Peter Vansteenkiste uit Oudenburg verbreekt eigen record zonnebloem kweken

De grootste zonnebloem van Peter Vansteenkiste is bijna zes meter hoog. © LI
Redactie KW

De 27-jarige Peter Vansteenkiste uit de Abdijlaan is trots op zijn hoge zonnebloem. Hij bereikte dit jaar een hoogte van 5,62 meter en verbreekt daarmee zijn vorige record van 5,36 meter. “Volgend jaar hoop ik een nog grotere te kunnen kweken. Ik ga voor 6 meter”, droomt Peter die een groot hart heeft voor de natuur, dat hij meekreeg van zijn vader Ives.

Al sedert 2001 legt Peter Vansteenkiste zich toe op de kweek van zonnebloemen. Maar de fascinatie voor deze bloem gaat nog veel verder in de tijd. “Als kind was Peter al zot van de zonnebloem. We zijn Italië-liefhebbers en daar vind je veel dergelijke velden. En telkens wilde hij daar weer naartoe en stond dan heel bewonderend te kijken en de bloemen te observeren”, vertelt mama Christa Vanhaëlewijn.

Om tot dergelijk resultaat te komen, verzorgt Peter zijn plantjes met grote precisie. “Alles begint bij de zaadjes. Ik gebruik telkens deze van de grootste bloem van het vorige jaar en dat was in 2019 deze van 4,5 meter. Ik plant de zaadjes half april, als Paris-Roubaix wordt gereden, in potjes die dan een tweetal weken in de serre staan. De plantjes zijn dan al groot genoeg om in de volle grond te gaan. Van dan af is het belangrijk ze elke dag voldoende te begieten en wekelijks wat meststof te geven”, legt Peter uit.

“Ik ga elke morgen kijken hoeveel centimeter mijn zonnebloemen gegroeid zijn”

“Om ze tegen slakken te beschermen plaats ik er grote plastieken flessen over. Dat kan maar voor een tijdje, want de planten groeien in eerste instantie elke nacht enkele centimeter en later gaat dat naar tien centimeter. Elke morgen ga ik kijken hoeveel centimeter mijn zonnebloemen gegroeid zijn”, lacht Peter Vansteenkiste die als diëtist in het AZ Delta Rumbeke werkt.

Nu zal zijn zonnebloem niet meer verder groeien. “Eens de groei stopt, wordt de bloem groter en groter. Zodra de zaden rijk zijn, haal ik de bloemen van de stam en zoek de mooiste exemplaren uit om die volgend jaar opnieuw te planten. De rest laat ik liggen voor de vogels. Die komen er dan in grote getale op af. Alweer een mooi schouwspel”, vindt Peter.

Wereldrecord

En niet alleen heeft hij een grote liefde voor zonnebloemen; Peter kweekt ook grote exemplaren pompoenen, tomaten en ajuinen. “Ik ben lid van EGVGA of European Giant Vegetables Growers Association. Als lid kan je onder elkaar zaden uitwisselen en zo nog grotere bloemen en groenten kweken”, legt Peter Vansteenkiste uit. “Het wereldrecord grootste zonnebloem is intussen al 9,17 meter. Daar ben ik nog ver van af. Die kweker heeft een hele constructie in metaal moeten maken om de stam van de plant recht te kunnen houden.”

Weer en klimaat

Naast zijn passie voor bloemen en groenten is Peter Vansteenkiste, net als zijn vader, gefascineerd door het weer en het klimaat. “Al sedert 2005 noteren we elke dag de minimum- en maximumtemperatuur. Daaruit zien we dat de voorbije vier zomers de warmste waren in 16 jaar”, vertelt zijn vader.

“Peter is een echte natuurmens. Je zal hem niet snel achter de computer vinden, maar wel buiten. Weet je dat hij zelfs het weer kan voorspellen? We moeten daarvoor niet naar de weerman op televisie kijken”, lacht mama Christa.

(LI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier