Philip Cracco kijkt vooruit naar 2018: “Een huwelijk met Aisha zit er niet in”

Philip Cracco in zijn Jobfixers-kantoor in Roeselare. We zien ook enkele Roeselaarse medewerkers met vlnr. Charlotte, Nele, Louise en Marlies. (Foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Het nieuwe jaar wordt het jaar van Philip Cracco. Nadat in 2016 kanker werd vastgesteld bij de Roeselaarse ondernemer, stond 2017 in het teken van behandelingen en het vechten tegen de ziekte. Philip Cracco is vastbesloten om van 2018 ‘zijn jaar’ te maken. Daarin staat de aandacht en begeleiding van zijn kinderen en de uitgroei van zijn uitzendbureau Jobfixers centraal. Maar 2018 wordt ook het jaar van de kwaliteit en dit op ieder vlak. “Het leven is te kort en daarom zoek ik in alles naar het beste”, aldus de opper-Jobfixer.

We ontmoeten Philip Cracco (55) in het kantoor van Jobfixers in de Westlaan. Strak in het pak, rode sokken en een rode das, niet toevallig de hoofdkleuren van Jobfixers, het uitzendkantoor dat hij afgelopen zomer heeft opgestart.

Hij overloopt er samen met zijn 22-jarige zoon Pieter-Jan-Michiel zijn ‘State of the Union’ die hij dit weekend zal voorstellen aan zijn Jobfixers. Pieter-Jan-Michiel loopt nog een vijftal maanden businessstage in Stellenbosch bij Muratie, één van de oudste wijnbedrijven van Zuid-Afrika. Dan is het de bedoeling dat hij bij Jobfixers aan boord komt. “Als hij dit ziet zitten en als hij zich amuseert”, pikt Philip Cracco onmiddellijk in. “Pieter-Jan-Michiel en Marie-Julie-Pascale moeten iets doen in hun leven dat ze echt graag doen. Anders hou je dit niet vol en is de kans op succes ook klein.”

De powerpoint wordt afgesloten en Philip is één en al oor. “Wist je trouwens dat mijn officiële naam Philiep is”, stipt hij aan. “Mijn grootvader gaf mij na de geboorte aan op het stadhuis door omstandigheden en de brave man had waarschijnlijk iets te veel gevierd. Zo werd ik officieel Philiep, met een ‘e’ erbij op een vreemde plaats. Niet altijd een voordeel want ik had eens een vliegtuigticket gekocht op naam van Philip Cracco, de naam die ik al mijn hele leven gebruik, en bij de controle duurde het toch een hele tijd vooraleer men mij aan boord liet .”

Jou kennende heb je er een spetterend eindejaarsfeest van gemaakt?

Philip Cracco: “Dat heb je volledig mis. Ik heb de overgang gevierd bij vrienden thuis, zij hadden een stevig feestje voorbereid. Het was een leuk feestje maar helemaal niet wild of decadent. En met Kerstmis had ik familie, kennissen en klanten bij mij thuis uitgenodigd. Dan waren we met 35 gasten en het was ook superleuk. De grote feesten met eindejaar zijn niet zo aan mij besteed. Je komt aan in een grote zaal, je krijgt een gek hoedje op je hoofd en je bent bijna verplicht om onmiddellijk de feestroes op te snuiven en uit de bol te gaan. Wel, in die periode moet dat niet voor mij. Ik vier Kerstmis en het nieuwe jaar liever iets rustiger, echt waar .”

Wordt 2018 het jaar van je gloednieuw uitzendkantoor Jobfixers?

“Het wordt absoluut het jaar van Jobfixers! Wij geven dit weekend een dagseminarie onder het thema ‘Piraten’. We zien onszelf als de piraten van de uitzendsector. Wij zijn het kleine bedrijfje dat nu en dan eens uitpakt met een stunt, dat nu en dan eens tegen de schenen schopt en dat zijn plaats zoekt en opeist tussen de grote spelers. En dat zal nog wel een tijdje zo zijn want de uitzendsector is zo groot geworden! Vooraleer we één procent van de markt zullen bestrijken, vermoed ik dat we meer dan 100 kantoren moeten hebben. We zullen dus nog een tijdje de piraat zijn .”

“In mijn hoofd ben ik al heel lang bezig met dit nieuwe uitzendbedrijf. Maar ik was gebonden door een verbodsclausule in het contract toen ik enkele jaren geleden mijn vorig bedrijf verkocht. Dat verbod om een soortgelijk bedrijf op te richten, verviel op 3 juli 2017 en vanaf dan zijn we keihard beginnen werken om Jobfixers op te starten. We hebben geen vakantie genomen in juli en op 7 augustus zijn we gestart met een vijftiental teams van twee personen. In september hadden we 25 teams, nu al 30 en tegen 1 februari willen we afklokken op 40 teams. Nu al zijn er Jobfixers van Mol tot Ieper en er zullen er nog bijkomen .”

Waarom ben je opnieuw in die sector begonnen? Je hebt al dergelijk bedrijf grootgebracht, ervoor geknokt en gecasht, en nu start je opnieuw vanaf nul?

“Eerst en vooral doe ik dit omdat het een sector is die ik zeer goed ken. Ik heb er toch al 23 jaar ervaring in en ik mag toch zeggen dat we dit in het verleden goed hebben gedaan. Bovendien is de uitzendwereld een biotoop waar het rond jonge mensen draait die ontzettend veel energie en creativiteit aan de dag leggen en die hun deel van de economie opeisen. Ze hebben een ongelooflijke drive en ze hebben ook vaardigheden waarvan ook oudere werknemers kunnen leren. Ik zie dat nu bij mijn zoon. Hij giet de hele seminarievoostelling in een powerpoint met commentaar en hij doet dat sneller dan dat ik het kan denken en zeggen! Ik kan de jeugd dan wel de ‘tips an tricks’ van het zaken doen meegeven maar ik leer ook zelf heel veel van hen. Jobfixers zal wellicht één van mijn laatste wapenfeiten zijn op zakelijk vlak en indien mijn kinderen dit willen verder zetten en nog verder uitbouwen samen met mijn supergemotiveerd managementteam, zou ik een gelukkige vader zijn. Maar hen verplichten om dit verder te doen, wil ik zeker niet doen.”

Jobfixers is niet onopgemerkt op de markt gekomen: er was wat heisa rond het feit dat je enkel mooie meisjes zou aanvaarden en dat die op rode pumps moeten lopen?

“Dat was ongelooflijk, hé! Maar op marketingvlak was het een schot in de roos natuurlijk. Die rode schoenen zijn er toevallig gekomen. Na de eerste maand kregen de dames die hun eerste opleidingen achter de rug hadden een paar rode schoenen met hoge hakken. Rood is de hoofdkleur van Jobfixers en we hebben natuurlijk ook gekozen voor een sierlijke schoen. De ‘boekskes’ zijn daar dan op gesprongen en schreven dat je enkel rode sexy schoenen moet dragen en knap moet zijn om bij Jobfixers te werken. Wat natuurlijk flatterend is voor bijvoorbeeld onze medewerkers die 45 jaar zijn (lacht). Maar dat relletje was super voor ons. Ik bekijk het in de 80/20-verhouding: 20 procent van de mensen vindt het niet kunnen wat wij doen, 20 procent vindt het leuk en 60 procent heeft er geen uitgesproken mening over. Maar de boodschap komt wel aan. Dat is goed want wij hebben niet de grote marketingbudgetten van onze collega’s. En wij zoeken inderdaad altijd de kantjes op, het mag en moet een beetje ‘edgy‘ zijn. Wij willen uit de band springen en tegelijk ons uiterste best doen om onze klanten een droomjob aan te bieden.”

Een paaldanseres inhuren op je stand op de Bedrijfsdagen in Kortrijk was zeker ‘edgy’ !

“Maar natuurlijk. Er stonden daar honderden bedrijven en men heeft over één stand gepraat: de onze. Indien wij daar hadden gestaan met pannenkoeken gemaakt van kamelenmelk dan had er geen mens over ons gesproken. Maar nu hebben we daar een paal geplaatst en twee paaldanseressen ingehuurd. Waarom paaldansen? Tik dat eens in op internet! Je krijgt duizenden, misschien zelfs miljoenen hits, je weet niet waar eerst kijken. Wij hadden nooit mogen hopen dat dit massaal zou opgepikt worden door de media. Bovendien kozen we ook voor een beetje ‘nostalgische erotiek’ (lacht). Waar kun je nog paaldanseressen zien? Ik zou het niet weten, hoor. Internet heeft de stripteasebar en het paaldansen gewoon verdrongen. Dat is oubollig geworden. Het moet allemaal veel harder en directer.”

Wordt 2018 ook het jaar van de horlogerie?

“Dat zou het inderdaad moeten worden. Toen ik Rodania overnam, had ik niet gedacht dat het zo langzaam zou gaan. Het is geen makkelijk parcours geworden maar ik heb veel geleerd. Het zijn comlexe stappen van de productie tot de uiteindelijke verkoop van een horloge. En dan speelt internetaankoop ook nog een grote rol. Veel juweliers staan huiverachtig tegenover de online-verkoop. Maar we kunnen dat niet meer wegdenken uit onze leefwereld. Ik geloof dat we nu een goede verhouding en business model hebben met onze dealers. Rodania heeft opnieuw de positie gekregen die ze verdient. Manfred & Cracco by Rodania is een leuk merk en het draait goed. Onze pop up in Roeselare heeft zeer goed verkocht in de zomermaanden. Nu is de shop in de Ooststraat gesloten. We zijn aan het onderhandelen met de eigenaar van het pand om een nieuwe huur aan te gaan maar we zijn er nog niet uit.”

Philip Cracco.(Foto SB)
Philip Cracco.(Foto SB)© STEFAAN BEEL

Kwaliteit blijft ook in 2018 belangrijk voor jou?

“Ja, maar soms krijg je dat niet uitgelegd aan de mensen. Ze kopen enkel op basis van de prijs. Als je een hoevekip eet of je eet een kip uit een kweekbatterij smaak je het verschil overduidelijk. Net zoals bij een kwaliteitsbiefstuk dat je koopt bij een slager die zelf runderen heeft. Natuurlijk kost dat meer dan een biefstuk uit de supermarkt maar de kwaliteit en smaak is ook zo veel beter. En dan is het beter om een beetje minder vlees te kopen maar meer te genieten van dat kleiner biefstuk. Ik heb mijn hele leven geprobeerd om kwaliteit te laten primeren op kwantiteit. Ik zou liever maar vier dagen op vakantie gaan in een vijfsterenhotel met alle toeters en bellen dan met hetzelfde budget drie weken naar een all in in Turkije te vliegen. Het buffet ben je na vier dagen toch beu en na een week ben je het zat om iedere dag om zes uur op te staan om samen met 40 andere mannen te sprinten om je handdoek op een stoel aan het zwembad te leggen.”

“Toen ik Rodania overnam, had ik niet gedacht dat het zo langzaam zou gaan”

Zien we je in 2018 terug in The Sky is The Limit?

“Neen, ik denk niet dat er een reeks komt in 2018. Die zou al grotendeels moeten opgenomen zijn. Ik kom Michel Van Den Brande van Kontrimo soms nog eens tegen en ik ken Willy Naessens ook natuurlijk maar met de andere deelnemers heb ik eigenlijk geen contact meer. Ik weet ook niet of de figuur van Philip Cracco nog zou aanslaan. Je kunt maar één keer vertellen waar je vandaan komt en wat je hebt gedaan om te bereiken wat je hebt .”

Dit jaar wordt ook het jaar van de gezondheid!

“Dat weet je niet vooraf. In april 2016 kreeg ik te horen dat ik kanker had en 2017 was een jaar van behandelingen en vechten. In 2018 zal ik proberen zo weinig mogelijk negatief te denken maar ik ben ook niet naïef. Dokter Mottrie heeft me geopereerd en die operatie is geslaagd maar dat wil niet zeggen dat de kanker nooit meer zal terugkeren. Dat is een stempel op je kaart, die kan er twee jaar maar evengoed tien jaar blijven op staan. En als het binnen tien jaar weer van dat is, kan ik maar hopen dat de wetenschap al zo ver gevorderd is dat een definitieve genezing dan mogelijk is. Of dat we toch minstens nog eens tien jaar weer goed zijn (lacht).”

Mogen we je in 2018 vooral een rustig jaar wensen?

“Waarom zou dat nodig zijn! Ik voel me goed als ik voluit kan gaan. Als het een rustig jaar zal worden, zal het geen Grand Cru-jaar zijn.”

Philip Cracco weet ook al wat er in 2018 zeker niet zal gebeuren. Zo zal een ruimtereis er niet komen en een huwelijk met Aisha lijkt eveneens uitgesloten.

“Een ruimtereis maken zal er niet inzitten, vrees ik, of ik zal zelf een ruimteraket moeten maken. Ik ben verdeler geweest van ruimtetickets van die firma die ruimtereizen aanbood en ik heb natuurlijk ook zelf zo’n ticket gekocht. Dat geld ben ik kwijt maar ik heb toch een klein beetje kunnen proeven van zo’n ruimteprogramma. Ik heb een opleiding gekregen en dat was toch speciaal. Maar ik heb serieus gevloekt toen ik hoorde dat die firma failliet ging.”

“Dit jaar gaat de luxebeurs Eccentric in Knokke ook niet door. We zullen het hele concept misschien herdenken om dan in 2019 met een nieuwe beurs te starten. Ik geloof dat we onder meer de locatie moeten herpositioneren. We moeten dichter bij het uitgaansleven in Knokke zitten met Eccentric zodat de bezoekers niet te ver moeten wandelen om de beurs te bezoeken. We bekijken met het gemeentebestuur de mogelijke opties.”

Droomreis

“In 2018 staat mijn droomreis nog niet vast. Eigenlijk wel, want mijn droomreis is dit jaar Jobfixers. Mijn droomreis in het verleden was iedere keer om met vrienden en met mijn zoon door een onbekend en toeristisch niet platgelopen land te rijden met de crossmotor. Slapen onder de blote Afrikaanse sterrenhemel naast je motor, dat is echt top. Dat zal er ook wel van komen dit jaar maar de bestemming staat nog niet vast.”

“In 2018 zal er wellicht ook geen huwelijk met Aisha komen. Een knipperlichtrelatie? Het lijkt meer op de sirene van een ambulance (lacht). Aisha en ik hebben geen relatie meer. We zijn vrienden want we hebben zes jaar samen geleefd maar meer dan dat is het niet.”

Stabiele relatie

“Ik sluit een stabiele relatie zeker niet uit want alleen zijn is niet zo leuk. Maar een ‘klassieke relatie’ met kinderen is uitgesloten. Op mijn leeftijd nog een kind hebben, zie ik niet zitten. Als ouder weet je dat je minstens vijf jaar voor en door je kind wordt geleefd. Ik heb twee prachtige kinderen en heb niet de nood om op mijn leeftijd nog een kind te hebben. Bovendien weet ik niet hoe lang ik nog heb! Ik moet dat ook in overweging nemen. Ik hoop van niet maar wat als ik er binnen vijf jaar niet meer ben? Wanneer iemand zich daar kan in schikken, kan er zeker een stabiele relatie ontstaan want ik ga er van uit dat ik 100 word. (lacht)”

Dilemma’s

Italiaanse flair en looks of Engels pak op maat gemaakt?

“Ik zou voor een combinatie van beide gaan. Tiens, dat is eigenlijk een gat in de markt. Bij een Engelse kleermaker een kostuum op maat laten maken met Italiaanse stoffen en trendy accenten.”

Zomer 2018 in Knokke of in Ibiza?

“Hier kies ik ook voor alle twee. Ik hou enorm van Knokke maar tegen Ibiza zeg ik ook niet neen. Dus graag een weekje Knokke én een weekje Ibiza.”

Roadtrip met een oldtimer Porsche of met een nieuwe Aston Martin?

“Doe maar de oldtimer. Het is mijn droom om samen met mijn zoon de Mille Miglia te rijden. Maar ik zal wel sturen!”

Rodenbach met garnalen of rosé met mini-loempia’s?

“Rodenbach met garnalen en dan nog liefst een Alexander. Ik ben wel geen echte bierdrinker maar nu kies ik toch voor het Roeselaarse biertje.”

Een avondje uit met koningin Mathilde of met Naomi Campbell?

“Geen twijfel: ik ga op stap met Naomi Campbell. Heb je die madame al eens bekeken (lacht)?”

Philip Cracco weet ook al wat er in 2018 zeker niet zal gebeuren. Zo zal een ruimtereis er niet komen en een huwelijk met Aisha lijkt eveneens uitgesloten.

“Een ruimtereis maken zal er niet inzitten, vrees ik, of ik zal zelf een ruimteraket moeten maken. Ik ben verdeler geweest van ruimtetickets van die firma die ruimtereizen aanbood en ik heb natuurlijk ook zelf zo’n ticket gekocht. Dat geld ben ik kwijt maar ik heb toch een klein beetje kunnen proeven van zo’n ruimteprogramma. Ik heb een opleiding gekregen en dat was toch speciaal. Maar ik heb serieus gevloekt toen ik hoorde dat die firma failliet ging.”

“Dit jaar gaat de luxebeurs Eccentric in Knokke ook niet door. We zullen het hele concept misschien herdenken om dan in 2019 met een nieuwe beurs te starten. Ik geloof dat we onder meer de locatie moeten herpositioneren. We moeten dichter bij het uitgaansleven in Knokke zitten met Eccentric zodat de bezoekers niet te ver moeten wandelen om de beurs te bezoeken. We bekijken met het gemeentebestuur de mogelijke opties.”

Droomreis

“In 2018 staat mijn droomreis nog niet vast. Eigenlijk wel, want mijn droomreis is dit jaar Jobfixers. Mijn droomreis in het verleden was iedere keer om met vrienden en met mijn zoon door een onbekend en toeristisch niet platgelopen land te rijden met de crossmotor. Slapen onder de blote Afrikaanse sterrenhemel naast je motor, dat is echt top. Dat zal er ook wel van komen dit jaar maar de bestemming staat nog niet vast.”

“In 2018 zal er wellicht ook geen huwelijk met Aisha komen. Een knipperlichtrelatie? Het lijkt meer op de sirene van een ambulance (lacht). Aisha en ik hebben geen relatie meer. We zijn vrienden want we hebben zes jaar samen geleefd maar meer dan dat is het niet.”

Stabiele relatie

“Ik sluit een stabiele relatie zeker niet uit want alleen zijn is niet zo leuk. Maar een ‘klassieke relatie’ met kinderen is uitgesloten. Op mijn leeftijd nog een kind hebben, zie ik niet zitten. Als ouder weet je dat je minstens vijf jaar voor en door je kind wordt geleefd. Ik heb twee prachtige kinderen en heb niet de nood om op mijn leeftijd nog een kind te hebben. Bovendien weet ik niet hoe lang ik nog heb! Ik moet dat ook in overweging nemen. Ik hoop van niet maar wat als ik er binnen vijf jaar niet meer ben? Wanneer iemand zich daar kan in schikken, kan er zeker een stabiele relatie ontstaan want ik ga er van uit dat ik 100 word. (lacht)”

Dilemma’s

Italiaanse flair en looks of Engels pak op maat gemaakt?

“Ik zou voor een combinatie van beide gaan. Tiens, dat is eigenlijk een gat in de markt. Bij een Engelse kleermaker een kostuum op maat laten maken met Italiaanse stoffen en trendy accenten.”

Zomer 2018 in Knokke of in Ibiza?

“Hier kies ik ook voor alle twee. Ik hou enorm van Knokke maar tegen Ibiza zeg ik ook niet neen. Dus graag een weekje Knokke én een weekje Ibiza.”

Roadtrip met een oldtimer Porsche of met een nieuwe Aston Martin?

“Doe maar de oldtimer. Het is mijn droom om samen met mijn zoon de Mille Miglia te rijden. Maar ik zal wel sturen!”

Rodenbach met garnalen of rosé met mini-loempia’s?

“Rodenbach met garnalen en dan nog liefst een Alexander. Ik ben wel geen echte bierdrinker maar nu kies ik toch voor het Roeselaarse biertje.”

Een avondje uit met koningin Mathilde of met Naomi Campbell?

“Geen twijfel: ik ga op stap met Naomi Campbell. Heb je die madame al eens bekeken (lacht)?”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.