dan heb je te veel plantjes gezaaid. Die plantjes komen dan meestal op de composthoop terecht.”

Open kast

Om te vermijden dat plantjes onnodig weggegooid worden en om mensen de kans te bieden nu en dan het groen binnenshuis te veranderen, bieden Curieus, de Drie Platanen en Tuinhier-Akkerwinde de kans om door middel van een open kast het teveel aan zaadjes, stekjes en plantjes te ruilen voor andere.

“De hele buurt kan er terecht met hun overschotten aan zaadjes, stekjes en plantjes”, duidt Aaron Ooms. “Daarnaast ben je er ook welkom om nieuwe soorten te ontdekken of om eens iets te proberen. Het idee is dat je een plantje meebrengt en hem ruilt voor een ander, maar een keertje alleen meenemen mag gerust ook. We vragen alleen om de soort te vermelden, maar een briefje met wat meer uitleg is natuurlijk ook heel leuk.”

“Een fysieke plaats om plantjes te ruilen is veel handiger” – Annelies Gheeraert

Buurtbewoonster Annelies Gheeraert is enthousiast over het initiatief. “Op Hoplr en sociale media worden er soms al eens stekjes geruild, maar dan moet er wel afgesproken worden onder elkaar of moeten de plantjes opgestuurd worden. Een fysieke plaats waar ik kan ruilen is voor mij – en ik denk voor vele anderen – veel handiger.”

“Heel veel mensen willen wel eens een onbekende soort proberen. De Plantenbieb maakt het mogelijk om dat te doen zonder dat je een hele zak zaadjes moet kopen. Met Tuinhier-Akkerwinde hebben we alvast voor enkele zaadjes en plantjes gezorgd. Zo staat er een tomatenplant die je ook zonder tuin, gewoon op je balkon, kan laten groeien”, aldus Desnerck.

Aan De Drie Platanen

De Plantenbieb is terug te vinden ter hoogte van woonzorgcentrum De Drie Platanen. “Met het woonzorgcentrum zullen we ervoor zorgen dat de Plantenbieb onderhouden blijft en dat de plantjes die eventueel langer blijven staan, verzorgd worden”, aldus directeur Francoise Van Hoorebeke.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten