Pieter Breyne: “Ik wens voor 2020 dat de Tieltenaar zijn winkelstad wat meer in de armen sluit”

Pieter Breyne: "In een ideaal scenario zou gemotoriseerd verkeer in een groot deel van het kernwinkelgebied achter de fietsers moeten blijven." © Wouter Meeus
Tom Van Houtte

Pieter Breyne, gezicht van Tielt Kernwinkelgebied en samen met zijn vrouw Inge Derijcke van De Kamenier op de Markt, staat op de drempel van wat een bijzonder goed gevuld jaar wordt. De conceptstore verhuist naar de Kortrijkstraat en samen met de collega’s van het handelaarscomité wil Pieter zijn stempel drukken op de winkelstraten. “Voor 2020 wens ik dat de Tieltenaar onze winkelstad wat meer in de armen sluit.”

Tegen de volgende Tieltse Feesten willen Pieter en Inge met De Kamenier verhuisd zijn naar de Kortrijkstraat 57, waar ze het statige pand van de vroegere herenkledingwinkel Vanneste hebben gekocht. Daar gaan ze met hun twee tienerkinderen ook wonen.

Waarom verlaten jullie na vier jaar de Markt met de winkel?

Pieter Breyne: “Door een combinatie van factoren. Ten eerste wilden we niet meer huren en tegelijk zochten we een nieuwe woonst, op een kleiner stuk grond dan de 1.200 vierkante meter waar we nu wonen in de Meulebeeksesteenweg. Ik heb simpelweg de tijd niet voor het onderhoud van zo’n tuin. En we hadden ons vroeger al voorgenomen om met ouder worden weer in het stadscentrum te gaan wonen. Zo is de puzzel in elkaar gevallen.”

En ik die dacht dat jullie zo’n uitzicht op de Hallentoren nooit zouden willen ruilen.

“Het spreekt zeker aan, want er is genoeg interesse in ons vrijkomend pand, maar als ik in onze toekomstige winkel in de Kortrijkstraat aan het werk ben, merk ik dat er hier toch nog meer passage is dan op de Markt.”

BIO

Privé

Pieter Breyne (47) woont met zijn vrouw Inge Derijcke en hun kinderen Jérôme (18) en Léonie (16) in de Meulebeeksesteenweg, in het voorlaatste huis op Tielts grondgebied.

Loopbaan

Pieter, van opleiding ingenieur elektronica, adviseert als consultant voor KPMG de Vlaamse en federale overheid.

Vrije tijd

Af en toe gaan lopen en de hond uitlaten. Actief lid van de raad voor Lokale Economie en Tielt Kernwinkelgebied.

Voor mensen bij wie De Kamenier geen belletje doet rinkelen. Welk soort winkel is het precies?

“De Kamenier is gestart als een Scandinavisch geïnspireerde interieurwinkel, maar we zijn meer en meer geëvolueerd naar een conceptstore met natuurlijke producten en kleuren. Ook de handtassen die mijn vrouw verkoopt, zijn gemaakt van natuurlijk leder. Het concept is ‘puur wonen en meer’. Sinds twee jaar kunnen onze klanten ook terecht op de webshop www.dekamenier.be.”

Jullie zijn niet de enigen die de Markt verlaten. De uitbaters van Barville, ‘t Forum en Ter Halle houden het voor bekeken, met Cathy Fashion verdwijnt nog een modezaak… Wat heeft dat allemaal te betekenen?

“Hoewel ik echt wel een vernieuwde dynamiek voel in ons handelscentrum – óók op de Markt – moeten we durven toegeven dat het hier zeker op dinsdag- en woensdagavond redelijk stil is. Een café dat ook ‘s avonds open is zou daar mee verandering in kunnen brengen, want zo hebben we er niet veel. Door de verhuizing van de boerenmarkt is het ook op zaterdagnamiddag veel rustiger geworden op de Markt. Hoe je het ook draait of keert: het zijn vooral de cafés die het voelen.”

Veel is een kwestie van verkeerde perceptie, da’s ook het geval met de vermeende leegstand in onze stad

Afgelopen weekend beleefde de Markt nog eens twee hoogdagen ter gelegenheid van de kerstmarkt, die dit jaar wel een schot in de roos bleek te zijn.

“Ja, mede dankzij de samenwerking tussen Tielt Kernwinkelgebied en de Tieltse Middenstand en Ondernemingen, waarvoor wij vragende partij waren. Er was de fysieke link – door de terugkeer naar de Markt sloot de kerstmarkt veel nauwer aan bij de winkels – maar ook de organisatie van de fotozoektocht, waar 43 handelszaken uit de centrumstraten aan deelnamen, sorteerde een versterkend effect. Zo’n kerstmarkt brengt leven in de brouwerij en lokt logischerwijze ook extra klanten naar de winkels, van wie we alleen maar kunnen hopen dat ze Tielt als gezellige winkelstad hebben ontdekt. De Tieltenaar beseft het niet altijd zelf, maar we mogen echt preus zijn op onze Markt met zijn Hallentoren. In hoeveel steden en gemeenten is de marktplaats niet gewoon de uitloper van een steenweg of zo? Veel is een kwestie van verkeerde perceptie, da’s ook het geval met de vermeende leegstand in onze stad.”

Je kunt toch niet ontkennen dat bepaalde panden in de Kortrijkstraat al geruime tijd op invulling wachten.

“Je komt altijd uit bij de moeilijke gevallen, zoals het pand van de vroegere Blokker. Een heel moeilijke winkel om iets mee te doen: groot, smalle ingang, een laag plafond… Eigenlijk zou er daar een volledig nieuwe handelsruimte moeten komen. Ook een dossier als De Salamander, waar de bejaarde eigenaar al jaren niet wenst te verkopen, werkt die perceptie van blijvende leegstand in de hand.”

Pieter Breyne:
© WME

Je hebt het duidelijk lastig met bepaalde veralgemeningen.

“Omdat we met negatief doen nergens geraken. Ik wind me echt op over bepaalde reacties die er gekomen zijn op de Facebookpagina van het ‘Burgerinitiatief voor een duurzame eigentijdse collegesite’, meer bepaald op de plannen voor de verbouwing van een woning op de hoek van de Kortrijkstraat en de Ontvangerstraat tot een flatcomplex met handelsruimte. Akkoord, er zal daarvoor wat groen sneuvelen, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat we midden de Kortrijkstraat ook met een mini-Collegesite te maken krijgen. Ben ik tegen groen? Zeker niet, maar achter het station koop je bij wijze van spreken een hectare voor groenaanleg tegenover een are hier.”

Ben je tevreden met de evolutie in het dossier-Collegesite?

“Ik ben er nu letterlijk dicht bij betrokken, want het project reikt bijna tot in de tuin van onze nieuwe woning. Van mijn part kan de ontwikkeling van de site niet snel genoeg beginnen. Het kan niet bij participatieoefeningen en studies blijven. Daarom ook juich ik toe dat het stadsbestuur de resultaten van de mobiliteitsstudie niet afwacht om in actie te schieten. Ik garandeer je dat er meerdere winkelketens wachten op voldoende grote panden die er vandaag niet zijn in ons centrum.”

We willen de community via #shoppingtielt echt doen leven

Voor wie het nog niet duidelijk mocht zijn: je bent een van de gezichten van het relatief nieuwe handelscomité Tielt Kernwinkelgebied. Wat doen jullie precies?

“Tielt Kernwinkelgebied is geen feitelijke vereniging, maar een groepering van een twaalftal enthousiaste handelaars die hetzelfde doel nastreven. Aangezien er van straatcomités geen sprake meer is, proberen wij nu als spreekbuis te fungeren van de winkels en handelaars uit de Kortrijkstraat, Markt, Bruggestraat en het begin van de Ieperstraat. We plegen geregeld overleg met het stadsbestuur en organiseren initiatieven om Tielt beter op de kaart te zetten als winkelstad. Er zijn de klassiekers als de Window Fashion Days en de Modeloper en wij hebben daar nog Late Night Shopping in mei en Apero Shopping in oktober aan toegevoegd. We hadden recent ook een stem in de aankoop van de gesmaakte nieuwe kerstverlichting door het stadsbestuur en investeerden in windlichten die de hele maand december voor feeërieke straten zullen zorgen.”

DE TIPS VAN PIETER

Culinair

“Ik ben fan van de klassiekers op de Markt en dan heb ik het in de eerste plaats over Markt 4, Piadza, Botermarkt en De Wildeman. Vooral vanwege de gezelligheid, maar natuurlijk ook omdat de uitbaters geen onbekenden zijn. Hoewel Tielt trots mag zijn op zijn vele horecazaken, ontbreekt het ons aan een Chinees restaurant. Zelf vind ik dat niet zo erg (lacht), maar qua aanbod zou het nog net ietsje meer mogen zijn.”

Shoppen

“Ik koop kleding en schoenen graag bij respectievelijk Federico Moda en Mayfair, maar ook hier geldt dat er wel nog wat winkels bij mogen. Laten we via ons toekomstig digitaal platform eens een bevraging organiseren, dan kunnen we volgens de antwoorden ook gericht het invulbeleid van leegstaande en vrijkomende panden gaan sturen en geïnteresseerden die het gezochte genre winkel hier wensen te starten actief gaan ondersteunen.”

Mooie plekjes

“Ik hou ervan om met onze golden retriever Billie langs de oude spoorwegbedding tussen Meulebeke en Tielt te gaan wandelen. Weinigen kennen dat pad, ik eigenlijk ook pas sinds we een viervoeter in huis hebben. Het is een mooi, rustig traject van om en bij de twee kilometer, tussen de Sint-Amandstraat en het station van Tielt.”

Reizen

“Ik geloof dat we de voorbije zomers al zeven, acht keer met het gezin naar Maccagno zijn gereisd, een plaatsje aan het Lago Maggiore in het noorden van Italië. Het gezin van mijn schoonbroer heeft er een eigendom en we gaan er samen naartoe. De combinatie van water, bergen, lekker eten en bijhorend wijntje geeft je na een druk werkjaar een instant vakantiegevoel.”

Jullie werken ook een gezamenlijk socialemediaplatform uit. Wat is daar de bedoeling van?

“#shoppingtielt wordt al goed gebruikt, maar we willen nog meer doen met die hashtag. Toen recent de nieuwe kerstverlichting werd opgehangen, was er hier en daar een Tieltenaar die daar een foto van postte, eveneens enkele handelaars, terwijl ook de stad een en ander verspreidt. Het is de bedoeling om dat soort zaken via die hashtag en een Facebook- en Instagrampagina met dezelfde naam beter te stroomlijnen. En we willen die community echt doen leven. We hebben er via OC West zelfs een toelage van 4.000 euro voor gekregen.”

Er lopen ook onderhandelingen met het stadsbestuur om van de Kortrijkstraat een fietsstraat te maken?

“Klopt. Wij, het stadsbestuur, de Fietsersbond, het Burgerinitiatief, allemaal strijden we voor hetzelfde doel: de stad levendiger en tegelijk ook leefbaarder maken. Overleg met al die partijen heeft uitgewezen dat er een draagvlak is voor een fietszone: een aaneenschakeling van fietsstraten. In een ideaal scenario zou gemotoriseerd verkeer dan in een groot deel van het kernwinkelgebied achter de fietsers moeten blijven. Een goed uitgangspunt lijkt me vanaf het kruispunt van de Kortrijkstraat met de Steenstraat, richting Markt tot en met de Bruggestraat. We hebben ons idee al overgemaakt aan het stadsbestuur, dat in de context van de bestelde mobiliteitsstudie de afweging zal maken.”

Wat mag ik Tielt als winkelstad tot slot wensen voor 2020?

“Dat de Tieltenaar zijn winkelstad weer een beetje meer in de armen sluit, al heb ik de indruk dat het de goede richting uitgaat.”