Sinds de opening in december 2018 zorgde de zogenaamde wietwinkel al vaker voor opschudding. Nochtans gaat het om cannabis light, producten waar je dus niet high kan van worden. In het assortiment van De Boeren vind je vooral zaken met hennep erin zoals kleren, zalf en olie. Maar de wetgeving is nog steeds onduidelijk.

Vandaar ook dat Maarten Vander Stichele, veiligheidscoördinator van de stad Kortrijk meteen advies inwon bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. "Wij waren erg verrast toen we het nieuws enkele dagen geleden in de krant lazen", vertelt hij. "Ik heb meteen Volksgezondheid gebeld en daar kreeg ik te horen dat een dergelijke automaat onder dezelfde wet valt als een sigarettenautomaat. Die mogen om te beginnen al nooit op straat staan en mogen alleen geïnstalleerd worden bij iemand die een vergunning heeft om rookwaren te verkopen. De Boeren heeft geen dergelijke vergunning, de automaat zou dus niet reglementair zijn. Voor zover wij weten verkopen ze ook geen rookwaren in hun winkel."

Het kan wel

Voorlopig is er dus geen sprake van een automaat met cannabis op de Graanmarkt. Mochten zaakvoerders Nicolas Debouverie, Kevin Vu en Xavier Blondeel zich naast die beslissing neerleggen dan zal de politie volgens Maarten niet aarzelen. "Iedereen moet zich aan de regels houden, als zij dat niet doen zullen we zonder twijfelen optreden."

De veiligheidscoördinator sluit niet uit dat de automaat er in de toekomst wel komt. "Welke producten ze verkopen speelt geen rol. Als ze hun idee hadden voorgelegd aan de stad, hadden we kunnen uitleggen wat ze in orde moesten brengen. Als ze dat alsnog doen zie ik geen probleem."

Sinds de opening in december 2018 zorgde de zogenaamde wietwinkel al vaker voor opschudding. Nochtans gaat het om cannabis light, producten waar je dus niet high kan van worden. In het assortiment van De Boeren vind je vooral zaken met hennep erin zoals kleren, zalf en olie. Maar de wetgeving is nog steeds onduidelijk.Vandaar ook dat Maarten Vander Stichele, veiligheidscoördinator van de stad Kortrijk meteen advies inwon bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. "Wij waren erg verrast toen we het nieuws enkele dagen geleden in de krant lazen", vertelt hij. "Ik heb meteen Volksgezondheid gebeld en daar kreeg ik te horen dat een dergelijke automaat onder dezelfde wet valt als een sigarettenautomaat. Die mogen om te beginnen al nooit op straat staan en mogen alleen geïnstalleerd worden bij iemand die een vergunning heeft om rookwaren te verkopen. De Boeren heeft geen dergelijke vergunning, de automaat zou dus niet reglementair zijn. Voor zover wij weten verkopen ze ook geen rookwaren in hun winkel."Voorlopig is er dus geen sprake van een automaat met cannabis op de Graanmarkt. Mochten zaakvoerders Nicolas Debouverie, Kevin Vu en Xavier Blondeel zich naast die beslissing neerleggen dan zal de politie volgens Maarten niet aarzelen. "Iedereen moet zich aan de regels houden, als zij dat niet doen zullen we zonder twijfelen optreden." De veiligheidscoördinator sluit niet uit dat de automaat er in de toekomst wel komt. "Welke producten ze verkopen speelt geen rol. Als ze hun idee hadden voorgelegd aan de stad, hadden we kunnen uitleggen wat ze in orde moesten brengen. Als ze dat alsnog doen zie ik geen probleem."