Pieter en Tine wonen in Lampernisse: “Heerlijk wandelen in de open vlakten”

Het gezin Decan vindt Lampernisse een dorp uit de duizend. Op de foto zien we Pieter Decan en Tine Bouckaert hun twee zonen Brent en Robbe voor de deur van hun huis in de Zannekinstraat.© (Foto KLD)
Het gezin Decan vindt Lampernisse een dorp uit de duizend. Op de foto zien we Pieter Decan en Tine Bouckaert hun twee zonen Brent en Robbe voor de deur van hun huis in de Zannekinstraat.© (Foto KLD)
Redactie KW

Nog geen duizend inwoners maar toch een dorp uit de duizend. Dat is Lampernisse voor Pieter Decan (32) en Tine Bouckaert (29). Samen met hun twee zonen Brent (3) en Robbe (1) wonen ze in de Zannekinstraat.

Ter hoogte van de ‘keunekapelle’ kom je het kleine polderdorp binnen. Her en der wappert een Zannekinvlag – met een rode vos op een hermelijnen achtergrond – aan de huizen. De couleur locale rond de persoon van Nicolaas Zannekin staat in Lampernisse centraal. De plaatselijke volksheld werd vooral bekend door zijn rol in de boerenopstand tegen de Fransen begin de 14de eeuw. Een gedenksteen aan de kerk herinnert aan zijn heroïsche daden.

Pieter en Tine wonen in de idyllische dorpskern, tegenover de mooie trapgevel van de historische herberg In den Paardenhandel. Samen met hun dorpsgenoten – in totaal 150 zielen – genieten ze van absolute rust. Lampernisse laat zich dan ook graag ‘het stilste dorp van Vlaanderen’ noemen.

Grote vrieskast

Pieter en Tine kochten in de zomer van 2013 een huisje op het dorpsplein en namen er eind 2014 hun intrek. Pieter is geboren en getogen in Lampernisse, Tine groeide op in Stuivekenskerke. “Tot voor kort werkte ik op de afdeling intensieve zorgen in het AZ West ziekenhuis van Veurne. In september maakte ik de overstap naar het onderwijs. Nu geef ik verzorging, huishoudkunde en opvoedkunde in GO! atheneum Diksmuide. Pieter is schrijnwerker-plaatser bij schrijnwerkerij Deburghgraeve-Aradec in Woumen. Brent gaat naar de peuterklas in Pervijze en Robbe brengen we naar onthaalmoeder Conny, zij woont amper vijftig meter hiervandaan”, wijst Tine naar een huisje verderop.

Dit dorp biedt ons een schat aan natuur en af en toe het nodige vertier

Het gezin geniet van de rust en wapent zich tegen de kleine ongemakken van leven op het platteland. “We hebben hier veel fiets- en wandelroutes, het is heerlijk wandelen in de open vlakten. Het kerkpleintje is het startpunt van de Zannekinwandelroute. De Komgronden van Lampernisse zijn een geliefkoosde plek voor natuurliefhebbers, het gebied is een van de grootste open ruimtes in Vlaanderen. We hebben noch bakker, noch slager of kruidenierszaak, alleen een restaurant. Het vraagt zeker wat organisatie om voldoende voorraad te hebben, vooral met kinderen in huis. Maar we hebben een grote vrieskast waar we steeds vlees, vis, groentjes en een viertal broden in bewaren, zodat we niet dagelijks om boodschappen moeten.”

Stille genieters

De samenhorigheid tussen de dorpsgenoten wordt in de verf gezet door de activiteiten van De Stille Genieters, zoals de verenigde buurtbewoners zich heten. “We zijn aanwezig op alle vergaderingen. Ook als zij iets organiseren, zoals Lampernisse kerremesse , een zwerfvuilopruimactie of een barbecue-avond, zijn we steeds van de partij. En dan zijn er nog de Zannekinfeesten, een jaarlijks feest ter ere van het middeleeuwse verleden van ons dorp. Er is dan een rommelmarkt, misviering met dierenzegening en er worden vredesduiven gelost. Je kan er ook kennismaken met typische ambachten en volksspelen uit die tijd, zoals de smid, kruidenvrouw, zwaardvechten en kruisboogschieten. Lampernisse biedt ons een schat aan natuur, rust en af en toe ook het nodige vertier. We hebben het hier heus naar onze zin”, aldus Tine Bouckaert. (KLD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier