Pizzeria Sofia demonstreert op Graanmarkt in Kortrijk hoe je de perfecte pizza maakt

Sofie Delbeke aan haar favoriete houtoven.© gf
Sofie Delbeke aan haar favoriete houtoven.© gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In aanloop naar de heropening van de terrassen op zaterdag 8 mei vonden Sofie Delbeke van Pizzeria Sofia en Sebastian Laga en Adrien Billiet van Vonken Ovens dat het hoog tijd was om de mensen nog eens te verwennen. Daarom staan ze op zaterdag 1 mei doorlopend van 11 tot 17 uur aan de kiosk op de Graanmarkt in Kortrijk. Sofie zal er demonstreren hoe je in een oven van Vonken Ovens de perfecte Napolitaanse pizza klaarmaakt.

Wat maakt die Napolitaanse pizza dan zo speciaal? “Dat is natuurlijk de manier waarop het deeg gemaakt wordt, maar dat geheim gaan we niet verklappen”, lacht Sofie. “De grote hitte die de oven moet bereiken om die prachtige korst te krijgen, is ook belangrijk. En laat dat nu net een van de specialiteiten zijn van Vonken Ovens.” Om al die geheimen te leren, volgde Sofie onlangs drie weken les in het Italiaanse Napels.

Voor goed doel

De voor de ogen van de voorbijgangers gemaakte pizza’s worden versneden en aan de geïnteresseerden gratis uitgedeeld. Wie wil, kan een vrije bijdrage doen aan vzw Ajko. Omdat ook heel wat jongeren het heel moeilijk hebben in deze vreemde tijden, zochten Sofie, Adrien en Sebastian naar een Kortrijkse organisatie om hun actie aan te koppelen. “Die vonden we via Maarten Francois, de programmaregisseur armoedebestrijding van Stad Kortrijk, bij vzw Ajko. Vzw Ajko stelt zich tot doel de persoonlijke en maatschappelijke inclusie, emancipatie en participatie van alle kinderen en jongeren te bevorderen, met specifieke aandacht voor de meest kwetsbaren”, legt Sofie uit. “Met de vrije gift van de voorbijgangers gaan Pizzeria Sofia en Vonken Ovens die jongeren trakteren op een live pizzafestijn tijdens een zomerproject van vzw Ajko. Als we te maken hebben met gulle voorbijgangers kunnen hopelijk meerdere projecten daarvan genieten.”

Respecteer maatregelen

Sofie, Adrien en Sebastian zien het alvast zitten en hopen op heel wat aanwezigen. Maar ze vragen wel dat iedereen de huidige coronamaatregelen respecteert. Wie er zaterdag niet bij kan zijn, kan de beroemde pizza’s vanaf zaterdag 8 mei proeven bij Trattoria La Bicicletta by beudaert. Daar wordt deze week nog een échte Italiaanse pizzaoven geleverd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.