Peter Van de Veire: “West-Vlamingen lijken meer op Limburgers dan ze denken”

© Getty Images/iStockphoto
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Omdat we zò tolerant zijn voor mensen van over de grens, klampen we voortaan elke week ook één bekende niét-West-Vlaming aan. Peter Van de Veire woonde lang in Aalter en komt graag naar de kust, maar een West-Vlaming is de radioman en televisiepresentator niét. Toch heeft hij een groot hart voor onze provincie.

Bent u echt géén West-Vlaming, of heeft u ergens een voorvader met roots in de kustprovincie?

“Neen! Maar ik ben zot van de provincie. Als kind ging ik heel veel naar Blankenberge, waar mijn tante een restaurant op de Zeedijk had: Golfslag. Topnaam voor een topzaak. Ik ben er verliefd geworden op de zee. Mocht Brussel niet zo ver van de kust liggen, ik ging er écht wonen. Het klotsen van de donkere zee tegen de onderschatte Pier: heerlijk. En élk seizoen voel ik me er kind.”

“En nog familie: mijn béste vriend is mijn neef en laat die nu in Sijsele wonen; nét naast het wondermooie Damme. Dus: toch voldoende linken.”

Wat vindt u een mooi aspect van de West-Vlamingen die u kent? Of wat is onze grote troef volgens u?

“Dat ze werkelijk overal gewoon West-Vlaams blijven praten. Heerlijk accent. En ze zijn gewoon vreselijk vriendelijk. Op dat vlak lijken ze eigenlijk meer op Limburgers dan ze denken. Twee opmerkelijke provincies met opmerkelijke mensen. En: altijd gezellig. Als je nu in Brugge komt of in Hasselt: télkens een gezellig gevoel. Vreselijk Vlaams en Vreselijk Geestig.”

Wat is uw favoriete plekje in West-Vlaanderen? Gaat u graag naar zee, komt u wel eens in Brugge, of zoekt u soms rust in de westhoek?…”

“Ik heb een hele tijd in Aalter gewoond, dus een paar kilometer verder zat ik al in West-Vlaanderen. Tielt is bijvoorbeeld een goeie aanrader. Niet zo gruwelijk bekend, maar wel verdomd gezellig. En met de béste kaaswinkel van de streek. Idem wat Oedelem betreft. Daar staat de béste bakker van het land. Ik rijd écht om om taarten van Painture te halen. En advocaat! Maar als ik écht tot rust wil komen: de pier van puntje 1. Zicht op volle zee, mijmeren bij het idee dat ik als 7-jarige op de “zotte velo’s” reed, een mosseltje steken … zalig!”

(FV)

>> Peter Van de Veire, elke ochtend van de week te horen op MNM, en deze week -na 10 jaar ochtendshift- met zijn sidekicks van weleer!