Place2Party moet na twee zaterdagen alweer sluiten: “Hopelijk is deze nachtmerrie snel voorbij”

Na zeven maanden van verplichte sluiting als gevolg van corona mocht de populaire Torhoutse discotheek Place2Party in de Eventhall aan de Roeselaarseweg op 10 oktober eindelijk heropenen. Onder strikte voorwaarden en voor een beperkt publiek. Maar na amper twee nochtans vlekkeloos verlopen zaterdagavonden is het mooie liedje alweer uit. De nieuwe regeringsmaatregelen in de strijd tegen het virus treffen de discotheek ongemeen hard.

Medezaakvoerder Lorenzo Charle (midden) kon maar twee avonden van Place2party genieten. © foto JS

“Het gevoel is dubbel”, zegt Lorenzo Charle (30), die samen met Björn Charle (32) en Robin Desoete (28) de dancing runt. “Enerzijds zijn we oprecht bekommerd om de gezondheid van de mensen en snappen we dat we met z’n allen het coronavirus klein moeten krijgen. Maar anderzijds is dit voor onze zaak een spijtige stap achteruit. De twee zaterdagavonden waarop de discotheek van 17 tot 23 uur voor telkens 180 mensen mocht opengaan, zijn fantastisch verlopen. Dansen was weliswaar verboden, maar we hebben bewezen dat je ook zittend aan tafels en volledig coronaproof de ambiance ten top kunt doen stijgen.”

Ook de danscafés liggen stil

De zaakvoerders Lorenzo, Björn en Robin zijn als broers opgegroeid onder de vleugels van moeder Gerda Eeckhout, die jaren het gezicht is geweest van de legendarische dancing voor senioren La Palma in Gits. Lorenzo woont in een appartement bij de Eventhall, van waaruit de broers ook hun andere activiteiten regelen: het muziekfestival Supervision in Tielt, het online platform voor ticketverkoop www.ticketshop.be en twee danscafés, The Place op de Eiermarkt in Brugge en The Place aan de Overpoortstraat in Gent. Helaas heeft corona door dat alles een dikke streep getrokken. De discotheek en de danscafés dicht, het festival geschrapt. Om toch wat inkomsten binnen te halen, hebben de broers recent het nieuwe grafische bureau Lemonn opgericht om websites, logo’s, events en dergelijke voor anderen vorm te geven.

Tafels moeten aankopen

Toen het trio Place2Party zes jaar geleden in handen kreeg, lag de discotheek op apegapen, maar in korte tijd werd er een succesverhaal van gemaakt. “Zoiets lukt niet zomaar”, vertelt Lorenzo. “Je moet er veel energie in stoppen en jezelf telkens heruitvinden. Als je dat doet, blijft het succes niet uit. Tot aan de lockdown van half maart was het hier de voorbije jaren elk weekend één groot feest. Met maximum 760 mensen uit onze doelgroep in de zaal: de 21-plussers. De capaciteit werd door de brandweer vastgelegd. We werken in een prima verstandhouding met het stadsbestuur.”

Toen Lorenzo en co te horen kregen dat ze deze maand – oktober – de discotheek onder strikte voorwaarden weer zouden mogen openen, sloegen ze meteen de hand aan de ploeg. “We mochten tot 200 mensen per avond ontvangen, weliswaar maar tot 23 uur, want wij vallen onder de regeling voor cafés. Dansen mocht niet, alles moest zoveel mogelijk zittend gebeuren. Dus hebben we tafels moeten aankopen, want die heb je in een discotheek maar beperkt. We besloten voor 180 aanwezigen te gaan, enkel op zaterdag van 17 tot 23 uur. Het was wel even slikken toen we de zaal voor tafels van 10 hadden voorzien en we plots naar tafels van 4 moesten overschakelen.”

Inspanningen niet beloond

De bezoekers dienden vooraf online te reserveren en dat liep als een trein: in een mum van tijd kon het bordje volzet bovengehaald worden. “Velen snakten er duidelijk naar om zich weer eens in onze zaak te komen ontspannen”, zegt Lorenzo. “Er mocht wel niet gedanst worden, maar uiteindelijk draait een discotheek zoals de onze voor 90 procent rond beleving. We hebben er alles aan gedaan om die beleving coronaproef onvergetelijk te maken: met muziek, een schitterende lichtshow, extra luchters en heel wat animatie. Alles op een ludieke manier, ook het ontsmetten van de handen. We werkten cashless, dus met betaalkaartjes én transparant. Dat we voor al die inspanningen niet beloond worden en al na twee avonden moeten sluiten, doet pijn. Maar we geven zeker de moed niet op. Place2Party blijft weerbaar. Hopelijk is deze nachtmerrie zo snel mogelijk voorbij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.