Plaatsmeester Rik Steelandt is aan allerlaatste kermis toe

Rik Steelandt op het deel van de markt waar de kermis komt, klaar voor de coronaveilige plaatsing van 25 kramen en attracties. © DJW
Redactie KW

In normale omstandigheden had plaatsmeester Rik Steelandt feestelijk afscheid kunnen nemen van ‘zijn’ Waregem Koersefeesten, maar corona besliste er anders over. Eerst zou er zelfs helemaal geen sprake zijn van de foor. Pas nadat de Nationale Veiligheidsraad het licht op groen zette om maximaal 200 personen tegelijk toe te laten op een kermis, wijzigde het stadsbestuur die beslissing. Toch blijft het voor Rik Steelandt een merkwaardig afscheid van de kermis. In november gaat hij met pensioen.

“Dat ik toch nog de foor voor mijn rekening mag nemen, is wel een kleine verrassing”, lacht Rik Steelandt. “Ik dacht dat het door de corona-ellende niet kon. Die beslissing was al in het voorjaar genomen. Maar kijk, nu ben ik toch weer bezig met wat mijn laatste kermis is.”

Er zullen 25 attracties staan. Afgebakend met een grote afsluiting, zodat je op het marktplein eigenlijk twee aparte zones hebt: die van de kermis met een ingang via het Pand en die van de cafés die niets met de foor te maken hebben en bereikbaar zijn via de Stormestraat en de Stationsstraat. Twee blokken en daarmee moeten de bezoekers rekening houden.

Voorrang aan abonnees

De eerste keer dat de afscheidnemende plaatsnemer voor de kermisweek de contacten met de foorkramers regelde en hun vaste stek op de markt toewees, was in 1996. Hij volgde wijlen Luc Cloet op die dat jaar vrij onverwacht overleed.

Het is nog altijd een serieus werk, ook al zijn bijna alle foorkramers vaste klanten. Zij hebben allemaal een abonnement voor een periode van vijf jaar dat stilzwijgend kan worden verlengd. Voor de corona-editie hebben wij voorrang gegeven aan de abonnees. Dat zijn de 25 foorkramen en attracties die er elk jaar staan. Zij kennen hun plek”, legt Rik uit.

“Maar met de herschikking door de coronamaatregelen is het wel anders dan normaal. Het gaat er trouwens vooral om dat wij de foorkramers de kans geven om in Waregem te staan. We zijn in 2020 een van de zeldzame kermissen in Vlaanderen.”

Examen voor klerk

Wanneer Rik Steelandt straks met pensioen gaat, zal hij 42 jaar lang stadsambtenaar zijn geweest. Het begon allemaal met een BTK-project toen Marcel Coucke burgemeester was. “BTK staat voor Bijzonder Tijdelijk Kader. Dat was in die tijd een tijdelijk tewerkstellingssysteem toen de werkloosheid vrij hoog was in Vlaanderen.”

Het project dat Rik in het stadhuis mocht afwerken duurde vier maanden. “Daarna moest ik voor acht maanden in het leger. Na mijn legerdienst kon ik terug naar het stadhuis en had ik het examen voor klerk afgelegd”, legt hij uit.

“Gaandeweg klom ik op, studeerde ik ook bij en kwam na het werk op de dienst bevolking/burgerlijke stand en het secretariaat uiteindelijk bij toerisme en feestelijkheden terecht. Daar sluit ik straks mijn loopbaan af.”

Van 20 naar 100 ambtenaren

Tijdens die 42 jaar is er heel veel veranderd hier in Waregem. “Ik denk dat wij in het begin met een twintigtal ambtenaren waren in het stadhuis. Nu zijn het er allicht meer dan honderd. Dat geeft al een idee hoe de zaken zijn geëvolueerd bij de verschillende diensten en afdelingen in het stadhuis.”

Intussen heeft de stad examens georganiseerd voor zijn nog aan te duiden opvolger die dan onder meer verantwoordelijk zal zijn voor de Koersefeesten 2021.

Waregemnaars met handicap sluiten foor af op 2 september

Tot en met woensdag 2 september organiseert de stad een kermis op de Markt. Zo kan iedereen de zomervakantie toch nog met een positieve noot afsluiten. Er staan 25 foorkramen in een afgesloten zone: alle bekende kramen, inclusief Decadance en G-Force.

Het stadsbestuur nodigt naar jaarlijkse gewoonte Waregemnaars met een handicap uit op de laatste kermisdag. Op woensdag 2 september wordt de kermis exclusief en gratis voorbehouden voor personen met een handicap. Door corona wordt het programma wel lichtjes aangepast: er is enkel een rondgang op de kermis, zonder afsluitend drankje en zonder tombola. Toch blijft deze namiddag de moeite waard. Er wordt verzameld om 13.45 uur aan de ingang van de kermis (Pand Waregem).

Info: inschrijven is verplicht en kan tot 28 augustus via kermispmh@welzijn.waregem.be of 056 62 97 38.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier