‘Piloot met Down’ vliegt over West-Vlaanderen voor Wereld Downsyndroomdag

Redactie KW

Vandaag 21 maart is het ‘Wereld Downsyndroom Dag’. Oskar, de eerste piloot met het syndroom van Down, vliegt daarom de ‘Meridiaan van de Trisomie’ af, gesitueerd tussen Spiere-Helkijn en Knokke-Heist. Trisomie 21 is de wetenschappelijke term voor het syndroom van Down. Bedoeling is het bewustzijn en het debat rond het downsyndroom aan te wakkeren.

Oskar vliegt natuurlijk niet echt zelf, maar hij is wel het symbool van de actie. De piloot voert een groot rood spandoek mee, en bedoeling is om op het moment dat hij elke op de meridiaan gelegen gemeente overvliegt, daar telkens ter plekke iemand een een rood lint doorknipt.

Tielt

Bij de passage boven Tielt besteedde vzw Mivalti extra aandacht aan de actie. Een eindje voorbij de Zuiderring werd een rood lint wordt doorgeknipt door een Mivalti-inwoner en de Tieltse burgemeester Luc Vannieuwenhuyze.

'Piloot met Down' vliegt over West-Vlaanderen voor Wereld Downsyndroomdag

Er werd ook een fotomoment voorzien en er was zelfs een intieme dans tussen twee Mivalti-inwoners!

https://www.youtube.com/watch?v=z2imDk3QGIc

Het initiatief kadert binnen het project Bloedtest, dat aandacht vraag voor de NIP-test.

Desselgem

De piloot passeerde rond 10.40 uur ook boven Desselgem. “Eigenlijk zelfs precies boven onze school“, vertelt Kim Deplancke, directrice van de Vrije Basisschool Desselgem. “We konden dit dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan.” De directrice knipte op dat moment symbolisch een rood lint door, in de aanwezigheid van de hele school.

Leerlingen VBS Desselgem.
Leerlingen VBS Desselgem.© HDV

Oostrozebeke

Precies tussen 10.57 uur en 11.00 uur zou het vliegtuig over het kruispunt Aardemolenstraat-Grotstraat in Oostrozebeke gaan vliegen en dit in aanwezigheid van zes klassen van de nabijgelegen Ginsteschool. Jammer genoeg liep de planning een beetje fout. De kinderen van de Ginsteschool waren gelukkig even voor tijd ter plekke en konden een glimp van het voorbijvliegend vliegtuigje met rode spandoek opvangen. Het voorbijvliegen kwam wel een kwartier te vroeg, zodat de burgemeester, die wel op tijd was, geen glimp meer kon opvangen van het vliegtuigje dat allang was doorgevlogen.

Burgemeester Luc Derudder knipte dan toch symbolisch het lint zonder voorbij vliegen vliegtuigje.
Burgemeester Luc Derudder knipte dan toch symbolisch het lint zonder voorbij vliegen vliegtuigje.© CLY

Jammer, want op het moment dat het vliegtuigje met spandoek zou overvliegen zou de burgemeester een groot rood lint doorknippen. Spijtig voor de kinderen die met rode vlaggetjes zwaaiden, maar het moesten stellen zonder voorbij vliegend vliegtuig, maar wel met een degelijk woordje uitleg van de burgemeester over het Syndroom van Down.

(PN/CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier