Petitie wil geplande werken aan rotonde in Ingelmunster uitstellen

© Streetview
Redactie KW

De plannen om de rotonde aan de Ringlaan in Ingelmunster opnieuw aan te leggen, stuiten op verzet. Daardoor zou de Ringbrug tot februari afgesloten zijn en ook de Centrumbrug is verre van klaar. Ondertussen circuleert er een online petitie om de werken uit te stellen.

De plannen zijn duidelijk. Eens de Oostrozebekestraat volledig afgewerkt is, start de heraanleg van de vlakbij gelegen rotonde aan de Ringlaan. Daardoor zal de Ringbrug tot februari 2020 afgesloten zijn en dat dreigt voor de nodige verkeerschaos te zorgen. Ook de Centrumbrug is nog niet afgewerkt en daardoor blijft enkel de Wantebrug over om het kanaal Roeselare-Leie over te steken.

De werken weken heel wat reacties los bij de Ingelmunsternaren en ondertussen is er ook een online petitie gestart om de werken aan de rotonde pas te laten starten wanneer de Centrumbrug in gebruik is genomen. “Er dreigt verkeerschaos voor de werkenden, schoolgaande kinderen, zelfstandigen en ook voor de hulpdiensten. Bij hen telt elke seconde om een leven te redden of een brand te blussen”, verduidelijkt initiatiefneemster Sanne Derveaux. “En onze zelfstandige handelaars zullen klanten verliezen. Dat de werken pas zouden aanvatten wanneer de Centrumbrug open ging, is dus een loze belofte.”

Sanne stapt op vrijdag 27 september met de resultaten van de petitie naar de burgemeester. “Hopelijk worden de werken nog uitgesteld.” Haar initiatief kan op flink wat bijval rekenen, want in nog geen 24 uur tijd gaven ruim 400 mensen hun steun.

Vier maanden hinder

“De werken worden door het Agentschap Wegen en Verkeer uitgevoerd”, verduidelijkt burgemeester Kurt Windels. “Maandag 14 oktober, na de ochtendspits, gaan de werken van start. Die zullen, afhankelijk van de weersomstandigheden, ongeveer vier maanden duren. Na deze ingreep zullen de fietsers via een aparte fietsstrook de rotonde kunnen dwarsen. En door de werken nu al te laten starten, komt er geen omleiding door het centrum en is er minder overlast voor bewoners en fietsers.”

Door de werken nu al te laten starten, komt er geen omleiding door het centrum en is er minder overlast voor bewoners en fietsers – burgemeester Kurt Windels

Fietsers en bromfietsen kunnen de rotonde ook tijdens de werken blijven gebruiken. Ze zijn echter niet toegelaten langs de Ringlaan richting Brugge tussen de Kortrijkstraat en Gentstraat. Dat is ook het geval in de Gentstraat tussen de Ringlaan en Vlasboemstraat, in beide richtingen. “Zo vermijden we onveilige situaties aan het kruispunt met de Gentstraat.”

Kiezen voor de fiets

De rotonde en de Ringbrug zijn volledig afgesloten voor auto’s en vrachtwagens. Voor het verkeer Kortrijk-Brugge is een omleiding voorzien via een bypass langs de rotonde richting Oostrozebekestraat en Gentstraat. In beide straten rij je opnieuw in twee richtingen. Wie naar het centrum wil rijden, kan gebruik maken van de huidige bypass op de rotonde. Verkeer vanuit het centrum kan via de Oostrozebekestraat de rotonde niet oprijden. Er is een omleiding voorzien via de Bruggestraat en Meulebekestraat naar de Ringlaan.

“We beseffen dat deze werkzaamheden voor overlast zullen zorgen, maar we rekenen op het begrip van alle Ingelmunsternaren”, aldus nog Kurt Windels. “Wie kleine verplaatsingen moet maken in onze gemeente, kiest indien mogelijk best zo vaak mogelijk voor de fiets. We doen er zelf ook alles aan om de doorstroming van het verkeer op de as Kortrijk-Brugge zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo past AWV de verkeerslichten op het kruispunt van de Gentstraat met de Ringlaan aan.”

Burgemeester over de petitie: “Omleiding door centrum zou pas écht chaos creëren”

Over de petitie is burgemeester Kurt Windels formeel. “Iedereen heeft het recht om zijn mening te formuleren en ik zal de petitie uiteraard in ontvangst nemen. Maar men moet ook beseffen dat een omleiding doorheen ons centrum allesbehalve een optie is. Dát zou pas chaos creëren. We moeten nu enkele maanden op onze tanden bijten, maar nadien krijgen we een veel verkeersveiliger Ingelmunster, iets waar iedereen beter van wordt. Zeker onze vele fietsers en de schoolgaande jeugd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier