Pientere André Norman bridget nog altijd op zijn negentigste in Waregem: “Uit het niets in eerste ploeg”

Boven: secretaris Gino Verschueren, voorzitter Kristof Bossuyt en general assistent Ria Demeestere. Onder: wedstrijdeider Ivan Windels, de negentigjarige André Norman en zijn broer Beni. © PPW
Redactie KW

Bridgeclub Waregem is met meer dan 140 leden de grootste in West-Vlaanderen. Wekelijks loopt hun lokaal in De Treffer meerdere keren aardig vol voor de vele oefensessies, diverse wedstrijden en tornooien. Hun oudste lid is André Norman, die op zijn negentigste nog aardig meedraait in het circuit.

André stamt uiteraard uit een periode dat een tv geen evidentie was. Vooral kaarten was toen al één van de vele familiegebeurtenissen. Op jonge leeftijd werd hij al vlug bij het kaartspel betrokken. Manillen, bieden en wiezen waren toen zeer populair.

Ze misten door het napraten na een wedstrijd eens de afrit in Waregem

“Al vlug wist André dat wiezen zijn ‘dada’ was”, verduidelijkt bridgeleraar Guy Decock. “Mochten ze nu nog zijn DNA ontleden, zou het waarschijnlijk vol zitten met azen en heren. Het was dan ook een fluitje van een cent voor zijn broer Beni (78) om hem (inmiddels dertig jaar geleden, red.) te overtuigen om samen met hem te komen bridgen. Hij volgde vlug een snelcursus bij meester Valcke en zoals dat toen de gewoonte was, werden ze onmiddellijk ingezet in competitie. Tot ieders verbazing eindigden ze in hun eerste jaar onmiddellijk als tweede en daarna werden ze jaar na jaar kampioen. Meteen werden ze opgenomen in de eerste ploeg van Waregem en konden ze wedijveren met vele andere clubs in tweede nationale.”

Echte kampioenen

De broers Beni en André waren en zijn nog steeds een te duchten paar. Vroeger speelden ze altijd samen op dinsdagavond, woensdagnamiddag en donderdagavond. Door zijn gezegende leeftijd houdt André het nu enkel op namiddagsessies en -wedstrijden. Zowat alle tornooien in West- en Oost-Vlaanderen prijken op hun palmares. Beni dokterde al zo’n duizend verschillende spelmomenten uit. Voor ze aan de slag gaan neemt André ze nog geregeld door.

Opgaan in het spel

“Ze gaan volledig op in het spel“, knipoogt wedstrijdleider Ivan Windels. “Zo kwamen ze eens terug van een gewonnen tornooi in Knokke. Via Aalter namen ze de E17. Door het napraten en analyseren van de wedstrijd misten ze de afrit Waregem. In Deerlijk mocht Beni dan ook rechtsomkeer maken.”

André zag het levenslicht op donderdag 29 augustus 1929 in de Liebaertstraat in deelgemeente Desselgem, op de plaats waar nu het standbeeld van Briek Schotte staat. In het kielzog van zijn vader volgde André aanvankelijk de vlasstiel maar in de late jaren vijftig schakelde hij over op het weven.

In de Meierie, waar hij ook woonde, had hij een thuisweverij. Sinds oktober 2018 woont hij met zijn vrouw Monique Adins (82) in De Meers. (PPW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier