Pietter ontwerpt gloednieuw politiecomplex in zijn geboortestad Torhout

Pietter Lansens gaat aan de slag in zijn geboortestad. © foto JS
Johan Sabbe

De datum van ingebruikname mag dan een beetje opgeschoven zijn tot maart 2023, er zit schot in het dossier van het nieuwe centrale politiegebouw voor de zone Kouter. Dat complex komt op de plaats in de Ambachtstraat waar twee aan Fluvius gekochte loodsen gesloopt zullen worden. Zopas werd het Antwerpse architectuurbureau Meta aangesteld om het ontwerp te tekenen en dat is speciaal. De architect die alles in goede banen mag leiden, is namelijk uit Torhout afkomstig: Pietter Lansens.

Pietter (34), die sinds enkele jaren in Brussel woont, is een geboren Torhoutenaar. Zijn ouders Daniël Lansens (64) en Kristien Vancompernolle (63) wonen nog altijd in de Korenbloemstraat. “Ik ben er heel trots op dat ons architectuurkantoor werd uitverkoren en ik dit project in de stad van mijn jeugd mag leiden”, zegt hij. “Aangezien Niklaas Deboutte, mijn ene vennoot bij Meta, uit Gits afkomstig is en de vrouw van Eric Soors, mijn andere vennoot, in Zonnebeke is opgegroeid, werken we heel graag aan projecten in West-Vlaanderen. Maar in Torhout zélf is voor mij natuurlijk heel bijzonder. Superblij ben ik.”

Uitverkoren uit 18 kandidaten

Burgemeester Kristof Audenaert is momenteel geen voorzitter meer van het politiecollege van de zone Kouter, maar er is afgesproken dat hij het project van de nieuwbouw blijft trekken. De twee Fluvius-loodsen langs de Ambachtstraat zijn intussen al door de zone verworven voor 1,8 miljoen euro. Ze gaan normaal gezien eind dit jaar of begin volgend jaar tegen de vlakte. Het prijskaartje voor de nieuwbouw wordt op 7 miljoen euro geraamd.

“Een nieuw complex bouwen, valt duurder uit dan het verbouwen van de loodsen, zoals aanvankelijk voorzien was”, beseft de burgemeester. “Maar de voordelen zijn velerlei. Nu kunnen we compacter en doelgerichter bouwen dan wanneer we de twee losstaande panden op elkaar hadden moeten afstemmen. Ook zouden de twee vrijstaande gebouwen een aanzienlijk verlies aan nuttige oppervlakte betekend hebben, waardoor we parkeerruimte zouden moeten huren op een ander terrein van Fluvius. Dat zal dankzij de nieuwbouw niet nodig zijn. Er zal plaats genoeg overblijven om de parkeerbehoefte op onze eigen grond op te vangen. En uiteraard zal het nieuwe gebouw energie-efficiënter zijn.”

Kristof Audenaert is blij dat er met Pietter Lansens een gewezen Torhoutenaar aan het roer van het project komt. “Er werden uit de vele kandidaten zes ontwerpteams geselecteerd”, zegt hij. “En uiteindelijk is de keuze op Meta gevallen. Dat Antwerpse architectuurkantoor had zich als laatste kandidaat aangemeld op de valreep dus. Dat Pietter alle stappen van ontwerp tot uitvoering zal opvolgen, is een enorm voordeel. Temeer omdat hij onze stad uitstekend kent. Hij is een ervaren architect, die ook het bouwproject van het politiecommissariaat in Brugge heeft geleid.”

Architect Pietter Lansens en burgemeester Kristof Audenaert bij de te slopen loodsen in de Ambachtstraat, waar het centrale politiegebouw komt. De politiewagens snuiven al even de sfeer op.
Architect Pietter Lansens en burgemeester Kristof Audenaert bij de te slopen loodsen in de Ambachtstraat, waar het centrale politiegebouw komt. De politiewagens snuiven al even de sfeer op.© foto JS

“Toen we de aankondiging zagen dat de politiezone Kouter voor haar nieuwbouw op zoek was naar een architect hebben we niet getwijfeld”, aldus Pietter. “Het project was me op het lijf geschreven: een politiegebouw en dan nog in mijn vroegere thuisstad! We zijn met Meta meteen op zoek gegaan naar betrouwbare partners. Zo laten we ons bijstaan door Aiko, Bureau De Fonseca en Eveka voor respectievelijk de studies stabiliteit en technieken, de studies akoestiek en de EPB-coördinatie. Samen met hen hebben we ons kandidaat gesteld. Uit de in totaal 18 kandidaturen werden er door de politiezone zes gefilterd, die door mochten naar de volgende ronde. Daarin werd ons gevraagd om een meer gedetailleerd dossier op te maken en een presentatie te geven. Tot onze vreugde kwam ons team als beste uit de bus.”

Politiecommissariaat Brugge

Meta start nu samen met de politie een intensief ontwerptraject op. “We vinden het met z’n allen belangrijk dat de uiteindelijke gebruikers medezeggenschap krijgen in het ontwerp”, zegt burgemeester Audenaert. “Het is de bedoeling het ontwerpproces af te ronden tegen het einde van de zomervakantie. Daarna dienen we de vergunningsaanvraag in en stellen we een aannemer aan via een openbare procedure. Als alles volgens planning verloopt, zullen de werkzaamheden in de eerste jaarhelft van 2021 starten. We hopen het gebouw af te hebben tegen maart 2023.”

Pietter Lansens is in 2009 als architect afgestudeerd aan Sint-Lucas in Gent. “Daarna ben ik onmiddellijk aan de slag gegaan bij de architecten Stéphane Beel en Lieven Achtergael in Gent. Ik was betrokken bij verschillende projecten, maar eentje sprong er toch wel uit: de bouw van het politiecommissariaat in Brugge. Dat project heb ik van begin tot einde opgevolgd. Daar heb ik heel wat kennis en ervaring kunnen opdoen inzake het realiseren van politiepanden, wat nu een voordeel is.”

Begin 2014 stapte Pietter over naar Meta in Antwerpen. “Vrij snel legde ik mijn focus op architectuurwedstrijden, want om projecten voor publieke overheden binnen te halen, dien je nogal vaak aan zo’n wedstrijd deel te nemen. Sinds kort ben ik aandeelhouder en bestuurder bij Meta.”

Architectuurprijzen winnen

“Ons architectuurkantoor werd in 1991 opgericht”, vervolgt Pietter. “Vanaf de prille start was het uitgangspunt architectuur pur sang. We zijn gevestigd in het centrum van Antwerpen. Ons werk oogst veel appreciatie in nationale en internationale architectuurmiddens. We geven lezingen in binnen- en buitenland, krijgen publicaties in belangrijke magazines en winnen tot onze blijdschap geregeld architectuurprijzen.”

“Ons team bestaat vandaag uit 20 personen. We proberen ons niet te specialiseren in één type gebouw, maar houden de blik met opzet heel ruim. We ontwerpen zowel individuele huizen als collectieve woningen, commerciële projecten, kantoren, publieke gebouwen en onderwijspanden. Van 50 tot… 50.000 vierkante meter. We zijn in heel Vlaanderen actief, uiteraard met flink wat projecten in de Antwerpse regio, maar ook daarbuiten. Sinds vorig jaar hebben we zelfs een project over de taalgrens, met name in Charleroi. En zoals ik eerder al zei: samen met twee vennoten heb ik een boontje voor West-Vlaanderen, toch nog altijd in zekere zin mijn thuisprovincie.”

Weer écht het vredegerecht

Het centrale politiegebouw moet ruimte bieden aan minstens 80 mensen. Eenmaal het operationeel is, zal er wellicht nog een minieme uitvalsbasis voor de interventiezone noord in Oudenburg blijven bestaan. Maar voor de rest zouden enkel de wijkpolitieposten van Oudenburg, Jabbeke, Gistel en Ichtegem hun eigen pand behouden. De wijkpolitie Torhout en alle andere diensten van de zone worden in de nieuwbouw samengebracht: de interventiepolitie zuid, de recherche, de dispatching en de overkoepelende steundienst (nu in Jabbeke).

“Onze wijkpolitie zal er niet rouwig om zijn om het oud-vredegerecht op het Conscienceplein te verlaten”, aldus burgemeester Audenaert. “Het pand is niet meer aangepast aan de politienoden van deze tijd. Ook de ex-rijkswachtkazerne aan de Maria van Bourgondiëlaan zal verdwijnen. Daar komt wellicht een woonproject. Wat er met het oud-vredegerecht zal gebeuren? Ik zou heel graag hebben dat het weer écht ons vredegerecht wordt. Die kans zit erin, al ligt er nog niets vast. Ik duim er wel voor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier