Pioniers van minder mobiele centrale in Ledegem geven de fakkel door

Werner Vandewalle en Marcel Staelens nemen afscheid van Leonah Ledegem, ze reden elk maar liefst 3.500 ritten. (foto Jan Stragier) © Jan Stragier
Redactie KW

Toen op 1 april 1997 een minder mobiele centrale (MMC) in Ledegem werd opgestart waren Werner Vandewalle (83) en Marcel Staelens (85) er vanaf het eerste moment bij als chauffeur.

De centrale brengt minder mobiele mensen uit de gemeente naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, naar het woonzorgcentrum of het dagcentrum. Die minder mobiele centrale ressorteerde onder Taxistop Gent. Tegen een vergoeding door de gemeente werden daar alle nodige administratieve handelingen afgewerkt, zoals de planning- en uurroosteropmaak, verzekeringen of betalingen registreren en innen.

Sinds 2008 heeft de gemeente Ledegem haar eigen vervoerdienst die de naam Dienst Leonah meekreeg. Dat staat voor ‘Ledegems ondersteuningsnetwerk voor aanvullende hulp’. “De taken zijn velerlei,” zo stelt gemeentelijk medewerkster en verantwoordelijke Katrien Vandamme. “Het gaat om boodschappen doen, verjaardagsbezoekjes faciliteren, vervoerdienst voor het huiswerkklasje, het brengen van mensen naar wzc Rustenhove of dagcentrum De Winde waar mensen die nog zelfstandig wonen het middagmaal kunnen gebruiken.”

Vier musketiers

“In 1997 zijn we met vier gestart”, zo weten Marcel en Werner nog. “Jammer genoeg zijn Marcel Deurwaerder, oud-voorzitter van het OCMW, en Roger Vandamme al overleden. Samen waren we de vier musketiers.”

“Nu is er een ploeg van 19 chauffeurs”, pikt Katrien in. “Het zijn allemaal gepensioneerde dorpsgenoten waarvan de oudste 81 en de jongste 61 jaar is. Ze zijn net als Werner en Marcel gedreven om Ledegemnaars op die manier te helpen.”

Katrien haalt er even de boeken bij: “In 2019 was Dienst Leonah goed voor 2.339 ritten of een totaal van 46.066 km”. Marcel en Werner maakten elk zo’n drie ritten per week. Dat betekent dat ze in hun 23-jarige carrière elk goed waren voor ongeveer 3.500 ritten. Nu stoppen zij. Werner deed dat halverwege 2019 nadat hij twee operaties had moeten ondergaan. Marcel deed dat onder lichte druk van zijn kinderen in augustus. Ze vonden dat het tijd was voor de jongere generatie. Maar beiden hebben het altijd met hart en ziel gedaan.”

“De dankbaarheid van de patiënten en klanten was en is altijd overweldigend geweest”, blikken ze tevreden terug na 23 jaar.

Momenteel draait de vervoerdienst op een heel laag pitje door covid-19. “Dat is logisch want zowel chauffeurs als klanten behoren tot de risicogroep”, weet Katrien.

Etentje

Wie van de dienst gebruik wil maken, neemt met Katrien Vandamme even contact op. Het kost 35 cent per km en er wordt een forfait aangerekend van 2 euro als er voor de terugrit een half uur moet gewacht worden.

Voor de chauffeurs en hun partner organiseert de gemeente ook jaarlijks een etentje.

Ook dat is momenteel een tijdje uitgesteld. Marcel en Werner zijn niet langer meer ingeschreven en zullen daardoor niet meer uitgenodigd worden. Maar misschien knijpen burgemeester en schepenen wel een oogje dicht en valt er toch nog een uitnodiging in de bus… (EDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier