Pieter-Jan en Paul zijn Harelbeekse beeldambassadeurs

Paul Gheskiere en Pieter-Jan Vandenbulcke zijn de beeldambassadeurs. (foto Julie Vervaeke)
Paul Gheskiere en Pieter-Jan Vandenbulcke zijn de beeldambassadeurs. (foto Julie Vervaeke)
Redactie KW

Interieurarchitect Pieter-Jan Vandenbulcke en zelfstandig psycholoog en schrijver Paul Gheskiere zijn actief als beeldambassadeurs bij de stad Harelbeke. Zij hebben één ding gemeen: beiden zijn al van kinds af gepassioneerd door fotografie.

Het fotografieproject ‘Beeldambassadeurs’ is een participatie met inwoners, bezoekers, toevallige passanten of tewerkgestelden in Harelbeke om samen Harelbeke in beeld te brengen. Harelbeke heeft veel te bieden als stad, maar beschikt soms over weinig beeldmateriaal om met deze troeven te kunnen uitpakken. Daarom doet de stad een beroep op (amateur)fotografen. Twee van hen zijn Pieter-Jan Vandenbulcke (37) en Paul Gheskiere (74).

Voorstellen

Pieter-Jan runt samen met zijn partner Hanna Meskens het interieurarchitectenbureau M-INT. “Al op vrij jonge leeftijd startte mijn liefde voor fotografie. Ik zag mijn vader in zijn donkere kamer altijd druk in de weer met ontwikkelbaden en vergroters. Tijdens mijn middelbare studies koos ik voor fotografie in plaats van lichamelijke opvoeding”, vertelt Pieter-Jan.

Gedragstherapeut en psycholoog Paul Gheskiere heeft zijn eigen zelfstandige praktijk. “Als kind leerde ik al de fotografie kennen op familiefeesten of op reis. Ik had er interesse voor, maar te weinig tijd door studies en werk. Met ouder worden, neem ik er nu wel de tijd voor”, zegt Paul, die lid is van de Harelbeekse Fotovrienden.

Beiden zijn sinds vorig jaar actief als beeldambassadeurs bij de stad Harelbeke. Elke maand krijgen ze als beeldambassadeur van de stad een aantal voorstellen voor deelname aan evenementen of van specifieke thema’s.

Andere kijk

Paul volgde een tijdje geleden een fotografieopleiding aan het CVO. Pieter-Jan is intensief bezig met fotografie als huisfotograaf van zijn eigen zaak. “In de fotografie moet je iets van jezelf kunnen leggen en dat ook herkennen in wat je vastlegt. Foto’s kunnen technisch gezien perfect zijn, maar voor mij is ‘de ziel’ die je erin gelegd hebt belangrijker. Dan worden foto’s kunst”, duidt Paul.

Pieter-Jan vindt fotograferen zalig. “Foto’s laten je zien wat de fotograaf ziet en die fotograaf heeft meestal een volledig andere blik dan die van jezelf. Voor mij is iedere kijk door een lens ook een andere kijk op de wereld. Dat zie je trouwens in de themafoto’s die we maken als beeldambassadeurs van de stad.”

“Als tien fotografen de opdracht krijgen om van een bepaald onderwerp een foto te maken, dan krijg je tien totaal verschillende foto’s”, vertelt Pieter-Jan, die blij is met de opdrachten van de stad. “Heel tof om op deze manier verborgen parels in de stad te ontdekken en momenten te kunnen delen met andere mensen. Het zorgt voor verbinding in de stad.”

Tentoonstelling

Beide heren willen later iets doen met hun foto’s, hetzij met een tentoonstelling of een website. “Zo is het mijn droom om ooit een expositie te doen met eigen foto’s van iconische plaatsen of gebouwen in Harelbeke”, aldus Pieter-Jan. “Voor mij lonkt de portretfotografie”, besluit Paul. (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier