Peters en meters met groene vingers gezocht in Brugge

Jessica De Smet (groendienst), Mercedes Van Volcem (schepen) en David Callant (groendienst). © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Bruggelingen met groene vingers kunnen voortaan zelf het groen in hun buurt helpen beheren en onderhouden. “We willen onze inwoners de kans geven om peter of meter te worden van een straattuin in hun omgeving”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

In haar beleidsprogramma engageerde het stadsbestuur zich om Bruggelingen actief in te zetten in het beheer van de publieke ruimte. Dat voornemen wordt nu ook in de praktijk gezet. Bruggelingen met groene vingers kunnen zelf de touwtjes in handen nemen om het groen in hun buurt te beheren en onderhouden.

“Plek creëren waar het leuk vertoeven is”

“We willen onze inwoners de kans geven om peter of meter te worden van een straattuin in hun omgeving. Dat stukje groen zullen ze in samenspraak met de begeleidende ambtenaar zelf onderhouden”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD Plus). “Zo dragen de Bruggelingen bij aan de creatie van plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en buiten kunnen ontspannen in een groen kader. Peters en meters passen perfect in onze visie om de bewoners te betrekken bij het beheer van het openbaar domein. Bovendien betrekken we de buurt bij de invulling en de beleving van de parken. Burgers kunnen zo zelf een plek creëren waar het leuk is om te vertoeven.”

20 procent van de stadstuin voor eigen gebruik

Voor wat de al aangeplante stadstuinen betreft, beheer je als peter of meter gewoon het bestaande groen. Voor stadstuintjes waar Stad Brugge zelf nog geen beplanting heeft voorzien, krijgt de peter of meter mee inspraak in de gekozen bloemen en planten. Ook eigen groenten telen op openbaar domein is dan mogelijk. Peters of meters mogen maximaal 20 procent van de stadstuin gebruiken voor eigen gebruik. Wie zelf peter of meter wil worden kan via een formulier op de website van Stad Brugge een of meerdere straattuinen aanvragen. Ook voor wie de hoofdverblijfplaats niet in Brugge is, kan een peter- of meterschap aanvragen. “En wie samen met de buren wil afspreken om een straattuin te onderhouden, duidt gewoon een contactpersoon aan”, verduidelijkt schepen Van Volcem.

“Een medewerker van de dienst Openbaar Domein komt dan langs om de voorwaarden te bespreken. Bij elke straattuin die een peter of meter heeft, zal de stad een merkteken plaatsen. We streven ernaar om aan ongeveer honderd peter- en meterschappen te komen.”


Wie peter of meter wil worden van een straattuin, kan contact opnemen via straattuinen@brugge.be of via 050 44 85 85.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier