Pionier van kip aan ’t spit is niet meer

Wijlen Lievien Declerck.© gf
Wijlen Lievien Declerck.© gf
Redactie KW

Lievien Declerck is op zondag 14 februari overleden, hij stond bekend als de man van de kippenkramen. Een succesverhaal waar hij enorm trots op was.

Lievien Declerck, echtgenoot van Monique Desnoeck, werd geboren in Oostrozebeke op 27 januari 1933 en is overleden in de Sint-Jozefskliniek in Izegem op 14 februari jl. Hij woonde in de Ingelmunstersteenweg in Oostrozebeke.

Lievien groeide op in een kroostrijk gezin van zeven kinderen waarvan er op vandaag nog twee in leven zijn. Zijn vader was een vlasser en eenmaal de school uit, kon ook Lievien aan de slag in het vlas. Toen de vlashandel in een grote crisis verzeild geraakte, startte Lievien samen met zijn zus Marie-Jeanne een kippenslachterij gekoppeld aan de verkoop van geslachte kippen op de markten.

In die tijd was hij een pionier in deze sector. Hij was de allereerste die geslachte kippen verkocht op de wekelijkse markten in de omtrek. Pas later kwam daar volgens zijn vrouw Monique kip aan ‘t spit bij. Lievien bleef met zijn producten naar de markten trekken tot zijn pensioenleeftijd. Later zijn ook de kinderen Koen en Filip in de zaak gestapt.

Superkip

In 1981 werd gestart met de Superkip, een winkel in het hartje van Oostrozebeke die tot op vandaag heel veel omzet draait. In 1993 werd op de oude site van de slachterij in de Ingelmunstersteenweg een compleet nieuwe kippenslachterij neergepoot, die zorgde op haar beurt voor een flinke tewerkstelling.

Intussen heeft Lievien de slachterij overgelaten aan de kinderen maar hij bleef een hechte band behouden met de uitbaters. Hij genoot nog elke dag van wat hij gerealiseerd had. Hij was het grote voorbeeld voor heel de familie waarvan de meesten in het kippenverhaal zijn gestapt. Tot op vandaag rijdt de familie met liefst zeven kippenkramen door heel het land, zelfs in Wallonië.

Lievien nam niet deel aan het verenigingsleven. Zijn zaak was zijn liefhebberij. De laatste jaren kon hij zich ook wat bezighouden in de tuin en hij was ook een vogelliefhebber. Hij volgde het wielrennen op tv. Daarnaast was hij ook sterk geïnteresseerd in alles wat er in de gemeente gebeurde.

Zijn overlijden is vrij onverwacht gekomen en eigenlijk het gevolg van een val waardoor hij acht weken in het ziekenhuis verbleef en waar hij ook is overleden.

Lievien laat naast zijn vrouw Monique, de zonen Koen en Filip na alsook vijf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen en nog eentje op komst. De uitvaartdienst vond plaats in de aula van begrafenissen Messiaen op maandag 22 februari, gevolgd door crematie en bijzetting van de urne in een urnenkelder. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier