Plant-en tuindag in Roeselare staat in teken van klimaat

De school legde zopas een lentemoestuin aan met meer dan twintig gangbare en alternatieve primeurgroenten. Met de lentemoestuin wil de school ook inspiratie bieden aan moestuiniers om vroeg te starten met de moestuin. (foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

VABI organiseert op 27 april de derde Plant-en Tuindag. Tussen 10 uur en 17 uur kunnen bezoekers allerhande informatie krijgen over tal van planten. Het centrale thema die dag? De klimaatverandering!

Voor de derde keer stelt VABI de serres open voor de Plant- en Tuindag. “Na het onverhoopte succes van vorige edities zetten we nog meer in op vaste waarden en nieuwigheden in de plantensector. Daarnaast is de klimaatdiscussie de rode draad doorheen de diverse thema’s”, steekt Luc Dedeene van wal, hij is leerkracht Tuinbouw en ook één van de trekkers van het project. Bezoekers met groene vingers die na deze winter niet langer kunnen wachten om terug in hun tuin te duiken, kunnen zich hier informeren over tuinplanten, kruiden en moestuinplanten en ze ook aankopen. Ook verenigingen uit de groenten- en tuinsector zullen die dag aanwezig zijn.

De school legde zopas een lentemoestuin aan met meer dan twintig gangbare en alternatieve primeurgroenten. Met de lentemoestuin wil de school ook inspiratie bieden aan moestuiniers om vroeg te starten met de moestuin. “Door het opwarmend klimaat zijn er in de zomer meer insecten, vele daarvan zijn nuttig maar sommige zijn ook schadelijk. als we de teelt vroeger aanvatten, dan zijn we de plagen voor. Zo heb je in de zomer ook niet te kampen met de toenemende droogte. Voor de liefhebbers van de eetbare tuin willen we ze op deze manier overtuigen van een vroege start onder het motto vroeg begonnen is half gewonnen”, aldus Luc.

Klimaat centraal

Omdat klimaat een rode draad vormt tijdens deze derde editie, biedt de school ook enkele opties om in te spelen op de klimaatverandering. “Privétuinen zijn een belangrijk punt in de klimaatdiscussie. Een plantenrijke tuin kan heel wat nuttige fauna en flora herbergen en bij het telen van je eigen groenten draag je bovendien bij aan het kleiner maken van je ecologische voetafdruk. Mensen die geen tuin hebben, vinden bij ons hun gading met de vierkantemoestuin. Ook over waterbesparing tijdens droge zomers kunnen wij advies geven. Zo zijn er tijdens deze dag droogtebestendige planten en heesters die kunnen worden aangekocht”, besluit Luc.

Demo kettingzagen

Tijdens de Plant-en Tuindag geven leerlingen die via Erasmus op buitenlandse stage naar Estland gingen, een demo over kettingzagen. Voor kinderen is en animatie voorzien. De toegang is gratis, alsook de parkeergelegenheid op het domein van campus Klein Seminarie – VABI. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier