Plannen nieuwe brandweerkazerne in Wulvergem steeds concreter

De nieuwe brandweerpost komt op de hoek van de Lindestraat en de Hooghofstraat. © Eric Flamand Eric Flamand
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Op de hoek van de Lindestraat en de Hooghofstraat in Wulvergem komt de nieuwe kazerne voor de brandweerposten van Kemmel, Nieuwkerke en Mesen. Burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) spreekt over een goede locatie.

“Zeker op vlak van bereikbaarheid, landschap en mogelijkheden tot rekrutering voor de brandweer en dienst 100 is de locatie goed gelegen”, aldus de burgemeester.

CD&V Heuvelland onthield zich op dit punt tijdens de gemeenteraad en vraagt naar een andere locatie. “Ondertussen zijn er verkeersdrempels in de Hooghofstraat en die zullen de aanrijtijd merkelijk vertragen”, zegt raadslid Geert Debergh. De kazerne zou vanaf 2025 operationeel zijn.

Inspraak

De keuze van de locatie in Wulvergem kwam er na veel overleg met de brandweerzone en betrokken posten en inwoners. “Na de opmaak van een conceptnota werd in dit plan op basis van de inspraak en verdere studies gekozen om de locatie op de hoek van de Lindestraat en de Hooghofstraat te selecteren.”

“Om dit plan te maken werd heel vaak overleg gepleegd zodat dit echt een goed uitwerkt en breed gedragen plan is. Als alles goed loopt is de definitieve beslissing hiervan voorzien voor eind dit jaar.”

Oefenzone

De kazerne wordt gebouwd op een landbouwgebied van een halve hectare. Er worden groene buffers voorzien om de kazerne te integreren in het landschap. Er komen ook een ruime parking en een oefenzone. Om het verlies aan landbouwgebied te compenseren wordt een deel van het woonuitbreidingsgebied omgezet naar landbouwgebruik.

De bouw van de nieuwe kazerne komt er door de brandweerhervorming. Om mensen en middelen efficiënter te gebruiken komt er een samensmelting van de posten van Nieuwkerke, Kemmel en Mesen. De brandweerpost van Westouter gaat niet op in deze fusie. Dit tot grote tevredenheid van CD&V Heuvelland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier