Pittig debat over Brugs stadiondossier tijdens de gemeenteraad

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de Brugse gemeenteraad werd fel gedebatteerd over het stadiondossier. “Er is nog een hele weg te gaan”, stelde CD&V-raadslid Pieter Maréchal.

Volgens raadslid Stefan Sintobin (VB) kan het stadionproject slechts slagen, als de Stad alle Bruggelingen op één lijn krijgt: “Er is overleg nodig met de buurtbewoners. Club zal een milieu-effectenrapport moeten opstellen. Een goede mobiliteit, met randparkings, wordt daarbij zeer cruciaal.”

Geert Van Tieghem (N-VA) stelde dat we in dit dossier nog nergens staan: “Er is betonrot in Jan Breydel. Club én Cercle hebben recht op een deftige accommodatie. Dat groene malcontenten en grondspeculanten de toekomst van een Europese topclub hypothekeren, is schandalig. Wat in de Blankenbergse Steenweg niet lukte voor Club, zal wellicht ook niet lukken voor Cercle. Het stadsbestuur moet op zoek naar een betere locatie voor Groen-Zwart.”

Leefbaarheid

Pascal Ennaert (SP.a) noemde een nieuw stadion voor Club op Olympia een verstandige keuze: “Blauw-Zwart wil klaar zijn voor de nieuwe Europese competities in 2024. Misschien moet het nieuwe stadion dichter bij het oude aanleunen, om de tegenkanting van de bewoners in de Lange Molenstraat te temperen.”

Raf Reuse (Groen) is tevreden over een nieuw Clubstadion op de Jan Breydelsite: “Wij zeggen al jaren dat dit de beste oplossing is. Een bezorgdheid die wij delen is de leefbaarheid van Sint-Andreis. Gelukkig worden er slimme mobiliteitsmaatregelen voorgesteld die het vertrouwen van de buurt kunnen genereren. Een stadion voor Cercle in de Blankenbergse Steenweg is een vreemde kronkel, te meer daar Groen-Zwart zelf van niks wist. Wij vinden één gemeenschappelijk stadion voor de twee teams op Olympia ruimtelijk nog altijd de beste oplossing.”

Jasper Pillen (Open VLD) betreurde dat vzw Groen en speculanten al jaren ook nieuwe bedrijventerreinen langs de Blankenbergse Steenweg blokkeren. “Voor Cercle moeten ook andere locaties onderzocht worden.”

Mobiliteit

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is een grote stap vooruit gezet: “Maar we zitten nog niet aan het einde van de tunnel. Ik ben blij dat alle politieke partijen unaniem zeggen dat een nieuw Clubstadion op Olympia een wijze beslissing noemen. Ook al weten we dat mensen zich nu al wapenen zijn om te procederen tegen die plannen in Sint-Andries. Er moet dus hard gewerkt worden aan de precieze inplanting, de omgevingsfactoren en de mobiliteit. Er is hierover al vergaderd met de politie.”

“Wat Cercle betreft, is er over veel sites gesproken. Groen-Zwart wil liefst zijn nieuwe, kleiner stadion dicht bij de jeugdvelden. Hiervoor is geen plaats op Olympia noch op de Gulden Kamer. De Blankenbergse Steenweg wel. Maar als dat niet lukt, kijkt de Stad naar een andere oplossing. De stad engageert zich daartoe. Ook voor voldoende oefenvelden. Maar we mogen als stad geen stadion meer bouwen voor voetbalverenigingen. Twee teams in één stadion? De tijd van verplichte huwelijken is voorbij. In Jan Breydel leven Club en Cercle op voet van oorlog, als het om het onderhoud van stadion en voetbalveld gaat. Club gaat voor de Europese top, wij als stad willen hen niet remmen in die ambitie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier