Pj over ‘Eiland’ : “Door corona zit je nu nergens beter dan op een onbewoond eiland”

In mei 2019 was Pj alias Pieter-Jan Custermans uit Houthalen-Helchteren één van de finalisten voor de finale MNM Urbanice Battle Of Talent in De Centrale in Gent. Toen was Pj nog vrij nieuw in de Belgische rapscene. Anderhalf jaar later blijft hij Vlaanderen nog altijd verbazen met nieuwe nummers. Op de promohoes van zijn nieuwe single ‘Eiland’ draagt hij een zwembroek, in de clip zie je hem met een stevige winterjas aan. “Die single moest al tegen de zomer uitkomen, maarja toen kwam plots corona hé”, zucht Pj aan de telefoon.

Pj © O’Cus

In de voorbije twee jaar schreven we al regelmatig een tekst over uw muzikale loopbaan. Vertel toch nog eens aan onze lezers hoe het allemaal is begonnen ?

Pj : “Iedereen kent mij als Pj. Ik maak al een drietal jaren muziek. De mensen kunnen mij kennen van mijn debuutalbum ‘DraaiVer’, daarna van mijn single ‘Rijke Jongens in je Stad’. Een single die ook op mijn EP ‘Kassanova’ zal staan. Ik geraakte in feite in de muziek via de radio. Ik kwam in contact met producer Chahid Farih, bekend van o.a. Ashafar en ook heel bekend in Nederland. Zo ben ik in de scene gerold en erin gebleven.”

‘Eiland’ heet je nieuwe song. Ik luisterde er al enkele keren na, maar waarover gaat die nieuwe song in feite ? Ik wil dat wel eens uit je eigen mond horen.

Pj : “Dit liedje kwam tot stand door de quarantaine, de lockdown tijdens corona. Waar zit je op dat moment het best ? Wel op een eiland. Waar kan je naartoe gaan ? Naar Dubai, de Bahamas…. Gewoon ergens weg van hier. Ik denk dat je op dat moment nergens beter kan zitten dan op een onbewoond eiland.”

Ik bekeek je clip meerdere keren. Een moeilijke vraag : hoeveel keren veranderde je van kledij ? Het is precies een groot promoclipje voor een kledingzaak ?

Pj : “Euh.. ik denk dat ik vier of vijf verschillende outfits aantrek. Ik rap over Stone Island, een Italiaans kledingmerk dat veel wordt gedragen door hooligans. Ik ben fan van Stone Island. Met een exclusieve herenmodezaak in de buurt waar ik woon – die o.a. Stone Island verkoopt – konden we een akkoord maken.”

Persoonlijk dacht ik dat een clip van ‘Eiland’ toch best op één of ander eiland gedraaid zou worden i.p.v een kledingwinkel centraal te zetten. Akkoord, ’t is moeilijk door corona om ergens naartoe te reizen, maar de zee, het strand kan best gelinkt worden aan ‘een eiland’.

Pj : “Dat klopt en het was de bedoeling om naar het buitenland te trekken, maar corona gooide roet in het eten en dus moesten we een alternatief zoeken. Dat is het alternatief wat we vonden. Maar langs de ene kant is het toch ook goed. We moesten dus roeien met de riemen die we hadden.”

Pj over 'Eiland' :

Ik ontving een foto waarin je er op je zomers bij staat : ontbloot bovenlijf, in zwembroek. Dat is helemaal anders dan die clip, waarbij je zelfs met een dikke vest te zien bent. Moest die single misschien al voor de zomer worden uitgebracht ?

Pj : “Dat klopt. Ik sta zelfs met mijn snowboard en mijn winterjas aan. Ik ben een verwend snowboarder. In mijn zwembroek gaan snowboarden, dat kan ook leuk zijn.”

Gaan de mensen niet denken : jongen, je bent vijf maanden te laat met die single ?

Pj : “Misschien wel. Eigenlijk was het de bedoeling om mijn EP in het voorjaar van 2020 uit te brengen, maar dat lukte helaas niet omwille van de te volgen coronamaatregelen. We wilden toch aankondigen dat we bezig blijven en dus brachten we nu die single uit.”

Je album ‘Kassanova’ : is die release opgeschoven naar volgend jaar of komt die ook nog dit najaar uit ?

Pj : “Dat hangt af van corona, maar als ik de huidige situatie bekijkt, zal het eerder mei 2021 zijn dat we die cd kunnen releasen.”

Weet je wat ‘Kassanova’ wilt zeggen ?

Pj : “Met ‘Kassanova’ zijn we bezig over geldzaken, maar we focussen ons naar de liefde. Een cassanova in de liefde.”

Voel je van jezelf dat je als 20-jarige goed vooruit geraakt in muziekland of vind je dat je blijft ‘plakken’, dat het moeilijk vooruit gaat ?

Pj : “Ik begon op 17-jarige leeftijd, ik ben er nu 20. Het is stap voor stap, maar ik voel aan dat het beter wordt. Er zit vooruitgang in en dat is wel belangrijk. Voor de rest moeten we afwachten wat het publiek van mijn nummers blijft vinden.”

Je zingt in ‘Eiland’ over ‘multimiljonair’, wat zou jij doen moest je heel veel geld hebben ?

Pj : “Och, met veel geld… ik denk investeren in vastgoed, een slimme keuze. En misschien ook naar het buitenland vertrekken. Hier steekt het weer wel tegen. Ik ben hier wel graag, maar ik wil naar een zonnig eiland (lacht). Zalig, met het zonnetje wakker worden.”

Krijg je steun van een bekend platenlabel of zijn er vooral je ouders die je op allerlei manieren steunen

Pj : “Ik zit niet bij een platenlabel, ik ben independent, maar ik heb – samen met mijn vader – wel een eigen platenlabel O’Cus cv opgericht. Natuurlijk steunen mijn ouders mij voor 100%. Ik ben daar heel dankbaar voor. Op dat moment bij een label zitten, is niet de beste optie. Financieel gezien koos ik zelf om alles in eigen beheer te doen. Het klinkt misschien arrogant als ik het volgende zeg, maar ik ben nu nog liever onbekend en rijk, dan bekend en arm. Ik weet heel wat artiesten die bij een groot label tekenden, maar slechts een paar artiesten kunnen ervan leven. Steun van een major krijgen, is inderdaad onbetaalbaar maar je moet ook veel afgeven. Het zijn keuzes die je zelf maakt, dat blijft het belangrijkste bij wat je als artiest je het best voelt.”

Met welke bekende rapper in uw genre wil je wel eens een eigen duet uitbrengen ?

Pj : “Post Malone. Waarom ? Zijn teksten, zijn stijl… Het is niet 100% rap, maar voor mij is het op dat moment de beste artiest.”

Waar wil je binnen vijf jaar staan ? Is nu hét moment aangebroken om écht door te breken, want je bent toch ook al enkele jaartjes bezig.

Pj : “Het moment ? Ik denk niet of je daarover zelf kan beslissen. Ik ben stappen aan het maken om vooruit te komen. Ik voel dat ik hogerop geraak.” (PADI)

‘Eiland’ van Pj is te beluisteren én te downloaden via de grote streamingsplatformen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.