Pittem slaakt zucht van opluchting: plannen voor windturbines ingetrokken

© Wouter Meeus
Philippe Verhaest

EDF Luminus heeft de plannen voor de bouw van drie windturbines in Pittem ingetrokken. Het actiecomité Leefbaar Pittem reageert opgelucht.

De plannen zorgden begin augustus voor flink wat kopzorgen bij de Pittemnaren. EDF Luminus wilde drie windturbines van meer dan 150 meter hoog langs de Ringlaan inplanten, maar dat was niet naar de zin van de omwonenden. “Dergelijke constructies veroorzaken een pak geluidsoverlast”, klonk het destijds bij het actiecomité Leefbaar Pittem. “De draaiende wieken zorgen voor een laag frequent tot ultrasoon geluid. Die werken ongemerkt in op ons lichaam en kunnen slapeloosheid, overspannenheid en zelfs epileptische aanvallen veroorzaken. De slagschaduw kan dan weer tot op anderhalve kilometer afstand voor hinder zorgen. Onze gezondheid staat onder druk.”

Tijd gekocht

De aanleiding tot intrekking is een negatief advies van hoogspanningsnetbeheerder Elia. De tweede turbine zou te dicht bij de hoogspanningslijn komen. De veroorzaakte winddruk zou voor een te grote belasting betekenen en schade kunnen veroorzaken. Normaliter zou de provincie op 12 december uitspraak doen rond de vergunning, maar zover komt het dus niet meer.

“Het dossier is inderdaad ingetrokken”, zegt het actiecomité. “Voor hoe lang weten we niet, maar we hebben in elk geval tijd gekocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier