Philippe Vindevogel uit Tielt blijft zich verder inzetten voor de stichting Me To You

Philippe Vindevogel blijft via de stichting Me To You de strijd tegen leukemie verderzetten. © foto Nele
Redactie KW

De stichting Me To You, samen sterk tegen leukemie, organiseert tal van projecten om geld in te zamelen, bedoeld om het onderzoek naar leukemie financieel te ondersteunen. Maar de coronapandemie maakt het er niet eenvoudiger op. Heel wat projecten kunnen niet doorgaan.

De stichting Me To You werd opgericht in mei 2014 in Loving Memory van Els Maes die intussen overleden is. Els vocht drie jaar tegen de ziekte leukemie. Ze was getrouwd met Philippe Vindevogel. Momenteel is Philippe een van de drijvende krachten achter de stichting. Hij vertelt graag wat meer.

“Soms gebeuren er dingen in je leven die grote gevolgen kunnen hebben. Ook in mijn gezinsleven vond dit plaats. Bij mijn echtgenote Els werd er acute leukemie vastgesteld. Voor mensen die daar niet bij betrokken zijn, is dit eerder een naam van een ernstige ziekte. Voor ons gezin was leukemie een onzichtbare vijand. Spijtig genoeg moesten wij afscheid nemen van Els.”

“Het idee voor het opzetten van onze stichting groeide naar aanleiding van de talrijke contacten die wij in de loop van die drie jaar hebben gehad met medepatiënten, familieleden, verpleegkundigen, artsen en onderzoekers. Els is altijd met open vizier blijven vechten tegen haar ziekte en haar vurige wens was om die strijd via zo’n stichting ook te kunnen blijven voortzetten.”

“De naam van de stichting Me To You houdt enige symboliek in en is een woordspelletje waarbij ME symbolisch staat voor de initialen van Maes Els. De baseline Samen Sterk legt dan weer een link naar de familienaam van Els, Maes, waar het een verhaspeling van is.”

Onderzoek kost geld

De stichting heeft een bestuur, een adviescomité en een aanbevelingscomité van sympathisanten. De stichting wil het onderzoek naar leukemie steunen, zet zich in voor het behouden van een optimale levenskwaliteit van de patiënt en heeft als hoofddoel de verdere opmars van leukemie tegen te gaan.

“De stichting geeft ons de kans om schouder aan schouder de strijd tegen leukemie verder te zetten. Die strijd willen winnen is mijn drive om me in te zetten voor de stichting. Onderzoek is broodnodig maar kost veel geld. Door een financiële bijdrage te leveren, kan de kennis over leukemie vergroot worden en kunnen er nieuwe en betere behandelingen op punt gezet worden.”

Door corona kunnen wij nergens naartoe om ons verhaal te doen

“Op basis van ons budget worden er projecten uitgewerkt. We organiseren een drietal grote projecten per jaar. Ieder project vraagt veel inspanning. De voorbereiding duurt soms lang en zo budgetteren wij op lange termijn. We surfen dan ook graag mee op bestaande evenementen zoals activiteiten van een serviceclub, de sportdagen op scholen, de activiteiten bij een atletiekclub en noem maar op.”

De coronaperiode maakt het er niet eenvoudiger op en raakt ook Me To You. “Momenteel kunnen wij door de coronamaatregelen nergens naartoe om ons verhaal te doen. Wij moeten ons herbronnen. Zo zijn wij een zoektocht begonnen in de medische sfeer bij bedrijven. Een leuk gegeven is om producten te verkopen met ons logo erop vermeld.”

“Daarnaast zochten wij een groot netwerk en kwamen bij Club Brugge terecht. Het is voor ons ook belangrijk dat we in de picture blijven staan.”

Music For Life

“We kregen jaarlijks veel steun van de actie Music For Life. Dit jaar gooien ze het over een totaal andere boeg en dat speelt in het nadeel van de vele stichtingen. Ook wij waren verrast over hun beslissing. We hebben totaal geen inspraak gehad. Hun verhaal werd zomaar de wereld ingestuurd. Dit jaar focust Music For Life immers op de directe, fysieke deelname van de mens. Voor bepaalde goede doelen kan dit goed zijn, voor ons dan weer niet.”

“Jaarlijks spenderen wij zo’n 150.000 euro aan onderzoekprojecten. Via de actie Music For Life halen wij 35 procent van ons budget binnen. Dit is een groot pak inkomsten dat nu wegvalt. Toch zijn wij niet ondankbaar. Wij werkten vijf jaar goed mede door de steun van Music For Life. Wij geven de hoop niet op.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier