‘Plakvliege’ Rivolino De Clercq uit Zulte verkozen tot Prins Carnaval in Ledeberg

© MV
Redactie KW

De Ledebergse Prins Carnaval komt uit Zulte en hij heet Rivolino De Clercq. Rivolino, of ‘Rivo’, zal dit weekend een centrale rol vervullen in het carnaval van de Gentse deelgemeente. De 29-jarige Zultenaar kwam dankzij zijn vriendin Kimberley in contact met de rijke carnavalscultuur uit haar thuisgemeente.

Rivolino werkt in het dagelijks leven als technisch commercieel adviseur bij Metabo en heeft een dochter van twee met zijn verloofde Kimberley De Smedt met wie hij in oktober trouwt. De weekends van Rivolino waren de afgelopen weken en maanden ook stevig gevuld. “Ik heb al veel vakantie moeten nemen”, zegt Rivolino. “Officieel start het carnavalsseizoen op 11 november maar ik ben er al sinds juni vorig jaar mee bezig. Om prins te worden, moet je campagne voeren als een politicus. Je moet constant buiten komen, ik deed vijf of zes activiteiten per weekend en soms twee eetfestijnen op een dag. Op die manier leer je veel nieuwe mensen kennen. Het eerste weekend van februari vindt de verkiezing plaats tijdens een showavond met een externe jury. Dit jaar waren er twee kandidaten dus het was een echte tweestrijd tussen Stephen Verniers en mezelf. Gelukkig waren ik en Stephen voordien al vrienden en dat zijn we nog steeds. Dat is niet altijd zo, het kan er best hard aan toe gaan tijdens zo’n campagne en verkiezing.”

Zware kennisproef

“Die verkiezingsavond zelf vindt plaats in een zaal en er zijn verschillende proeven. Eerst moest ik mezelf voorstellen en uitleggen wie ik ben en waarom ik prins wil worden. Daarna is er een kennisproef met vragen over Ledeberg. Daar moet je echt voor studeren. Mijn verloofde Kimberley komt uit een carnavalsfamilie uit Ledeberg en zelfs zij zou lang niet alle antwoorden weten. Na de kennisproef komt een behendigheidsproef en dan de hoofdact: de showproef. Daarin voerde ik een show op van 20 minuten met liedjes en dansjes. Tips van oudere carnavalisten of oud-prinsen leerden me dat het in de details en de accessoires zit. Op die twintig minuten heb ik vier paar schoenen aangehad en over heel de avond zeven verschillende kostuums. Ik had zelfs twee helpsters om constant van kostuum te wisselen, tijdens de showact krijg je daar maar één minuut voor. Uiteindelijk geeft de jury dan punten en wordt de winnaar bekend gemaakt.”

Stoet met acht Ledebergse carnavalsverenigingen

Elke deelgemeente van Gent heeft zijn eigen carnavalsfeest maar dat van Ledeberg is onbetwistbaar het grootste. De 250 kaarten voor de verkiezingsshow waren in een mum van tijd uitverkocht en aan de stoet deze zaterdag zullen acht Ledebergse carnavalsverenigingen deelnemen. “De stoet is mijn favoriete onderdeel”, vertelt Rivo. “Het zal een heel druk weekend worden met slechts een uur of acht slaap in totaal. Maar in de stoet zie je het resultaat van al het werk van de verenigingen en dat is toch uniek.”

In Zulte wordt snel de vergelijking gemaakt tussen een traditionele carnavalstoet en de Zultse Firtelstoet. Rivolino heeft nooit deelgenomen aan de Firtel. “Ik ga wel van kinds af elk jaar kijken. Het grootste verschil zijn de toneeltjes, op carnaval maken we meer liedjes met eigen teksten. En ik ben geen danser maar ik moet bekennen dat ik dat toch liever doe dan constant stoppen met de wagen en toneel spelen. Bovendien heerst bij ons op de praalwagens een nultolerantie qua alcohol. Op de Firtelkarren is dat wel anders. Na de stoet wordt er wel goed gedronken maar de beelden die je van bijvoorbeeld Aalst carnaval te zien krijgt, zijn ofwel na de stoet opgenomen of van toeschouwers. Tijdens de stoet wordt er op de wagens geen alcohol gedronken.”

Ik sta in Ledeberg bekend als ‘De West-Vlaming’

“Bovendien moet je om deel te nemen aan Firtel al lid zijn van een vereniging, dat is ook een drempel. Intussen ben ik al vijf jaar lid van carnavalsvereniging LKV De Plakvliege dankzij Kimberley. Deze vereniging is immers van haar moeder en tante. In het begin kwam ik eigenlijk tegen mijn zin mee, maar de sfeer was er super, ik werd er echt omarmd. Ik sta in de vereniging bekend als ‘De West-Vlaming’ door mijn accent. Leg daar maar eens uit dat Zulte eigenlijk Oost-Vlaanderen is”, lacht Rivolino. (JF)

Wie Rivolino in actie wil zien, moet zaterdag naar het Ledebergplein, waar de carnavalsstoet om 15 uur vertrekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier