Pieter Debou keert uit Brussel terug en start traiteurdienst

Pieter Debou bij het Torhoutse oud-stadhuis: “Als adjunct-directeur op het kabinet van Eva De Bleeker heb ik voor een poosje de pauzeknop ingedrukt.”©Johan Sabbe
Pieter Debou bij het Torhoutse oud-stadhuis: “Als adjunct-directeur op het kabinet van Eva De Bleeker heb ik voor een poosje de pauzeknop ingedrukt.”©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Eind 2012 is Pieter Debou naar Brussel verhuisd, waar hij op kabinetten voor zijn partij Open VLD heeft gewerkt. Maar sinds enkele dagen verblijft hij opnieuw in het vertrouwde Torhout. Het 42-jarige eregemeenteraadslid kreeg op korte tijd loodzware tegenslagen te verwerken en moet zowel fysiek als mentaal weer op krachten komen.

Pieter is adjunct-directeur op het kabinet van staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken Eva De Bleeker. “Ik heb er met het goedvinden van Eva en de andere kabinetsmedewerkers een tijdje de pauzeknop ingedrukt”, zegt hij. “Wel start ik vanaf nu in Torhout in bijberoep met mijn eigen traiteurdienst Turbo Debou. Ik wil ook kok aan huis zijn voor familiefeesten. Ik heb destijds zes jaar koksopleiding gevolgd aan Ter Groene Poorte in Brugge en heb dat beroep vijf jaar uitgeoefend. Ik ben het niet verleerd.”

Auto vele meters meegesleurd door vrachtwagen

Pieter is voor Open VLD in Torhout twaalf jaar gemeenteraadslid geweest: van begin 2001 tot eind 2012. Toen liet hij de lokale politiek achter zich en vertrok naar Brussel. Hij woonde er eerst in een studio in De Marollen en vervolgens in een appartement in de buurt De IJzer. Hij heeft op de kabinetten gewerkt van de liberale toppers Annemie Turtelboom, Bart Tommelein en Philippe De Backer en in vervlogen tijden zelfs van Marc Verwilghen. “Nu ben ik verbonden aan het kabinet van Eva De Bleeker, een minzame politica. Ze snapt perfect dat ik na een recente reeks tegenslagen er voor een periode tussenuit wil. Ze geeft me daarvoor alle ruimte.”

In een ongeval op 22 april ben ik nipt aan de dood ontsnapt

In enkele weken tijd werd Pieter in Brussel bestolen, liep hij bij de val van een trap een blessure aan de ligamenten van een voet op en raakte op donderdagnamiddag 22 april in een zwaar verkeersongeval betrokken. “Ik ben daar op het nippertje aan de dood ontsnapt”, huivert hij. “Ik was op de autosnelweg naar mijn oudste zus Joke in Antwerpen op weg, toen ik door een zware truck tientallen meters werd meegesleurd. De vrachtwagenchauffeur had me per ongeluk aangereden en was de controle over het stuur kwijt. Ik zag mijn leven in een flits aan me voorbijgaan en dacht dat het over en uit was met mij. Maar tot mijn opluchting werd ik als bij wonder niet gewond. Mijn auto, die ik nog maar net gekocht had, was rijp voor de schroothoop.”

Warmte teruggevonden bij moeder in Wijnendale

“De diefstal, het voetprobleem, het zware ongeval en bijna zeker ook het juk van corona brachten me helemaal van streek. Plots kon ik Brussel niet meer binnenrijden of de stress overviel me. Een heel raar, vervelend gevoel. Die reeks tegenslagen heeft me de ogen geopend. Ik wou terug naar mijn roots, naar Torhout, naar mijn familie. Mijn vader Rik Debou (72) woont in de Oostendestraat, mijn moeder Christiane Verplancke (70) in de Wijnendale-Stationsstraat. In haar huis heb ik mijn kamer intussen heringepalmd. Ik ben er welkom en voel er de warmte die ik nodig heb.”

Een reeks tegenslagen heeft me de ogen geopend: ik wou terug naar mijn roots

Pieter wil zo snel mogelijk fysiek en mentaal weer paraat staan, al beseft hij dat er tijd voor nodig zal zijn. “Ik wil mijn nieuwe zaak in bijberoep nochtans Turbo Debou noemen”, lacht hij. “Want ik ben niet iemand die snel bij de pakken blijft zitten. Ik wil dat de zaken vooruitgaan. Maar nu ik mezelf tegengekomen ben, heb ik geen keuze: ik zal een poosje voldoende rust moeten nemen.”

Momenteel is Pieter waarnemend voorzitter van de Torhoutse Open VLD. “In september zijn er bestuursverkiezingen en dan wil ik me met volle kracht officieel voor het voorzitterschap kandidaat stellen. Ik ben al jaren bevriend met Piet Wostyn, die de lokale Open VLD sterk ondersteunt. Ik heb recent ontdekt dat we dezelfde voorouders hebben. We stammen beiden af van Petrus Debou uit Koekelare, die van 1656 tot 1688 geleefd heeft. Die had een tweeling, Jacobus en Judocus Debou. Eerstgenoemde is de verre voorvader van mij, laatstgenoemde van Piet, via diens moeder.”

Turbo Debou bouwt voort op familietraditie van vleeswaren

Met zijn nieuwe traiteurszaakje Turbo Debou wil Pieter fijne vleeswaren, ovenschotels, verse pizza’s en lunchschotels aan huis leveren. Hij wil ook als kok voor privéfeesten fungeren en op termijn events organiseren. “Zo treedt de ondernemersfamilie Debou weer op het voorplan. Ik ben de kleinzoon van wijlen André Debou, die zich in de vleesverwerking specialiseerde. In 1939 startte hij in de Oostendestraat een kleine slagerswinkel. Ook zijn broer Arseen zou later in die straat slager worden. In 1947 richtte André het openbaar slachthuis in de Vredelaan op. Hij bleef het bedrijf runnen tot in 1969, maar na het dodelijke ongeval van zijn zoon Dirk op 16 april 1967 had hij daar begrijpelijk maar weinig zin meer in. Dirk werkte mee in het slachthuis. Hij stortte in die dramatische zondagnacht met zijn auto van de brug over de spoorwegbedding Torhout-Oostende, nu De Groene 62, zo’n achter meter de dieperik in: tot op de toen net niet meer gebruikte treinsporen. Geen van de vier jonge inzittenden overleefde de fatale duik.”

“Zo zie je maar hoe broos het leven is. Dan kun je wel snappen hoe hard mijn eigen ongeval van 22 april me heeft aangegrepen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier