Pijnlijke vergissing in Varsenare: ruwbouw moet afgebroken worden

Een pijnlijke vergissing in de nieuwe verkaveling Varsenare-Noord. Daar moesten twee ruwbouwwoningen opnieuw met de grond gelijk gemaakt worden. De huizen stonden een meter te dicht bij de straat. “Alles komt op tijd in orde”, klinkt het bij de bouwpromotor.

De grootste kosten zullen wellicht voor de aannemer in kwestie zijn. Hij maakte volgens Matexi de fout. © foto TLG

De ruwbouw was zo goed als klaar. De binnenmuren waren opgetrokken. En de buitenmuren begonnen goed op te schieten. De eigenaars mochten zich bijna gaan verheugen op de afwerking aan de binnenkant van hun nieuwbouwwoning in Varsenare. Maar een pijnlijke fout zorgde ervoor dat de twee huizen opnieuw met de grond gelijk gemaakt moesten worden.

In plaats van vijf meter stonden ze namelijk maar vier meter van de straat af. Een metertje te weinig en de gemeente was onverbiddelijk: de huizen moesten afgebroken worden en de werken moesten volledig herbeginnen. “Aanvankelijk baal je natuurlijk heel hard. Maar we hebben liever dat het nu goed rechtgezet wordt dan dat we in een probleemgeval moeten gaan wonen”, zegt één van de eigenaars.

Fout bij aannemer

Bij bouwpromotor Matexi – die een heel deel van de woningen in de nieuwe verkaveling Varsenare-Noord voor zijn rekening neemt – is men met de zaak bezig. De fout lag bij de aannemer die enkele maanden geleden met de funderingswerken is begonnen. “De paaltjes van de landmeter stonden nochtans goed”, zegt Frederik Van Damme, eindverantwoordelijke West-Vlaanderen bij Matexi. “Maar hij heeft zich dus helaas toch vergist. Een foutje is snel gebeurd, zeker in de bouw. Maar het is op zich wel opvallend dat het pas zo laat is opgemerkt.”

De aannemer klopte zelf nog bij de gemeente aan. Met de vraag om het alsnog te regulariseren op de manier waarop de werken gestart waren. Maar daar ging de gemeente niet mee akkoord. Het argument: er zou geen wagen op de oprit meer kunnen staan. En dus moest er afgebroken worden.

Pijnlijke vergissing in Varsenare: ruwbouw moet afgebroken worden
© foto TLG

Momenteel zit enkel nog de fundering in de grond. Maar ook die zal wellicht nog weggehaald worden. Bij bouwpromotor Matexi zegt men niet meteen verveeld te zitten met de zaak. “Vervelend? Ja en nee. Er zal nu uiteraard wat meer vaart achter de bouw van die twee woningen in kwestie gezet worden”, zegt Frederik Van Damme. “We lopen op die manier twee tot drie maanden vertraging op. Maar we hebben dit met de klanten besproken en we zijn ervan overtuigd dat we de woningen nog voor de looptijd overschreden is, kunnen afleveren. Of ze daar een compensatie voor krijgen? Dat is contractueel bepaald als die looptijd wél overschreden zou worden.”

Hinder beperken

De grootste kosten zullen wellicht voor de aannemer in kwestie zijn. Hij maakte volgens Matexi de fout, maar ze zijn niet van plan om hem zomaar aan zijn lot over te laten. “Het is niet de bedoeling dat die man failliet gaat. Hij zal daar wel voor verzekerd zijn, maar we zullen zeker samen kijken naar de beste oplossing. Foutjes gebeuren nu eenmaal soms. Het is nu aan ons om ervoor te zorgen dat de hinder voor de klanten zo beperkt mogelijk blijft.”

De eigenaars van beide woningen gaven allebei hun akkoord om het bouwontwerp te behouden en met een propere lei te beginnen. “Je hoort niet elke dag dat er een ruwbouw afgebroken moet worden”, zegt een van hen. “Maar als dat voorvalt en ze kunnen nog binnen de termijn opleveren, dan denk ik dat we hier voor de goeie oplossing hebben gekozen. Wij gaan ervan uit dat we ongeveer eind dit jaar in ons huis zullen kunnen. En ze hebben ons verzekerd dat dat zo zal zijn. We krijgen nu absolute prioriteit en hebben er alle vertrouwen in.” (TLG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.