Piek van besmettingen in Ledegem: “We zien een duidelijke link met de buren van Moorsele”

De voorbije twee weken zijn in het landelijke Ledegem 13 coronabesmettingen opgedoken. Een vrije hoge piek op korte termijn, maar reden tot paniek is er volgens burgemeester Bart Dochy (CD&V) niet. “We hebben alles goed in kaart gebracht en konden hoogrisicocontacten opsporen.”

Bart Dochy, burgemeester van Ledegem. © Jan Stragier

Een kleine twee weken na de corona-opstoot in de Wevelgemse deelgemeente Moorsele heeft het virus zich verplaatst naar buurgemeente Ledegem. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano en wordt bevestigd door burgemeester Bart Dochy (CD&V). Sinds 1 juli werden in Ledegem 13 nieuwe coronabesmettingen geteld. Opvallend veel voor een gemeente met minder dan 10.000 inwoners. Ledegem wordt dan ook als een potentiële broeihaard aanzien.

Vooral ouderen

“Via onze huisdokters hebben we de huidige besmettingen goed in kaart kunnen brengen”, duidt burgemeester Dochy. “Het blijkt om twee concrete clusters, allebei in deelgemeente Ledegem, te gaan: eentje die we kunnen linken aan een gezin en een groep besmettingen met duidelijke banden met de buren van Moorsele. Het gaat vooral om ouderen. In Sint-Eloois-Winkel en Rollegem-Kapelle zijn geen besmettingen vastgesteld.”

Toch maakt de burgemeester zich op vandaag geen zorgen. Hij stelt de situatie onder controle te hebben en kon dankzij de hulp van de huisartsen de contacten van de met corona besmette inwoners opsporen. “Gisteren (dinsdag, red.) is bij een 30-tal mensen een test afgenomen. Die mensen beschouwen we als hoogrisicocontacten. Laat ons hopen dat er geen nieuwe positieve gevallen opduiken. Mochten ze nu alle 30 besmet blijken, dan is het hek wel van de dam. We wachten voor alle duidelijkheid nog op de resultaten van die tests.”

Geen reden tot paniek

Volgens de Ledegemse burgemeester is het nu vooral belangrijk dat alle inwoners, verenigingen en sportclubs extra waakzaam blijven. “We hebben de clubs, speelpleinwerking en verenigingen met activiteiten dan ook aangeschreven en hen de basisregels nogmaals duidelijk op het hart gedrukt”, stelt Bart Dochy. “Maar nogmaals: er is geen reden tot paniek. Zeker niet als iedereen blijft opletten. Het belangrijkste is dat we snel konden schakelen en de mensen isoleren.”

De meest recente cijfers over de coronabesmettingen in onze provincie vindt u op www.kw.be/coronakaart

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.