Pittem lanceert met ‘Pittem Zomert’ resem zomerse activiteiten

Pittem is klaar voor de zomer. We zien v.l.n.r.: Paul Lambrecht, Wouter Declerck, Annick Debonné, Patrick Vanden Berghe, Denis Fraeyman, burgemeester Ivan Delaere en Chris Marreel.© gf
Pittem is klaar voor de zomer. We zien v.l.n.r.: Paul Lambrecht, Wouter Declerck, Annick Debonné, Patrick Vanden Berghe, Denis Fraeyman, burgemeester Ivan Delaere en Chris Marreel.© gf
Redactie KW

Onder de noemer ‘Pittem Zomert’ pakt gemeente Pittem uit met een kalender vol zomerse activiteiten. “Om een vakantie in de eigen gemeente te stimuleren, lanceerde de provincie West-Vlaanderen vorig jaar de campagne ‘Ik Zomer West-Vlaams’. Het aanbod dat onze vrijetijdsdiensten toen uitwerkten, bleek een groot succes. Dit jaar hernemen we enkele activiteiten en breiden we de kalender uit met nieuwe initiatieven”, zegt burgemeester Ivan Delaere.

De kalender van ‘Pittem Zomert 2021’ bevat maar liefst 15 activiteiten en valt straks in alle brievenbussen in Pittem en Egem. Nieuw in het aanbod is onder andere de klimaatwandeling op donderdag 8 juli. “Een gids neemt ons op sleeptouw langs akkers en natuurgebieden in Pittem. Je komt meer te weten over onze lokale natuur en de maatregelen die de gemeente neemt om de natuur en de mens te beschermen tegen weerverschijnselen. Denk maar aan het bufferbekken dat tien jaar geleden werden aangelegd om wateroverlast te vermijden”, licht Paul Lambrecht, schepen van Milieu, toe.

Geocachen en skaten

De sportdienst zorgt dan weer voor een hightech schattenjacht in de gemeente. Gedreven Pittemse geocacher Alexander Dubron maakte een geocacheroute van vier kilometer. “Er zijn tien verstopplaatsen in de gemeente. Je gaat op speurtocht aan de hand van coördinaten die je ingeeft op je smartphone of wandel-gps. Voor wie de cache echt niet kan vinden, zijn er enkele tips”, verduidelijkt Denis Fraeyman, schepen van Sport.

Steppen, bmx’en, skaten en skeeleren kan opnieuw op het tijdelijk skatepark van 4 augustus tot 4 september op de sportsite van Pittem. Het pop-up skatepark wordt deze keer naast de tennisterreinen geplaatst. Op 23 augustus staat een skateworkshop gepland.

100 verhalen

Ook Bib Pittem zet een aantal activiteiten op poten. “Vanaf 1 juli kan je op diverse rust- en wachtplekken in onze gemeente QR-codes vinden. Wie zo’n code scant, kan naar een kort verhaal, een gedicht of een inspirerende gedachte luisteren. Wachten is immers niet altijd even fijn, maar met een verhaal gaat de tijd sneller. Voor elke plek zochten we een passend verhaal”, zegt bibliothecaris Patrick Vanden Berghe.

“Er komen in totaal honderd verhalen. Je vindt de QR-codes onder andere aan rustbanken, kapelletjes en bushaltes. Het project loopt ook door na de zomer”, vult Paul Lambrecht, schepen van Milieu, Cultuur, Toerisme en de bibliotheek aan. De bibliotheek breidt bovendien tussen 19 juli en 12 augustus uit met een zomerse pop-upbibliotheek in Park Broeders Maristen. ‘Bib in ’t Park’ zal van maandag tot donderdag bij mooi weer open zijn van 14 tot 17 uur.

Ook voor gezinnen

Voor de kleinsten is er de Schatten van Vlieg-zoektocht, een ondertussen gekend concept. Op zes verschillende plekken in het centrum kunnen kinderen naar een verhaal luisteren. Bij het verhaal hoort een vraag. Wie de vraag juist beantwoordt, krijgt de code van de schatkist in de bib.

Op zaterdag 10 juli en zaterdag 21 augustus staat ‘Kijk! Ik fiets’ gepland. “Ouders kunnen samen met hun kleuter een workshop volgen onder leiding van een ervaren fietsleermeester. Tijdens deze sessie leert je kind op drie uur tijd fietsen op twee wielen”, zegt Annick Debonné, schepen van Jeugd.

De zomerbrochure wordt aangevuld met enkele fiets- en wandeltochten waaronder de korte ketenfietslus. “De fietslus van 30 kilometer leidt je langs tien korte ketenaanbieders in de gemeente waar je een voorraad verse producten kan inslaan. In een landbouwgemeente als Pittem is er een uitgebreid streekeigen aanbod per seizoen en kunnen we de voedselketen ingrijpend verkorten. Door rechtstreeks aan te kopen bij onze hoevewinkels of aan de verschillende automaten in de buurt van boerderijen, haal je verse producten in huis én steun je de lokale economie”, licht Chris Marreel, schepen van Lokale Economie toe. De zomerse kalender sluit af met een korte ketenmarkt in deelgemeente Egem op zondag 12 september.

Het zomeraanbod ‘Pittem Zomert 2021’ is vanaf eind juni te vinden in de brievenbus. Ook voor die ene regendag komende vakantie is er een activiteit voorzien; de kalender werd namelijk aangevuld met zomers puzzelplezier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.