Peters en meters geven raad over studiekeuze in Prizma Middenschool Lendelede

Vooraan v.l.n.r. Pauline Proot, Michèle Verbrugghe en Floris Gryson. (foto Frank) © (foto Frank)
Redactie KW

In de Prizma Middenschool is er voor het tweede jaar op rij een peter- en meterproject. Het is de bedoeling dat de leerlingen via getuigenissen en eventueel bedrijfsbezoeken meer te weten te komen over waar zij dagelijks professioneel mee bezig zijn”, zegt directeur Rik Duchi.

“Het eerste peter- en meterproject van vorig jaar was een succes en daarom wordt het ook verdergezet”, zegt directeur Rik Duchi. “Ook dit jaar was de zoektocht van de leerlingen naar peters en meters een schot in de roos. Zij kunnen leerlingen ondersteunen in hun studiekeuze en brengen de school in contact met externen en zo blijven ook de leerlingen in contact met externen.”

De peters en meters van het tweede projectjaar zijn in klas 1A01: Jan Proot (Chocofina), Hannelore Raes (Agristo) en Ségolène Vandeputte (AZ Delta); klas 1A02: Bart Demeulemeester (nv Lecot); 1A03: Stefan Vandewalle (Fietsen Vandewalle) en Annick Vandewalle (Kinderdagverblijf Inimini); 1A04: Ilse D’Hooghe (De Rijzende Ster Kuurne); 1B01: Miguel Quaeghebeur (Kapper Miguel); 1B02: Evelien Reynaert (Peuterleute); 2A01, 02, 03: Ilse Stroobant (Sint-Jozefskliniek Izegem); 2A04, 05: Francis Bonte (Bossuyt Winkelinrichting); 2A06, 07: Bert Tanghe (De Branding); 2A08: Loïc De Backere (Taste of Melo); 2A09: Evelyn Lammertyn (WZC De Pottelberg); BVL01, 03: Peter Delaere (Sanitair Delaere); BVL02, 04: Marijke De Bel (vzw Engelbewaarder Izegem). De hierboven vermelde peters en meters komen in eerste instantie naar de klas waar ze het peter- of meterschap van aanvaardden. “Ze vertellen daar over waar ze dagelijks professioneel bezig zijn”, vervolgt de directeur. “Wat ze studeerden, welk beroep ze nu uitoefenen, of de latere beroepskeuze een rol speelde in de keuze van de school… Daarnaast brengen de leerlingen ook een bezoek aan het bedrijf of de instelling van hun peter of meter.”

Creatief ondernemen

Jan Proot is peter van klas 1A01, samen met meters Hannelore Raes van Agristo en Ségolène Vandeputte van AZ Delta. Hij is zaakvoerder van chocolaterie Chocofino in Sint-Eloois-Winkel.

“Mijn dochter Pauline zit er in het eerste middelbaar en moest met de klas, in het kader van het project van de ouderraad met als thema ‘creatief ondernemen’, een kleine onderneming opzetten”, zegt hij. “Ze verkopen op 3 april van volgend jaar op de PrizMarkt ‘mocktails’ (alcoholvrije cocktails) en ik kan de klas wel enig advies geven. De dochter en haar klasgenoten vroegen me ook of ik peter wilde zijn van de klas en dat aanvaardde ik graag. Een interessant project omdat de leerlingen kennis kunnen maken met hoe een product (in ons geval chocolade) gemaakt wordt, waar de cacaobonen vandaan komen, hoe alle schakels in het productieproces goed moeten zijn, hoe je de prijs berekent van een product… Ik ga in de klas spreken over wat er bij Chocofino gebeurt en de leerlingen komen daarna ookop bezoek in mijn chocolaterie.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier