Piet Defever neemt afscheid van de bibliotheek in Kooigem

© EDB
Redactie KW

Komende maandag is de laatste werkdag van Piet Defever (61) in de bibliotheek van Kooigem. Zaterdag is hij nog één keer in de bib van Bellegem.

Piet Defever gaat met pensioen. Hij was hét gezicht van de bibliotheek van Kooigem en die van Bellegem. Buiten de openingsuren van deze twee afdelingen was hij ook actief in het team collectie van de bibliotheek in Kortrijk. “We doen daar de boekenaankoop en -verwerking voor alle buurtbibliotheken“, legt hij uit. “Vroeger stelden we per filiaal de collectie samen. Dat heb ik 40 jaar zelf kunnen doen”, vertelt Piet, die zijn collectie koos in functie van zijn lezers. “Het was een bib à la carte”, zegt hij.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=-TV-LBM_Vdw

Piet groeide op in Kooigem. “In 1976 stopte de parochiebibliotheek in de vroegere meisjesschool van Kooigem. In 1978 startte ik de bib opnieuw op, maar deze viel ondertussen onder de stad. Er was twee jaar geen werking meer maar de boeken lagen opgestapeld. Ik kon deze onmiddellijk aanvullen met kelderboeken van de Drie Hofsteden. Zo was er hier onmiddellijk een volwaardige collectie.” Piet woonde toen in het vroegere klooster. “Dit hadden mijn broer en ik in twee gedeeld, zodat we elk onze wooneenheid hadden.” Piet woonde er 11 jaar met zijn gezin. In 1989 ging hij in de Molentjesstraat in Kooigem wonen. Nu woont hij in Heule. Piets partner Wivien Desimpelaere werkt ook in de bibliotheek. Zij werkt in het filiaal Bissegem en in de hoofdbibliotheek.

Kooigem leren lezen

Piet was een graag geziene bibliothecaris. “We zullen hem zo missen”, luidt het bij zowel volwassenen als kinderen in Kooigem en Bellegem. Piets snoepdoos was ‘wereldberoemd’ en gekend bij alle kinderen. “Als hij ons eventjes geplaagd had, mochten we zelfs twee snoepjes”, vertellen de kinderen. Voor een grapje en een plagerijtje was Piet altijd wel te vinden. En ravotten en verstoppertje spelen met de kinderen tussen de boekenrekken gebeurde ook regelmatig. “Piet heeft de jeugd van Kooigem leren lezen“, vertellen de bezoekers van de bibliotheek. “Piet beaamt dat hij met de kinderen soms een kleine quiz speelde bij het binnenbrengen van een boek. Zo werden ze gestimuleerd om hun boek zeker uit te lezen”.

Onder de grote lezers in Kooigem behoorden ook Leen Dendievel, Hanne Odiele en Fanny Lecluyse. “Hoewel het niet is door het lezen dat deze laatste goed zwemt”, lacht Piet. Piet zag gedurende zijn loopbaan ook verschillende liefdes ontluiken. “Tussen de rekken van de bib was hiervoor een ideale locatie”, grinnikt hij.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=yjmqB-UGtDU

Nu er meer tijd vrij komt is Piet vastberaden om aan zijn conditie te werken door meer te lopen en te fietsen. “Daarnaast zijn er schilder- en verbouwingswerken te doen bij onze kinderen. Wivien en ik hebben elk drie kinderen en er zijn al vier kleinkinderen en eentje op komst. Daarnaast zal ik de tuin onderhouden, mijn spel op de trombone wat verfijnen en nu en dan een babbeltje met een drankje zullen er ook wel bij horen”.

Veilige leesomgeving

Piet wordt opgevolgd door Natasja Mahau (36), die uit Ingelmunster komt maar nu in Gullegem woont met Jannes Van Reeth. Ze werkte negen jaar in de bibliotheek van Lendelede en was daarvoor werkzaam in een videotheek in Izegem. Ze doet nu secretariaat en personeel en halftijds onthaal in de hoofdbib. Ze houdt van reizen, eten en drinken.

Piet Devefer kreeg een mooi afscheid van alle kinderen van het lager van vbs Bellegem .
Piet Devefer kreeg een mooi afscheid van alle kinderen van het lager van vbs Bellegem .© EDB

“Het valt me op dat Piet doorheen de jaren een sterke band opbouwde met de kinderen die langskomen in de bibliotheekfilialen in Bellegem en Kooigem”, zegt Natasja. “Daar zitten zijn snoepjes misschien ook wel voor iets tussen. Piet vindt het heel belangrijk om de kinderen bij naam te kennen en geeft hen het gevoel dat ze mogen ‘thuis komen’ in de bib. Zo heeft hij voor hen een veilige leesomgeving gecreëerd. Ik hoop hier in zijn voetsporen te kunnen treden. Ik zie de school en de Kooigemnaren als mede-eigenaars van de bibliotheek. Samen kunnen we er een leuke lees- en ontmoetingsplek van maken!” Volgens Natasja is de grote meerwaarde van een buurtbib het persoonlijk contact, waarbij de buurtbibliothecaris het leesplezier kan ondersteunen voor jong en oud.

Bedanking door de hele school

Dinsdag kwamen alle kinderen van het lager van vbs Bellegem naar de bibliotheek om Piet te bedanken met een flesje, ‘de bieb van Piet’ en met van iedere klas een zelfgemaakte kaart. Er werd tenslotte een bedankingsliedje gezongen voor Piet op de tonen van ‘Leef’ van André Hazes.

https://www.youtube.com/watch?v=hJU1GzJuZlI

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier