Plannen shoppingcenter Cora Mozaïk voorgoed begraven

Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

De Kortrijkse middenstand haalt opgelucht adem. De plannen voor Cora Mozaïk, een shoppingcenter met 100 winkels in Moeskroen, op 15 kilometer van Kortrijk, lijken nu voorgoed begraven. De Raad van State oordeelde in december nochtans in het voordeel van het winkelcentrum, maar intussen heeft Cora Mozaïk de gronden al verkocht.

De plannen gaan al 21 jaar mee, maar botsten telkens op een njet in Wallonië. ‘Te groot’ is het verdict, waarna een vergunningsaanvraag voor een kleinere versie werd ingediend. Maar zelfs in afgeslankte versie zou het winkelcentrum nog steeds 40.000 vierkante meter bestrijken, met plaats voor 100 winkels, een hypermarkt, elf horecazaken en acht panden voor openbaar nut, zoals een kinderopvang. Dat alles moest verrijzen op de braakliggende gronden van de site Quevaucamps, pal op de grens tussen de gemeenten Moeskroen en Estaimpuis. Dat is vlak naast het tuincentrum Famiflora.

Waterkans

Toch was er in december goed nieuws voor het shoppingcentrum. De Raad van State vernietigde de beslissing van het Waals gewest om de vergunning te weigeren. Daarrdoor maakte het project theoretisch weer kans op een vergunning. Het Waalse gewest zou zich opnieuw over de vergunningsaanvraag moeten buigen.

Maar daarvoor is het te laat. “De gronden zijn verkocht”, zegt Quentin Huart (PS), schepen van Economische Ontwikkeling in Estaimpuis. “Het compromis is in december getekend.”

Het is niet duidelijk of de verkoop net na of net voor de uitspraak van de Raad van State bezegeld werd. Al wist Cora wel dat zo’n uitspraak eraan zat te komen want de auditeur van de Raad van State had begin dit jaar een advies tot vernietiging gegeven. En zo’n advies wordt meestal gevolgd.

Toch zijn de gronden verkocht. “Cora was zeker dat het einde verhaal was met het shoppingcentrum”, zegt Quentin Huart. “Ook omdat Wallonië nu shoppingcentra in bedrijvenzones verbiedt. Met de verkoop is men al een jaar bezig.”

“Zo’n shopping zou al onze inspanningen om de Kortrijkse handelskern te versterken, tenietdoen”

Vastgoedpromotor Gallimo, die achter het shoppingcentrum Cora Mozaïk zit, wil geen commentaar geven op de gebeurtenissen. Wel klinkt her en der dat er in twintig jaar veel veranderd is, en dat het onlineshoppen een uitdaging vormt voor traditionele winkelcentra. Dat zou (deels) de verkoop kunnen verklaren.

Kortrijks schepen voor Middenstand Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) reageert alvast opgelucht. “Kortrijk zet volop in op kernversterking door nieuwe baanwinkels te verbieden, door premies te geven aan winkels die naar het centrum verhuizen, enzovoort. Zo’n shoppingcentrum zou die inspanningen tenietdoen. Ik ben dan ook tevreden dat het er niet komt.”

Famiflora

De koper van de gronden is de intercommunale IEG, die de gronden na 20 jaar eigenlijk heeft teruggekocht van Cora Mozaïk. Ook IEG is niet bereikbaar voor commentaar, precieze bedragen werden niet bekendgemaakt.

IEG wil die gronden nu doorverkopen aan bedrijven. De intercommunale mikt vooral op ondernemingen die voor veel werkgelegenheid zorgen, zoals werkplaatsen en logistieke bedrijven.

Ook Famiflora is geïnteresseerd. “Er is nog niks concreet”, zegt Fabien Sobiecki van Famiflora, “maar enkele jaren geleden heeft Moeskroen ons gevraagd naar onze toekomstplannen. En daarbij denken we inderdaad wel aan een uitbreiding.” (Bram Van Renterghem)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.