Phoenix Barber opent zaterdag voor het eerst in Heule

Phoenix Barber opent in de Kortrijksestraat© Kurt De Schuytener
Phoenix Barber opent in de Kortrijksestraat© Kurt De Schuytener
Redactie KW

Zaterdag is de verlossende dag voor de kapperszaken. Ze mogen terug aan de slag. Voor de 37-jarige kapper Fayez Abou Kors is het daarbovenop de start van zijn nieuwe kapperszaak ‘Phoenix Barber’. En dat die zaterdag op een dertiende valt, is wel héél toevallig, als je naar Fayez’ parcours kijkt.

‘Het is de geknipte persoon’, ‘we zitten met de handen in het haar’ of ‘het is om je haren uit te trekken’ zijn spreekwoordelijke gezegdes waar we weldra weer mee lachen, al is het nu nog eerder groen dan hartelijk. Zaterdag is het zover: de haren kunnen weer professioneel gekortwiekt worden. Een van die professionals is kapper Fayez. Hij is er niet een van dertien in een dozijn. Aan kapperservaring heeft hij alvast niets te kort. Als 14-jarige jongen ging de man van Libanese afkomst in zijn land werken bij een barbier. Daarna was hij jarenlang kapper/hairstylist voor Libanese tv-shows. Fayez begon daarna een eigen zaak in Libanon.

Geluksgetal 13

“Deze coronaperiode is een raar gegeven, we moeten het allemaal ondergaan”, vertelt Fayez. “Je moet er positief tegenaan kijken. Het is een moment in je leven. Plots is er een dag dat het voorbij is. Herkenbaar voor een andere periode in mijn leven… In 2013 had ik kanker. Ik vocht vijf jaar tegen leukemie. De dokters hadden me al ten dode opgeschreven, maar ik heb het overleefd. Toen ik genezen was, verkocht ik mijn wagen en ging op 13 augustus 2017 op reis naar Antwerpen. Daar ontmoette ik mijn huidige man Koenraad Wylin uit Sint-Eloois-Winkel. Op 13 november 2017 kwam ik terug naar België. Het jaar erna kwam ik opnieuw om er op 13 februari 2018 met Koenraad te trouwen. Op 13 februari 2021, onze derde huwelijksverjaardag, open ik mijn nieuwe zaak ‘Phoenix Barber’. Dertien is mijn geluksgetal.”

Een droom komt uit voor de 37-jarige Libanese barbier. “Ik wilde graag een zelfstandig kapperssalon in België”, zegt Fayez. Hij kwam aan in België, leerde Nederlands en volgde het integratietraject om zich vlot in te burgeren en zich aan te passen aan de Belgische cultuur. Fayez is geen barbier zoals er nu overal barbierszaken in het straatbeeld verschijnen. “Voor alle duidelijkheid: ik ben geen vluchteling. Ik ben gewoon een Libanese man die getrouwd is in België. Ik werk hier van mijn eerste dag, betaal belastingen zoals iedereen. Om het in kapperstermen te zeggen: scheer ze niet allemaal over dezelfde kam .”

Café de vijfwegen

Na vier jaar leegstand is het voormalig café De Vijfwegen dus omgebouwd tot een ‘barber & beautysalon’ voor heren en kinderen. In de wachtruimte komt ook een kleine bar. Dit hoekgebouw krijgt na een turbulent verleden een nieuwe functie. De buren zijn er niet rouwig om. “Gelukkig is het geen café meer, want lawaai en allerlei andere hinder waren schering en inslag”, zeggen de buren.

Voor Fayez komt de heropstart van de kapperszaken goed gelegen. Fayez is er klaar voor. “Mijn agenda is al voor de eerste weken volzet. Ik wil mensen gelukkig en mooi maken. Haar is een uitstraling van schoonheid en schoonheid is trots. Ik hoop dat de corona wegebt zodat iedereen terug aan de slag kan. Er zijn nu al genoeg handelaars die verdrinken in de schulden. Ik ben blij dat ik kan starten en hoop dat alle andere handelszaken snel volgen”, besluit kapper Fayez Abou Kors. Phoenix Barber, Kortrijksestraat 155, 8501 Heule. Info en reserveren: phoenixbarber.be@gmail.com – 0493 85 59 39. (CH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.