Petitie tegen eenrichtingsverkeer in deel Sperredreef in Dadizele

Veerle Demeulenaere, voorzitster N-VA Moorslede, woont vlakbij. (foto JS) © Jan Stragier
Redactie KW

In een deel van de Sperredreef in Dadizele loopt er tot eind december een proefproject met eenrichtingsverkeer. Het zorgt voor verdeeldheid bij de inwoners. De tegenstanders dienden een petitie met bijna veertig handtekeningen in. “De mensen reageren voorbarig”, reageert schepen van Mobiliteit Jürgen Deceuninck (STERK).

Het proefproject situeert zich tussen de Remi Dewittestraat en het kruispunt met de Dennenlaan. Fractieleider Veerle Demeulenaere (N-VA) interpelleerde tijdens de digitale gemeenteraad over de testfase. “Door deze ingreep zullen nog meer bestuurders alleen via de Kleppestraat, Ledegemstraat en Plaats hun bestemming kunnen bereiken”, geeft ze aan. “Met andere woorden, nog meer verkeer in het vaak al drukke centrum van Dadizele. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Geen bevraging

Demeulenaere vroeg of deze proefperiode is gelanceerd naar aanleiding van klachten van enkele inwoners en of er een algemene rondvraag is geweest bij alle betrokken bewoners. “De inwoners van de Sperredreef en Remi Dewittestraat kregen een brief maar er was geen bevraging”, aldus de bevoegde schepen. “Een bevraging leidt tot tegenstrijdige meningen. Er waren verschillende klachten. Van geparkeerde auto’s werden spiegels afgereden, auto’s liepen andere schade op en tijdens het kruisen zijn er auto’s die uitwijken op het voetpad, wat gevaarlijk. Het gaat niet om een klacht van één inwoner maar van verschillende inwoners en dus moeten we iets ondernemen. Als schepencollege hebben we een keuze gemaakt. Er is niks definitief, het is tijdelijk tot eind december en tenslotte gaat het maar om een afstand van 200 à 300 meter.”

“Nog meer verkeer in het drukke centrum van Dadizele, dat kan toch de bedoeling niet zijn?”

Veerle Demeulenaere noemde de beslissing eenzijdig. In de petitie stellen de inwoners het proefproject in vraag. “Het is ingevoerd zonder overleg en raadpleging van de bewoners”, zo staat het letterlijk. “Het aantal verkeersongevallen in onze straat is quasi nihil. Kapotgereden spiegels zijn vooral het gevolg van het laden en lossen, waardoor dan een vlotte doorgang wordt versperd. Het eenrichtingsverkeer kan in de Remi Dewittestraat en Dennenlaan leiden tot hogere snelheden want de automobilisten moeten geen verkeer meer vanuit de twee richtingen verwachten. De drukte zal worden verschoven naar andere straten.”

draagvlak

De bewoners zijn bereid tot overleg en doen het voorstel om alleen maar eenrichtingsverkeer in het korte deel tussen de Remi Dewittestraat en de Kernemelkstraat in te voeren. Het schepencollege is hiervoor niet te vinden omdat het probleem zich verder in de straat situeert en pleit er ook voor om meer de fiets te gebruiken, indien mogelijk.

Fractieleider Ward Gillis (PRO) is van oordeel dat men beter had gewacht tot het mobiliteitsplan is herwerkt om in de Sperredreef al dan niet een proefproject in te voeren. “En dit na inspraak van de inwoners want nu is er geen draagvlak”, liet hij horen.

Schepen Jürgen Deceuninck gaf op het einde van de lange discussie toe dat de communicatie zeker voor verbetering vatbaar is en niet op de correcte manier gebeurde. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier