Peter Vandermeersch leert ons anders naar voeding kijken

'Voeding en de gevende kracht van de mens' is ook een pleidooi voor bewuster kiezen en de hypes leren doorprikken. © WK
Redactie KW

Met het boek ‘Voeding en de gevende kracht van de mens’, een vertaling uit het Duits, maakt Peter Vandermeersch van vegetarische kookschool De Zonnekeuken in Assebroek ons wegwijs in de overdaad aan – weliswaar goedbedoelde – adviezen waar voedingsdiëtisten en gezondheidsraden ons tegenwoordig mee om de oren slaan. Er zit meer in voeding dan je denkt, is het uitgangspunt. We moeten er alleen anders leren naar kijken.

Met zijn vegetarische school De Zonnekeuken geeft Peter Vandermeersch workshops bij Vormingplus. “Daar merk ik ook vaak dat mensen het allemaal niet meer goed weten. Elke week komt er wel een nieuw kookboek op de markt en de diëtisten spreken elkaar daarin allemaal tegen. Of Google maar eens op soja, tarwe en tomaten: je krijgt dan een eindeloze lijst pro’s en contra’s”, zegt hij.

Veel meer dan de klassieke voedingsleer is dit boek volgens Peter opgebouwd rond het inzicht hoe voeding wérkt. “Want eens je begrijpt hoe voeding werkt en wat het met je doet, kun je er je eigen voedingspatroon mee gaan samenstellen“, stelt Peter, die het oorspronkelijke werk ‘Ernährung und die gebende Kraft des Menschen’ van de Duitse yogagoeroe Heinz Grill naar het Nederlands omzette. De vertaling is een uitgebreide versie van het in 2003 verschenen ‘Voedsel voor de ziel’.

Bizar

Volgens Peter moeten we ons in de eerste plaats minder focussen op de labels ‘goed’, ‘slecht’ en ‘gezond’ of ‘ongezond’. “Want is het ergens niet bizar dat we vandaag gebukt gaan onder al die tegenstrijdige adviezen, terwijl we eigenlijk nooit eerder zo met onze voeding bezig zijn geweest? We verliezen ons in die pro’s en contra’s en daarin schuilt juist de grote kracht van dit werk: in plaats van alles voorgekauwd te krijgen, legt de auteur de verantwoordelijkheid volledig bij zijn lezers. Zij beslissen uiteindelijk zelf wat goed of slecht voor hen is – een totaal andere insteek”, aldus Vandermeersch. We werden er recent nog voor gewaarschuwd: overdreven gezond eten is ook niet meer gezond. Daar werd zelfs een nieuwe eetstoornis op geplakt die ‘orthorexie’ heet. Ook volgens Peter ligt onze focus te veel op dat ‘gezond’. Samen met Heinz Grill plaatst hij onze voeding in een ruimer perspectief en beoordeelt hij wat we eten op zijn energetische waarde – de zogenaamde ‘etherkrachten’. Klinkt vooral heel spiritueel, maar we krijgen verduidelijking aan de hand van een experiment met in schijfjes gesneden komkommers. “Eentje uit de hydrocultuur, gekweekt onder kunstlicht en een tweede uit de bioteelt, die wél de normale tijd kreeg om volgroeid te geraken. Die eerste zal na verloop van tijd ontbinden, maar bij de biokomkommer groeien de schijfjes mooi weer aaneen als je ze in een broedstoof op elkaar legt.”

“We moeten gewoon zelf meer inzicht krijgen in onze voedingsgewoontes”

‘Voeding en de gevende kracht van de mens’ is ook een pleidooi voor bewuster kiezen en de hypes leren doorprikken. “Of je niet per se laten leiden door reclameboodschappen”, aldus Peter. “Want op basis van wat maak je in de winkel een keuze: ga je voor het goedkoopste, haal je er de mooiste verpakking uit, kies je voor wat je al kent, of is 2+1 misschien een criterium? In de hypermarkt kan een mens verdwalen in een meterslange gang vol soorten yoghurt en elke week staan daar weer een paar nieuwe merken tussen. Dat heeft ook allemaal zo zijn bedoeling: als we zelf geen keuzes maken, doen de voedingsproducenten het wel in onze plaats. Kwantiteit primeert nu op kwaliteit; door de productie op grote schaal is er een bepaalde standaardisering in onze voeding geslopen waarbij het winststreven sowieso vooropstaat. Maar we kunnen daar als consument wél voor een stuk onze verantwoordelijkheid in nemen.”

“We moeten gewoon zelf meer inzicht krijgen in onze voedingsgewoontes. Kies je er bijvoorbeeld voor om koolhydraatarm te koken, dan moet je je er eerst heel goed bewust zijn van wat koolhydraten met jou doen. Die inzichten zijn veel waardevoller dan daar zomaar overal blind in mee te gaan. Ze wapenen je tegen een overvloed aan informatie en leren je de juiste keuzes maken, zetten je verstandig zelf op weg. Stap voor stap, want het is een onbekende wereld waarin je je verdiept. Zoals een land waarvan je de taal niet machtig bent en de gewoontes niet kent: dat kan beangstigend zijn…”

(WK)

‘Voeding en de gevende kracht van de mens’telt 200 pagina’s en is uitgegeven bij Zorro Uitgeverij. Info via www.dezonnekeuken.be.