Pieter Vandewiele runt met zus Ilse familiebedrijf Eribo

Pieter Vandewiele is samen met zus Ilse en vader Eric gedelegeerd bestuurder. “Mijn vader komt meerdere keren per week langs, maar hij gedraagt zich niet als de spreekwoordelijke schoonmoeder”. (foto HDV)©Hein Demeyer
Pieter Vandewiele is samen met zus Ilse en vader Eric gedelegeerd bestuurder. “Mijn vader komt meerdere keren per week langs, maar hij gedraagt zich niet als de spreekwoordelijke schoonmoeder”. (foto HDV)©Hein Demeyer"
Redactie KW

Eribo bouwt momenteel een energieneutrale wijk in Sint-Eloois-Vijve en hanteert daarbij strengere regels dan wat de overheid vanaf dit jaar oplegt, namelijk dat nieuwbouwwoningen ‘bijna-energieneutraal’ zijn. “We gaan altijd iets verder dan de norm voorschrijft”, zegt Pieter Vandewiele (42), gedelegeerd bestuurder van het familiebedrijf.

Eribo is onder impuls van stichter Eric Vandewiele in dik dertig jaar tijd uitgegroeid van een eenmanszaak tot een succesvolle onderneming met 65 werknemers. Zijn kinderen Pieter en Ilse, die inmiddels al enkele jaren de lijnen uittekenen, mochten vorig jaar nog de award van Jonge Vlaamse aannemer van het jaar in West-Vlaanderen in ontvangst nemen. De toeters en bellen waarmee dergelijke onderscheidingen normaal gepaard gaan, bleven noodgedwongen achterwege. “Het gaat Eribo voor de wind na het lichte knikje van vorig jaar. Dat is belangrijker”, vindt Pieter Vandewiele.

Is het coronajaar 2020 dan helemaal verteerd?

“Toch wel. Eigenlijk viel het alles bij mekaar wel mee. We kenden vorig jaar een kleine omzetdaling met tien procent maar dat lag in de lijn van de verwachtingen omdat de overheid de bouwsector ook een maand stilgelegd heeft door de strenge maatregelen. Voor dit jaar verwachten we opnieuw een groei van de omzet naar 25 miljoen euro. Daarmee blijven we op schema om tegen 2023 30 miljoen euro omzet te draaien, een verdubbeling in vergelijking met 2018.”

Jullie zijn inmiddels ook opnieuw volop aan het aanwerven.

“Die zoektocht naar goede werkkrachten is nooit gestopt. Een bijkomende goede ploegbaas en metselaars willen we al langer dan vandaag. Die zijn moeilijk te vinden. Dat komt omdat technische scholen in de regio jaarlijks nog hoogstens tien metselaars afleveren, die bij alle bedrijven in de bouwsector gegeerd zijn. Toch redden we het totnogtoe met arbeiders uit de regio. We hebben nog geen buitenlanders moeten aantrekken en kennen dan ook geen vertaalproblemen op de bouwwerven. Gelukkig maar.”

Wat is het meest in het oog springende project waarmee jullie op dit ogenblik bezig zijn?

“Dat is zonder twijfel Park Linde in Vichte. Daar starten we met de bouw van 55 appartementen die zicht krijgen op een nieuw aan te leggen park van 17.000 vierkante meter. Daarin komen groene velden, een speeltuin en zitbankjes onder de bomen. Kinderen gaan er veilig kunnen spelen zonder dat auto’s er de rust verstoren. Ingelpark in Ingelmunster is een vergelijkbaar project.”

Opvallend is de energieneutrale wijk Vivehof die jullie samen met projectontwikkelaar Steenoven tot stand brengen in Sint-Eloois-Vijve.

“We proberen altijd strengere normen te hanteren dan de Vlaamse overheid voorschrijft. Die wil dat nieuwbouwwoningen sinds dit jaar een E-peil (die term duidt het energieverbruik van een woning aan, red.) hebben van maximaal 30, in Sint-Eloois-Vijve doen we dus veel beter met een E-peil van nul. We kunnen dat resultaat bekomen omdat we onder meer warmtepompen, zonnepanelen, vloerverwarmingen en vierseizoensbeglazing installeren. Overigens streven we er altijd naar om onder het verplichte E-peil te blijven. Nul is uitzonderlijk. Standaard proberen we nu E20 te behalen.”

Jullie vader is nog altijd gedelegeerd bestuurder. Is hij op zijn 72ste ook nog altijd actief betrokken bij het bedrijf?

“Hij komt meerdere keren per week langs, maar hij gedraagt zich niet als de spreekwoordelijke schoonmoeder die krampachtig de touwtjes in handen wil houden. Hij respecteert dan ook de beslissingen die mijn zus en ik nemen, maar dat neemt niet weg dat we zelf nog regelmatig advies gaan inwinnen bij onze papa. In die zin is hij nog steeds heel nauw betrokken en is hij op de hoogte van alles.”

Wist je al van jongsaf dat je in het bedrijf aan de slag zou gaan?

“Neen, dat niet. Ik was 18 jaar toen het me pas duidelijk werd dat ik ooit bij Eribo wilde terechtkomen. Mijn vader had voordien wel niet nagelaten om me te laten kennismaken met de stiel. Toen ik 16 jaar was, moest ik al mee op pad als metserdiender . Dat was best pittig werk. Stenen op maat zagen, mortel maken en met zakken cement sleuren die toen nog 40 kg wogen in plaats van 25 nu. Dat was heftig. Ik moest ‘s avonds niet veel moeite doen om in slaap te geraken (lacht). Ik ben wel blij dat ik dat toen gedaan heb. De ervaring die me dat heeft bijgebracht, had ik niet willen missen. Het heeft me ook de stiel van binnenuit leren kennen en dat komt me nog altijd van pas.”

Je hebt Waregemse roots, maar woont nu in Nokere. Is er iets waarvoor je in je vrije tijd naar de stad komt?

“Ik ben een supporter van Zulte Waregem en dus mis ik zelden een thuismatch. Bovendien is ons bedrijf sponsor en dus betekent het voetbal ook vaak netwerken voor mij. Waregem heeft ook veel goede restaurants en eethuizen en daar ben ik ook wel eens te vinden (lacht) .” (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier