Pianist en componist Tom Kristiaan uit Jabbeke geeft Gymnopédies eigen toets

© Foto Davy Coghe
Redactie KW

Iets meer dan een jaar na zijn eerste solo album ‘In Deep Woods’, brengt pianist en componist Tom Kristiaan nieuw werk uit: het mini-album ‘Tom’s Gymnopédies’. Het album is genoemd naar de gelijknamige pianowerken ‘Gymnopédies’ van Erik Satie uit eind 19de eeuw.

Tom Kristiaan herbewerkte de eerste twee Gymnopédies en stak ze in een nieuw kleedje in zijn eigen typische stijl: dromerige pianoklanken met herkenbare melodieën en niet te vergeten een licht melancholisch sausje erover. Een mengeling tussen klassiek en new age.

Tom Kristiaan is afkomstig uit Jabbeke, volgde als kind muzieklessen in het stedelijk conservatorium in Brugge en later ook diverse disciplines in de conservatoria in Antwerpen, Oostende en Kortrijk. Hij speelt piano, accordeon en componeert filmische muziek. Zijn eerste cd werd al gebruikt in verschillende filmfragmenten en reeksen, onder andere op VTM.

“Nu er geen concerten en events meer mogelijk zijn, heb ik mijn tijd geïnvesteerd in het maken van dit nieuw mini-album”, zegt Tom Kristiaan.

Wereldberoemde Erik Satie

“Een gewaagde uitdaging want het werk van Erik Satie is wereldberoemd. Als componist heb je je eigen stijl, je hebt de neiging om in dat genre te blijven. Het idee was om een totaal ander stuk te nemen en dat om te vormen. Ik hoop dat ik er toch een beetje mijn eigen ding van gemaakt heb. Het is dromerig en melancholisch.”

De plaat is sinds deze week beschikbaar op Spotify en later deze maand zal de EP verschijnen op de online platformen i-Tunes, GooglePlay, Deezer, Apple Music, enz.

En in samenwerking met de Nederlandse fotografe Iris Hartman realiseerden we een samensmelting van muziek en beeld. Gebaseerd op haar prachtige natuurfoto’s van vooral bomen heb ik muziek geschreven en nu brengen we beeld en klank bij elkaar”, vervolgt Tom. “Deze beeldmontages met muziek vind je op Youtube als je mijn naam intikt.”

In deze tijden probeert Tom ook de medemens een hart onder de riem te steken. Eerder gaf hij al een concert voor de Jabbeekse woon- en zorgcentra. Op Moederdag bracht hij een livestreamconcert en op zondag 17 mei deed hij er nog een liveconcert via Facebook bovenop. (PA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten