Peter Hilderson start als wespenverdelger: “Niet alleen taak voor brandweer”

Met zijn korps verdelgt Peter Hilderson tot 4.000 wespennesten per seizoen. © CGRA
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Peter Hilderson startte begin deze maand een zaak in bijberoep als wespenverdelger. Een perfect verlengstuk van zijn voltijdse job als onderofficier bij de brandweer Zone Centrum, de nieuwe naam van de Gentse brandweer. “De brandweer moet vaak personeel inzetten voor wespennesten, terwijl er soms veel dringendere zaken moeten gebeuren”, vertelt Peter Hilderson.

“Beroepshalve merkte ik het grote aantal wespennesten op. Voor de brandweer wordt het vaak te veel, met logisch gevolg dat mensen soms lang moeten wachten. Als de brandweer op weg is naar een wespennest, maar ze worden opgeroepen voor dringende interventies, gaat dat laatste natuurlijk voor”, legt de man uit Oedelem uit. Hij wil zijn zaak als wespenverdelger onderscheiden door erg kort op de bal te spelen en een snelle service aan te bieden: “Ik werk maar een paar dagen per week via het 12-urensysteem. Op die manier ben ik meerdere dagen per week thuis, die ik maar al te graag spendeer aan het verdelgen van wespennesten.”

Ruchtbaarheid

Dat wespennesten verdelgen een taak van de brandweer is, weerlegt de 48-jarige man uit Oedelem: “Dat is de laatste decennia zo gegroeid omdat de brandweer de mensen op die manier beschermt. Maar ik heb een collega’s in het Waasland die dezelfde zaken in bijberoep doet. Zij werken zelfs samen met de brandweer. Als de pompiers het werk niet meer aankunnen, schuiven ze het gewoon door.” Dat levert ondernemers in bijberoep zoals Peter Hilderson een mooie samenwerking op, hij hoopt dan ook een gelijkaardige werking op te bouwen. “Daarnaast hebben veel mensen een verkeerd beeld op het verwijderen van wespennesten, want zo’n nest verdwijnt niet onmiddellijk na de verdelging.”

Poeder

“Vaak duurt het zo’n twee tot drie dagen vooraleer alle wespen weg zijn. Het poeder heeft zijn tijd nodig om in te werken”, bevestigt Hilderson. Met zijn korps verdelgt hij tot 4.000 wespennesten per seizoen: “Hopelijk kan ik in de volgende seizoenen ook richting die aantallen gaan. Ik had al een bestelwagen en nu heb ik ook het nodige materiaal om wespen te verdelgen aangeschaft. Zo kan ik volledig op mezelf werken”, zegt de brandweerman.

Vaak duurt het zo’n twee tot drie dagen vooraleer alle wespen weg zijn

Mensen helpen in de branche van de brandweer, een echte roeping volgens Hilderson: “In de winter werk ik ook als klusjesman, werken maakt deel uit van mijn karakter en het is mijn hobby. Men doet het natuurlijk voornamelijk voor het geld, maar ik kan mensen helpen en dat is het belangrijkst.”


Geïnteresseerden kunnen Peter bereiken via zijn website www.wespenverdelgingvlaanderen.be en op het telefoonnummer 0499 89 40 08.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier