https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Planetoïde genoemd naar Herman Ghyoot

© (Foto GF)
Redactie KW

Zopas werd bekendgemaakt dat de planetoïde 141128 voortaan onder de naam Ghyoot door het leven zal gaan. Het hemelobject wordt hiermee vernoemd naar Herman Ghyoot, stichter van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw in Brugge, die dit jaar 80 jaar is geworden.

Erevoorzitter en stichter van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw – Herman Ghyoot – is dit jaar 80 jaar geworden. Na 36 jaar trouwe dienst (de vele jaren voorbereiding niet eens inbegrepen) heeft hij ook besloten om terug te treden uit het bestuur.

Na enkele maanden vertraging werd Herman Ghyoot afgelopen zaterdag gehuldigd voor zijn jarenlange inzet. Dit gebeurde in aanwezigheid van heel wat oude bekenden en vrienden. Ook burgemeester Dirk De fauw was aanwezig om zijn gelukwensen over te brengen.

Het is dan ook geen toeval dat de Internationale Astronomische Unie op 20 september 2021 heeft bekendgemaakt dat planetoïde 141128 voortaan de naam Ghyoot zal dragen. In ons zonnestelsel bestaan er een heel aantal kleine objecten die men kleine planeten, asteroïden of planetoïden noemt. Het merendeel hiervan beweegt rond de Zon tussen de banen van Mars en Jupiter.

De eerste planetoïde (Ceres) werd in 1801 ontdekt. Momenteel staat de teller van het aantal gekende kleine planeten in ons zonnestelsel op 1121417. Wanneer een nieuwe planetoïde ontdekt wordt, krijgt deze een voorlopige aanduiding. Een definitief rangnummer krijgen nieuwe planetoïden pas als hun baan rond de Zon goed genoeg gekend is. Thans is dit voor 585962 planetoïden het geval.

Pas daarna volgt eventueel een naam. De ontdekker mag de naam voorstellen aan de Internationale Astronomische Unie, die de uiteindelijke beslissing neemt. Op dit ogenblik is aan 22 764 planetoïden een naam toegekend: slechts een beperkt aantal van het totaal aantal planetoïden krijgt dus een naam toegewezen.

Planetoïden kunnen de meest uiteenlopende namen hebben. Sommige zijn genoemd naar bloemen of planten, andere naar steden, en nog andere krijgen de naam van een persoon toegekend. Onder deze namen zijn er een aantal van bekende Belgen. Zo zijn er twee planetoïden genoemd naar ons vorige vorstenpaar: Balduinus (nummer 1491) en Fabiola (1576).

Andere bekende Belgen waarnaar een planetoïde genoemd is, zijn de overleden weerman Pien (nummer 2816), Hergé (ter ere van Georges Remi, nummer 1652) en Peyo (ter ere van Pierre Culliford, de ‘vader’ van de smurfen, nummer 2944). Ook eerder werd al enkele Vlaamse amateurastronomen aan de hemel vereeuwigd: er zijn de planetoïden 2213 Meeus, 1722 Goffin, 3020 Naudts, 3788 Steyaert, 9749 Van den Eijnde en 13352 Gyssens. Ook naar twee andere stichtende leden van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw werd eerder al een planetoïde vernoemd: 91553 Claudedoom en 121313 Tamsin.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.