Plafond zakt in boven café terwijl uitbaters televisie kijken: “Aan erger ontsnapt”

Café Black-Out in de Koekelaarse Dorpsstraat opent woensdagavond alweer de deuren. © foto Coghe
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Opschudding in de Dorpsstraat in Koekelare dinsdagavond: de brandweer kwam omstreeks 23.30 uur massaal ter plaatse omdat er een plafond inzakte boven café Black-Out. “Op het moment dat we de deur dichtsloegen en langs het dak naar beneden gingen, hoorden we het plafond inzakken. Indien we nog binnen waren geweest, dan waren we wellicht behoorlijk zwaar gewond geraakt”, reageert uitbater Ives Maertens.

Om half twaalf ‘s avonds kwam er bij Brandweer Westhoek een melding binnen vanuit de Dorpsstraat in Koekelare. “Er was boven café Black-Out een deel van het plafond naar beneden gekomen en dus stuurden wij meerdere wagens ter plaatse”, bevestigt communicatieverantwoordelijke Kristof Louagie. “Na de controle van onze ploegen is er beslist dat de mensen er niet meer konden overnachten, uit veiligheidsoverwegingen. In samenspraak met de burgemeester werd er voor hen een onderkomen gezocht. Er vielen alvast geen slachtoffers bij het incident.”

“Blijkbaar zaten die mensen rustig televisie te kijken toen ze het plots hoorden kraken boven hen”, vult burgemeester Patrick Lansens (sp.a) aan. “Gelukkig gingen ze toen naar buiten, want nadien is het plafond inderdaad ingezakt. De brandweercommandant contacteerde mij om onderdak te zoeken voor die mensen en zo konden ze bij een hotel in de buurt terecht. Sowieso is het aangewezen dat de wooninspectie eens langsgaat, want een plafond stort toch niet zomaar in.”

Was het incident te voorkomen?

Opvallend: de uitbaters die boven het café wonen zijn huurders, terwijl het pand eigendom is van de zaakvoerders bij Brouwerij Strubbe uit Ichtegem. Daar waren ze woensdagmorgen nog helemaal niet op de hoogte van het incident. “De huurder heeft ons nog niet ingelicht, maar uiteraard gaan we spoedig kijken hoe groot de schade is. Nu kan ik daar nog niets over kwijt”, aldus zaakvoerder Marc Strubbe.

De schade op het eerste verdiep is ook van buitenaf duidelijk zichtbaar.
De schade op het eerste verdiep is ook van buitenaf duidelijk zichtbaar.© foto Coghe

Uitbater Ives Maertens woont al tien jaar boven café Black-Out. Hij wil zijn café woensdagavond alweer openen. “Er is enkel schade boven, niet aan het café. Dat lijkt me dus perfect mogelijk. Het was wel even schrikken gisteravond. Op het moment dat we de deur dichtsloegen en langs het dak naar beneden gingen, hoorden we het plafond inzakken. Indien we nog binnen waren geweest, dan waren we wellicht behoorlijk zwaar gewond geraakt. We zijn dus wel aan erger ontsnapt. Nu valt het allemaal wel mee. Het is een tamelijk oud gebouw en het plafond is nu inderdaad ingezakt, maar het is ook niet dat het op instorten staat. Er zijn wel wat gebreken en dat zal wellicht ook uit de inspectie blijken. Die bedenkelijke staat, bijvoorbeeld van het plafond, heb ik ook eerder aan de eigenaar gemeld. Er kwamen dan wel mensen kijken, maar er werd weinig aan gedaan. Of dit incident dus te voorkomen was? Misschien wel, ja.”

“Er zijn al eens werken aan het dak geweest, daarna hoorden wij de huurder niet meer”, reageert eigenaar Marc Strubbe. “Over andere eventuele problemen hoorde ik nog niets, dan kan je ze natuurlijk moeilijk verhelpen. Ook nu zullen we kijken welke werkzaamheden nodig zijn en uiteraard zullen we ervoor zorgen dat die gebeuren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.