Pieter Merlier van Hype-O-Dream in Waregem: “Ik wil in de winter met nieuw evenement uitpakken”

© HDV
Redactie KW

Met 70 namen op de affiche en headliners als Bakermat, Tourist LeMc, Boef, dj Henri PFR en buitenbeentje Willy Sommers lijkt Hype-O-Dream volgende week zaterdag klaar om een nieuwe topeditie te worden. “Als we opnieuw 22.000 bezoekers halen, zijn we tevreden. Een verdere groei zou een groot succes zijn”, zegt Pieter Merlier, ooit keeper bij Zulte Waregem en nu één van de organisatoren van Hype-O-Dream.

Wie Pieter Merlier (40) zegt, denkt in de eerste plaats aan voetbal. Met SV Zulte Waregem maakte hij als eerste keeper de klim mee naar eerste klasse en kon hij daarna proeven van de eerste Europese successen. Toch speelt hij zich vandaag hoe langer hoe meer in de kijker als mede-organisator van het dancefestival Hype-O-Dream in Waregem.

We hebben de NMBS kunnen overtuigen om nog treinen te laten rijden na 1 uur ‘s nachts

Is er voor jullie als organisatoren eigenlijk tijd om wat optredens mee te pikken?

“Voor 21 uur is dat zeker niet het geval. Tot dan zijn we uitsluitend bezig met het evenement. Ik sta zelf onder meer in voor het ontvangen van de artiesten, maar heb ook de verantwoordelijkheid over alle stewards, het goede verloop aan de inkom en de parking. Zo’n dag verloopt tamelijk chaotisch en het is een beetje rennen van hot naar her.”

Wie wil je na 21 uur zeker zien?

“Ik wil in de eerste plaats zeker de Australische dj Sonny Fodera niet missen. Dat is een tamelijk grote naam in het underground-circuit die over de hele wereld aan de slag is als dj. Ik ben trots dat we hem hebben kunnen strikken. De Belg Nico Morano wil ik eveneens zien. Ook hij maakt als dj deel uit van de underground-scene, komt al jaren naar Waregem en is inmiddels een goede kennis geworden. Verder wil ik wel eens weten hoe Tourist LeMC het gaat aanpakken. Hij brengt een dj-set en heeft beloofd om er iets speciaal van te maken. Over Tourist LeMc hebben we vooraf toch wel wat gediscussieerd. Hij is de duurste naam op de affiche en met zijn mix van hiphop en kleinkunst is het niet evident hem op een dance-evenement te vragen. Ik ben wel blij dat hij er bij is.”

Met Willy Sommers tonen we dat we buiten de lijntjes durven te kleuren

De Nederlandse rapper Boef is een andere grote naam. Hij heeft mooie liedjes, maar vrouwen die ‘s nachts feesten noemde hij hoeren.

“Ik sta zeker niet achter die uitspraken. We hebben ook serieus gediscussieerd of we Boef op de affiche zouden plaatsen. We waren vooral bang dat het in verkeerde aarde zou vallen bij mensen die zich ook aan die uitspraken geërgerd hadden. Gelukkig hebben we ons vergist en krijgen we op sociale media alleen maar positieve commentaren over zijn aanwezigheid. Hij lag lang in de weegschaal met Kraantje Pappie en De Jeugd van Tegenwoordig. We hebben voor hem gekozen, maar wie weet zijn die andere twee er volgend jaar wel bij.”

En dan is er Willy Sommers. Ook gezien dat hij van zijn optreden op Pukkelpop een ware triomftocht gemaakt heeft?

“Dat was best indrukwekkend. Ik ben er van overtuigd dat hij ook bij ons voor een van de succesoptredens zal zorgen. Willy Sommers is één van die namen waarmee we duidelijk willen maken dat we graag ook buiten de lijntjes kleuren.”

Het terrein is verplaatst naar de Weymeerschen, dicht bij het station. Proberen jullie nu ook meer in te zetten op het openbaar vervoer?

“We willen er alles aan doen om festivalgangers die niet van Waregem zijn te overtuigen de trein te nemen en de auto thuis te laten. Het is amper vijf minuten stappen van en naar het station. Nog belangrijker is dat we er in geslaagd zijn de NMBS te overtuigen om ook na 1 uur ‘s nachts nog treinen te laten rijden vanuit Waregem richting Kortrijk en Gent. Dat biedt mogelijkheden.”

Sta je op goede voet met de nieuwe buren die nu plots een festival aan hun achterdeur krijgen?

“Samen met collega-organisator en vriend Frederic Windels zijn we op burenbezoek gegaan in de Waterstraat en de Lentedreef in Zulte. Dat zijn normaal heel erg rustige straten. De bewoners zullen nu inderdaad met de nodige overlast te maken hebben. Toch is niemand van de buren echt tegen de komst van het festival. We hebben gezegd dat we extra alert gaan zijn voor wildparkeerders en wildplassers. Verder hebben we ook een goede verzekering voor het geval er toch iets verkeerd mocht lopen. Die buren krijgen trouwens allemaal gratis tickets.”

Dit is inmiddels de zevende editie. Al veel geleerd uit de fouten van de voorbije jaren?

“Dat kan je wel zeggen. Zo herinner ik me van die eerste editie dat we ons misrekend hadden met de vaten bier. Het was amper 17 uur toen er al geen druppel alcohol meer uit de kraan kwam. We moesten in allerijl onze brouwer bellen in Middelkerke voor een extra levering. We hebben toen ook onze lokale bierhandelaars aangesproken. Op zeker ogenblik waren alle organisatoren met vaten bier aan het sleuren. (lacht) Nu is alles veel professioneler geregeld. Een deel van wat vrijwilligers toen deden, is nu uitbesteed aan firma’s. Al blijven de vrijwilligers wel belangrijk hoor. Ik denk dat er nog altijd 400 tot 500 bij betrokken zijn: voor de bar, de ingang, parking, noem maar op. Ook niet onbelangrijk is dat we zelf nu ook alles beter in de vingers hebben.”

Jullie zijn elk jaar gegroeid tot 22.000 toeschouwers in 2018. Mag het festival nog groter worden nu de nieuwe terreinen dat toelaten?

“Uiteraard mag dat maar halen we evenveel muziekfans als vorig jaar op het terrein, is het ook goed. Het terrein biedt alleszins mogelijkheden. Soms denk ik dat het goed zou zijn om het dance-event te spreiden over twee dagen. Al komt er dan veel meer bij kijken en moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een camping bij komt. Er ligt daarover nog niets vast, maar wie weet?”

Ik neem aan dat je als organisator een muziekfan bent. Gaat je voorkeur uit naar dance?

“Ik hou vooral van dj’s, actief in het underground-circuit. Verder heb ik het ook wel voor stevige rock en metal. Groepen als Queens of the Stone Age of Metallica kan ik zeker waarderen. Ik heb ook al vele edities van Rock Werchter achter de rug.”

In de organisatie van Hype-O-Dream is SV Zulte Waregem goed vertegenwoordigd. Behalve jij is ook Stijn Meert daar bij. Verklaar?

“Met Stijn ben ik al twintig jaar bevriend. Dat is begonnen in de periode van Essevee. Op zeker ogenblik hebben we beslist om met dit evenement te beginnen. We zijn overigens met acht organisatoren. De anderen zijn schoolvrienden uit de periode van het Heilig-Hartcollege. Het gaat om Frederik Balcaen, Olivier Lefevere, Stijn De Rock, Laurent De Ruyck, Frederic Windels en Sam Vanryckeghem.”

Niet iedereen weet dat, maar jij hebt een universitair diploma handelswetenschappen op zak. Wil je daar verder iets mee doen?

“Ik ben daarover aan het nadenken, al wil ik best nog meer doen in de sector van de evenementen. Die ligt me wel. Ik zou ook wel graag in de winter met een evenement uitpakken en hoop dat met deze groep te kunnen doen. We hebben samen toch al veel ervaring opgedaan de voorbije jaren.”

Laat ons tot slot toch ook even naar het voetbal gaan. Je bent 40 maar staat nog altijd op het veld. Hoelang wil je nog doorgaan als keeper?

“Als mijn lichaam het toelaat, mogen er voor mij gerust nog twee of drie jaar bijkomen. Ik speel nu bij SK Berlare, waarmee ik zopas gepromoveerd ben naar eerste provinciale, en ik voel me daar prima tussen de jonge spelers. Ik stel wel vast dat ik na een match of een training soms meer last heb van mijn lichaam. Keeperstrainer Franky Frans is dan ook de specialist van de pittige trainingen. Maar het lukt nog altijd.” (Freddy Vermoere)

Hype-o-Dream vindt plaats op zaterdag 13 juli vanaf 12 uur aan de Weymeerschen aan de Oosterlaan in Waregem. Een toegangsticket kost 55,50 euro. Info: www.hype-o-dream.be

BIO:

Privé

Pieter Merlier (40) is getrouwd met Christiane Maigre-Ferret (40) met Braziliaanse roots. “We hebben elkaar leren kennen tijdens een vakantie in de Verenigde Staten”, zegt Pieter. Ze zijn de ouders van Gabriellé (5).

Loopbaan

Na het Heilig Hartcollege trok Pieter naar Ehsal Brussel (intussen Hogeschool-Universiteit Brussel HUB) voor zijn universitair diploma handelswetenschappen.

Hij was een tijdlang accountmanager bij SV Zulte Waregem en houdt zich nu bezig met Hype-O-Dream.

Hij is op zijn achtste gestart als voetballer bij Essevee.

Na een jaartje Wielsbeke speelde hij tot zijn 28ste bij SV Zulte Waregem waar hij de eerste succesvolle Europese campagne heeft meegemaakt. Nu is hij keeper bij eersteprovincialer SK Berlare. (VFB)

De tips van Pieter:

Favoriete horecazaak?

“Mijn favoriete café voor overdag is De Klauwaert. Ik ken de twee uitbaatsters en dat zijn inmiddels goede kennissen. Ik hou van De Klauwaert omdat het er altijd sfeervol en gezellig is en je er op vrijdag een lekkere dagschotel kan eten. Ik ga er dan vaak eten en blijf dan ook wel eens plakken tot 15 uur. Ook De Toekomst is een favoriet. Het is de meest authentieke bruine kroeg in de hele regio. Met de cafébaas Mathieu Tubaert heb ik twintig jaar geleden nog gevoetbald bij Essevee.”

“Mijn favoriete avondcafé is dan weer Casa El Vid in Desselgem. Avril, de uitbater, is ook een goede vriend. Al sinds dag 1 kom ik er, dat is intussen 15 jaar geleden. Ik ga er graag omdat het een gezellig praatcafé is en Avril ‘s avonds vaak voor gezellig kaarslicht zorgt.”

“Ik heb ook nog twee favoriete nachtcafés en dat zijn café Hermanos en ‘t Kafaet in de stationsbuurt. Jenne Wielfaert, die Hermanos openhoudt, heeft ook lang samen met mij gevoetbald in Waregem. Lorenzo De Bree houdt ‘t Kafaet open. Ook met hem heb ik samengespeeld bij SV Zulte Waregem en tot we in derde klasse speelden. Met allebei ben ik nog goed bevriend.”

Favoriete winkel?

“Dat is bakkerij Molly aan de Jozef Duthoystraat in Waregem. Ik koop daar niet alleen mijn brood, maar ga daar ook wel eens taart en gebak halen. Alles is daar lekker en de uitbaters zijn er ook erg vriendelijk. Ik moet er dan wel vier kilometer voor rijden, maar dat doe ik graag. Bakker Vincent is bovendien iemand die niet op een inspanning min of meer kijkt. Zo kookt hij ook voor de crew van Hype-O-Dream tijdens de hele voorbereidingsperiode. Dat is toch niet niets als je weet dat hij ‘s nachts zijn brood bakt en om 8 uur ‘s morgens meteen klaar staat om een middagmaal voor ons te bereiden. Enkele dagen voor het festival is dat voor een honderdtal mensen, want er zijn dan ook veel vrijwilligers aan het meehelpen.”

Favoriete plek?

“Zonder twijfel mijn eigen tuin. Ik ben zelf vaak druk in de weer en in mijn tuin kom ik helemaal tot rust. Dan zet ik een lekkere plaat op met heerlijke Braziliaanse bossa novamuziek.” (VFB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier