Pieter Soenens verbaast met nachtfoto’s: “Ik wil tonen hoe móói Tielt is”

Pieter Soenens bij valavond aan de Poelbergsite: "Wat overdag gewoon lijkt, krijgt 's nachts een magisch tintje." (foto WME)
Philippe Verhaest

Tijdens de lockdown trok amateurfotograaf Pieter Soenens regelmatig na zonsondergang de wijde Tieltse wereld in om zijn stad op de gevoelige plaat vast te leggen. Het leverde verbluffende foto’s op die dankzij sociale media het hart van menig Tieltenaar hebben gestolen.

Pieter Soenens noemt zichzelf een gepassioneerd amateurfotograaf, maar daarmee doet hij zijn expertise oneer aan. Het werk dat hij neerzet, doet heel wat monden open vallen. Pieter (32) woont met zijn echtgenote Stefanie Rosseel (33) en hun kinderen Ona (4,5) en Manou (1) in Den Treurniet en werkt als winkelverantwoordelijke bij Vanhoutte Industrial in Pittem, maar zijn vrije tijd spendeert hij het liefst aan fotografie.

“Ik ben al mijn hele leven geïnteresseerd aan het vastleggen van beelden”, vertelt hij. “Dat begon als kind met een voorzichtige druk op het fototoestel van mijn ouders, maar sinds tien jaar is fotografie niet meer uit mijn leven weg te denken.”

Pieter is lid van de Zwevezeelse Fotokring Argos en mag zichzelf een autodidact noemen. Hij volgde geen enkele vaste cursus, maar deed een beroep op boeken, tijdschrijften, YouTube en gespecialiseerde websites. “Al doende leert men, is mijn devies. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Daar ga ik nog altijd van uit. Nu verlaat ik vrijwel nooit het huis zonder mijn toestel. Ik kijk altijd goed rondom me heen en ga vooral stereotiepe foto’s uit de weg. Ik wil iets anders, uit het pak springen. Dat houdt me ook scherp.”

Tijdens de coronacrisis heb ik me in nachtfotografie verdiept. Wanneer mijn vrouw en kinderen in bed zaten, trok ik de baan op – Pieter Soenens

Dat bewijst ook zijn reeks nachtfoto’s van Tielt. “Nachtfotografie is een vak op zich”, vervolgt Pieter. “Je moet met heel veel parameters rekening houden en echt nadenken over wat je in beeld wil brengen. Tijdens de coronacrisis en lockdown had ik eindelijk de tijd om me er verder in te verdiepen. Wanneer mijn vrouw en kinderen in bed zaten, trok ik de baan op. Met mijn fototoestel in de aanslag.”

Veel geduld hebben

Het resultaat is verbluffend. “Ik heb goed gebruik gemaakt van de situatie”, glimlacht hij. “Er was, zeker in maart en april, amper iemand op pad en zo kon ik stedelijke omgevingen compleet verlaten vereeuwigen. Een lege Deken Darraslaan met enkel maneschijn geeft een volledig ander beeld dan op een drukke namiddag. Wat overdag gewoon lijkt, kan ‘s nachts een magisch tintje krijgen. Je moet het enkel willen zien.”

Pieters persoonlijke favoriet: de 'star trail' rondom de molen op de Poelberg. (foto Pieter Soenens)
Pieters persoonlijke favoriet: de ‘star trail’ rondom de molen op de Poelberg. (foto Pieter Soenens)

Pieter postte zijn foto’s op de Facebookpagina ‘Je bent van Tielt als’ en richtte zelf ook de pagina ‘Fotogeniek Tielt’ op. De reacties op zijn werk zijn duidelijk: De Tieltenaar is fan van zijn werk. “Dat doet wel deugd”, bloost hij. “Al beschouw ik mezelf zeker niet als een topfotograaf. Ik ben van nature bescheiden en wil gewoon kwaliteit afleveren. Daarom investeer ik er ook bewust flink wat tijd in. Een nachtfoto neem je niet in een handomdraai. Je moet de perfecte setting kiezen, de opstelling moet tot in de puntjes uitgedacht zijn en een belichting van één foto kan minuten in beslag nemen. Geduld is het codewoord.”

Pieter is van plan om op pad te blijven gaan. “Mijn nachtwerk is allesbehalve voltooid'”, knipoogt hij. “Ik wil tonen hoe móói Tielt is. We hebben een schitterend historisch centrum, maar er zijn zoveel prachtige plekjes. Om nog de van de landelijke stadsrand te zwijgen.”

Pieters werk bleef niet onopgemerkt. Een foto van de Patersdreef by night siert de backcover van het stadsmagazine Op de hoogte en straks krijgen twee van zijn beelden een plekje in het stadhuis. “Leuk, maar ik geniet vooral van het feit dat foto’s van Tielt de Tieltenaren pleziert. Daarom ga ik er ook mee verder.”

Ontdekt Pieters werk op de Facebookpagina Fotogeniek Tielt.

Ook Aarsele levert 's nachts sprookjesachtige taferelen op. (foto Pieter Soenens)
Ook Aarsele levert ‘s nachts sprookjesachtige taferelen op. (foto Pieter Soenens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier