Plannen voor Charlottebos zijn bekend: “Een troostplek om verkeersslachtoffers nooit te vergeten”

Het Charlottebos komt op een perceel aan de Litterveldstraat in Koekelare. De locatie werd twee jaar na het ongeval voorgesteld voor de ouders van Charlotte, schepen van Milieu Jessy Salembier, milieuambtenaar Robrecht Hindryckx en boswachter Koen Maertens. © GINO COGHE Foto Coghe
Phebe Somers

Een halve hectare bos vol inheemse loofbomen om hun dochter en alle verkeersslachtoffers te herdenken, daar zou Charlotte heel fier op geweest zijn, vertelt mama Griet Depreitere. Het Charlottebos komt er, meer specifiek in de Litterveldstraat in Koekelare. Bijna twee jaar geleden kwam de jonge vrouw uit Bovenkerke op 18-jarige leeftijd tragisch om het leven na een frontale aanrijding. “Elke dag wordt er over haar gepraat, zo heb ik het graag. We willen ze levendig houden. Dit bos wordt een prachtig eerbetoon.”

De chauffeur die Charlotte Gysel aanreed had 2,39 promille alcohol in het bloed en reed op het verkeerde rijvak. Een gebeurtenis die ongetwijfeld sporen nalaat. “Elke keer wanneer ik een sirene hoor word ik terug gekatapulteerd naar die dag. Ik ben echt bang geworden van dat geluid”, begint Griet.

Charlottes dood had voorkomen kunnen worden

De ‘oneindigheid’ van een bos spreekt haar daarom enorm aan: “Charlottes dood had voorkomen kunnen worden, zo simpel is het. Ze mag niet vergeten worden, net zoals alle andere slachtoffers. Laat de bomen die we zullen planten een jarenlange herinnering zijn. Hopelijk komt er een moment waarop mensen zodanig bang zijn om zoiets te veroorzaken dat ze nooit meer dronken achter het stuur kruipen.”

Natuurliefhebber

Een herdenkingsplek kan vele vormen aannemen, maar een bos past volgens mama Griet perfect bij Charlotte: “Ik herinner me nog goed dat ze eens heel boos en verontwaardigd thuiskwam van school. Langs haar route werden er bomen gekapt in een bos, verschrikkelijk vond ze het. Ze was dan ook veel bezig met de natuur, was lid van een milieugroep en tuingroep… Ze zou heel fier zijn dat er een bos in haar naam wordt aangelegd, daar ben ik zeker van.”

Onze dochter werd boos als er een boom werd gekapt. Een bos is dus zeker het ideale eerbetoon.

Troostplek

Tussen alle bomen in komt er ook een open ruimte, een troostplek. Daar zal een bankje komen in de vorm van een hart dat Charlotte jaren geleden zelf tekende en intussen symbool staat voor de levensvreugde van de jonge vrouw. “We denken er ook over na om mensen de mogelijkheid te geven om iets achter te laten, zoals een steentje met hun naam op, dat zou de troostplek helemaal afmaken,” aldus Griet.

“We willen dat mensen weten dat ze mogen blijven praten over Charlotte, het geeft ons steun dat mensen nog aan haar denken”, klinkt het.
“We willen dat mensen weten dat ze mogen blijven praten over Charlotte, het geeft ons steun dat mensen nog aan haar denken”, klinkt het.

Intussen werd er ook een symbolische datum vastgelegd voor het aanplanten: 26 januari, de verjaardag van Charlotte. Samen met vrienden, familie en tal van vrijwilligers zullen ze er een prachtig herdenkingsevenement van maken, inclusief een drankje en soep, klinkt het. “Het sociaal contact met onze omgeving biedt ons al die tijd al enorm veel steun. Ook het geloof dat we onze dochter ooit nog terugzien, dat houdt ons elke dag recht.”

Mooie samenwerking

In Oostende werd al een bos aangeplant ter nagedachtenis van Charlotte. De inwoners van Koekelare namen contact op met de gemeente met de vraag of het niet mogelijk was om ook zoiets te ondernemen. “Het was even zoeken naar een geschikt perceel, maar uiteindelijk heeft het Agentschap Natuur en Bos de ruimte aan de Litterveldstraat ter beschikking gesteld”, vertelt milieuambtenaar Robrecht Hindryckx. Veel keuze was er niet, er is helaas nog maar weinig vrije groene ruimte voor handen, zo blijkt. Het perceel grenst aan het reeds bestaande Koekelarebos. Voor de ouders van Charlotte is dit de ideale locatie: “Het ligt heel dicht bij ons huis, dus zullen we het vaak kunnen bezoeken. Het wordt een plek voor ons, maar ook voor anderen, om te bezinnen, tot rust te komen en herinneringen op te halen. We zijn de stad Koekelare heel dankbaar voor dit initiatief”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.